Baudets financiële onderbouwing rammelt aan alle kanten: FvD zorgt voor begrotingsgat van €62 miljard!

Geen categoriejan 09 2017, 17:00
Wie het partijprogramma van Thierry Baudet narekent, merkt dat het Forum voor Democratie van plan is om een levensgroot gat te slaan in de rijksbegroting. Nederland verliest ieder jaar €62 miljard als Baudet het voor het zeggen krijgt! Roderick Fenwicky schrijft: "Forum voor Democratie blijkt niet alleen in naam te verwijzen naar Zuid-Europa maar ook qua financieel beleid."
Als overtuigd vrijdenker, liberaal en econoom, lees ik de financiële paragrafen van de vele verkiezingsprogramma's met extra belangstelling. Daar waar ik voorheen tot de VVD was veroordeeld, zijn er inmiddels meerdere alternatieven op rechts.
Zowel het klassiek-liberale VNL als discussiepartij Forum voor Democratie (FvD) trokken in die context recent mijn aandacht. De economische ideeën lijken in eerste instantie enige raakvlakken te vertonen, maar schijn bedriegt.
Zeker op het terrein van belastingen en financiële houdbaarheid blijkt FvD geen serieus alternatief. De organisatie heeft, in tegenstelling tot VNL, reeds aangegeven haar plannen niet te laten doorrekenen door het CPB. En waarom zij dat niet doet, blijkt al snel wanneer men aandachtig de plannen bestudeert.
Net als VNL, wil FvD stoppen met rondpompen in het belastingstelsel. Een nastrevenswaardig liberaal ideaal. VNL haalt hiermee echter het maximale bedrag op van €90 miljard. FvD wil hetzelfde doen maar dan exclusief de aftrekbaarheid van pensioenpremies. FvD wil de pensioenen juist onder toezicht plaatsen. Daardoor haalt FvD €17,5 miljard minder op aan baten. Dus totaal €90 - €17,5 = €72,5 miljard.
Daar staat tegenover dat de vrije voet van €20.000 en de tariefstelling 20% / 35%, per saldo ongeveer €30 miljard duurder is voor de schatkist, dan het plan van VNL. €130 miljard in plaats van €100 miljard.
Daar komt het afschaffen van de erfenisbelasting nog bovenop. Dat leidt dus tot de onvermijdelijke conclusie dat FvD €132 miljard uitgeeft aan een belastinghervorming terwijl ze slechts €72,5 aantoonbaar financiert. Dan kom je dus een schokkende €59,5 miljard tekort op je belastinghervorming. Dan gaat Nederland failliet.
baudet_fvd_doorrekening
VNL dekt haar plannen onder andere met €30 miljard aan concrete besparingen. FvD is hier veel minder duidelijk over. Maar FvD belooft wel dezelfde (defensie, energietransitie) of zelfs hogere uitgaven (onderwijs, zorg, sociale zekerheid). Minder bezuinigen en meer uitgeven, moet natuurlijk wel gewoon betaald worden.
FvD zal dan in totaal zo’n €62 miljard per jaar moeten lenen om haar beloftes waar te maken. Dat is meer dan €3500 per Nederlander per jaar. Onze (klein)kinderen mogen dat betalen.
Forum voor Democratie blijkt niet alleen in naam te verwijzen naar Zuid-Europa maar ook qua financieel beleid. En dat is niet in het belang van Nederland.
Voor hen die een reëel en financieel degelijk alternatief op rechts zoeken is VNL tot nog toe de enige serieuze nieuwkomer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten