Belastingdienst zou onrechtmatige controles in 2016 hebben stopgezet, blijkt juli 2019

Geen categoriedec 15 2019, 20:00
Staatssecretaris Menno Snel (D66, Financiën) is wéér op een blunder betrapt. Hij ging al door het stof vanwege de agressieve werkwijze van de Belastingdienst, z'n blunderopmerking over de Belastingtelefoon én natuurlijk door de compleet zwartgelakte dossiers. Nu komt er ook nog een leugen in het rijtje bij.
De Belastingdienst zou in 2016 zijn gestopt met de onrechtmatige controleacties en het rigoureus stopzetten van kinderopvangtoeslagen bij verdenking van fraude. Menno Snel verzekerde de Tweede Kamer hier van. Dat zou betekenen dat alle gedupeerden die we de afgelopen tijd voorbij hebben zien komen, slachtoffer zijn van acties door de Belastingdienst van drie jaar geleden.
RTL Nieuws en Trouw wisten echter interne documenten van de fiscus in handen te krijgen. Daaruit zou blijken dat Snel dergelijke acties helemaal niet stop heeft gezet. Ook de Nationale ombudsman zet de conclusie van RTL Nieuws en Trouw kracht bij maar gaat voor de zekerheid nog navraag doen.
Dit heeft mogelijk nogal explosieve gevolgen. Het zou namelijk kunnen betekenen dat toen staatssecretaris Snel afwist van deze agressieve werkwijze, hij het moedwillig in stand heeft gehouden. En daar ook nog eens over loog tegen de Tweede Kamer. Het is echter ook mogelijk dat hij de opdracht heeft gegeven om zulke praktijken te stoppen, maar dat deze door ambtenaren werd genegeerd. In beide gevallen is hij uiteindelijk nog steeds verantwoordelijk, al is het tweede scenario voor de kabinetspartijen beter te verdedigen dan de eerste. En wellicht mis ik een potentieel scenario. Die mogelijkheid wil ik niet uitsluiten. Maar gezien de informatie tot nu toe over dit onderwerp, lijkt het me sterk...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten