Belastingontduiking grote bedrijven kost gewone werknemer 200 euro per jaar

Geen categorieapr 05 2016, 8:00
Grote bedrijven weigeren belasting te betalen en schuiven de kosten door naar hun werknemers.

Nederlandse ondernemingen ontwijken zoveel belasting dat elke werknemer jaarlijks 200 euro via de fiscus bij moet passen. Werkgevers betalen juist miljarden te weinig. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar de belastingmoraal van onze grote bedrijven. "Gewoon diefstal," zegt de FNV.

Tussen 2005 en 2014 hebben de bedrijven op deze manier 15 miljard euro 'bespaard.' Dat is natuurlijk heel handig voor hen, maar het is wel wat vervelend dat Jan met de Pet vervolgens krom heeft moeten liggen om het gat op te vangen.
Wel is er een 'maar': volgens de FNV werkt het kabinet er al jaren aan mee om bedrijven steeds minder, en individuele werknemers steeds méér belasting te laten betalen. Daardoor ontspringen die bedrijven de dans tussen terwijl jij en ik ons blauw betalen. Dat lijkt me de wereld op zijn kop.
Dat gezegd hebbende kan ik niet boos worden over de praktijken van deze bedrijven: iedereen wil immers zo weinig mogelijk belasting betalen, en zij hebben veelal gewoon betere mogelijkheden om er onderuit te komen. In plaats van meer geld op te eisen voor zichzelf zou de overheid eens wat minder moeten uitgeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten