BIJ1 Haarlem stuurt meteen nieuwgekozen bestuurslid de laan uit: 'Te wit en te hetero, liever transgendervrouw'

BIJ1 Haarlem stuurt meteen nieuwgekozen bestuurslid de laan uit: 'Te wit en te hetero, liever transgendervrouw'

Els Holthuis stelt zich voor op de social media van de nieuwe partijafdeling. Bron: BIJ1 Haarlem / Instagram.

De nieuwe Haarlemse afdeling van BIJ1 kent bij de oprichting meteen de nodige strubbelingen. Dat komt omdat de oprichters van de dependance zich niet konden vinden in één van de verkozen nieuwe bestuursleden, Els Holthuis. Holthuis achtte zichzelf een BIJ1'er in hart en nieren, en gaf zich, na ook lid te zijn geweest van een COC-bestuur, op voor een bestuursfunctie bij BIJ1 Haarlem: "Want ik omarm het streven van de partij naar volledige gelijkheid, ongeacht ras of geaardheid."

Maar de afdelingsoprichters, die zichzelf de 'kerngroep' noemen, wilden dat Holthuis zich zou terugtrekken. Ze zou namelijk niet divers genoeg zijn: meerdere kerngroepleden "hadden liever een ’transgendervrouw’ verkozen gezien dan de ’heteroseksuele witte’ Holthuis," schrijft de IJmuider Courant.

Holthuis is aangedaan door de ontwikkeling, zeker omdat ze onder druk gezet is in een serie gesprekken: "Die waren erop gericht dat ik me terug zou trekken. Ik wist eigenlijk niet wat me overkwam," zegt ze: "Nu zie ik een ontwikkeling die me best zwaar valt."

Het landelijk partijbestuur gaat zich nu met de kwestie bemoeien. BIJ1 Haarlem zal na afloop openheid van zaken geven, belooft de kersverse partijafdeling.

Lees meer over:
BIJ1 Haarlem

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties