Sylvana Simons (BIJ1) eist definitieve exit van Gouden Koets: 'Symbool van ons koloniale verleden'

Sylvana Simons (BIJ1) eist definitieve exit van Gouden Koets: 'Symbool van ons koloniale verleden'

Geen categoriejun 16, 21:00
De linkse partijen - incluis flipflop-partij D66 - voelen weinig voor de terugkeer van de Gouden Koets als rijtuig voor het koninklijk paar op Prinsjesdag. Wat deze partijen betreft mag het door paarden voorgetrokken vervoermiddel lekker in het museum blijven. De rechtse partijen hebben juist géén probleem met een terugkeer van de koets. Het is namelijk een mooie traditie om de koets te zien rijden op Prinsjesdag.
De Gouden Koets staat al langer onder druk in Nederland. Woke-links ergert zich al langer aan het zogeheten 'slavenpaneel' op het rijtuig. Op het paneel staan, aldus deze partijen, slaven afgebeeld, en zulke symboliek is niet meer van deze tijd. Het rijtuig is onlangs gerestaureerd en wordt nu verplaatst naar de binnenplaats van het Amsterdam Museum.
Linkse partijen in de Tweede Kamer vinden dat de koets daar lekker mag blijven staan, dat meldt RTL Nieuws. Veel mensen zouden de koets als iets kwetsend zien en het zou daarom beter zijn om het rijtuig definitief in een museum te zetten. Sylvana Simons ziet er geen probleem in om afscheid te nemen van de koets:
"De Gouden Koets is een symbool van een periode van Nederland die wij niet hoeven te ontkennen, maar zeker ook niet hoeven te vieren alsof het normaal is wat er toen gebeurde. Die Gouden Koets is een symbool van ons koloniale verleden."
Voor de linkse partijen in ons parlement is dit natuurlijk weer makkelijk punten scoren. Richting hun achterban kunnen ze mededelen afgerekend te hebben met een racistische symbool uit het verleden. Overigens is de ophef over het 'slavenpaneel' nogal overdreven, zelfs de linkse Joop-historicus Han van der Horst ergert zich terecht aan de hetze tegen de koets:
"De afkeer jegens deze afbeelding wordt deels gevoed door de luchtige kledij van een aantal afgebeelde personen. Dat doet mensen – ten onrechte – denken aan slavernij en onderdrukking. Wie echter om de koets heen loopt en de hulde van Nederland in ogenschouw neemt, ziet dat [de ontwerper van de Koets, red.] Van der Waay ook daar zuinig is met textiel: er is de nodige blote huid te zien, in het bijzondere van kleine jongetjes, die tegenwoordig heel andere associaties oproepen dan pakweg een en een kwart eeuw terug."
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar ja, de linkse partijen in Nederland zijn helemaal in de ban van het woke-gedachtegoed, dus alles wat ons verleden symboliseert is de facto slecht in hun ogen. Er zo wordt er opnieuw een traditie door het afvoerputje gespoeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten