Boem! Populistische Vijfsterrenbeweging de grootste in Italië

Boem! Populistische Vijfsterrenbeweging de grootste in Italië

De Italiaanse versie van Forum voor Democratie heeft de verkiezingen gewonnen.

Uit de exit-polls van de Italiaanse parlementsverkiezingen blijkt dat de eurosceptische Vijfsterrenbeweging de grootste partij is geworden. De beweging, oorspronkelijk opgezet door Beppe Grillo maar tegenwoordig geleid door Luigi Di Maio, kreeg ruim 30 procent van de stemmen. De tweede partij, de centrumlinkse PD, moet genoegen nemen met zo'n 20 procent.

Dat is dus een verschil van tien procentpunten.

De Lega Nord van Matteo Salvani en Forza Italia van Silvio Berlusconi hebben het ook behoorlijk slecht gedaan. Deze twee coalitiegenoten zijn nu samen kleiner dan de Vijfsterrenbeweging in haar eentje.

Au.

Het inspirerende voor Nederlanders is dat de Vijfsterrenbeweging in veel opzichten op Forum voor Democratie lijkt. Het is een (relatief) nieuwe partij van, voor en door outsiders. De leider is slechts 31 jaar oud, jong en charismatisch. Het gaat om een protestbeweging met zowel historisch linkse als rechtse standpunten, wat natuurlijk aansluit bij Thierry Baudets opmerking vorige maand dat de links-rechts dynamiek achterhaald is. Oh ja, en de Vijfsterrenbeweging is ook nog eens eurosceptisch. Inderdaad, alweer net als FVD.

Voor Di Maio en zijn vrienden wordt het nu goed kijken naar mogelijke coalities. Tot nu toe weigerde de Vijfsterrenbeweging om samen te werken met andere partijen, maar de kiezers zal het de partij niet vergeven als ze nu wéér vrijwillig in de oppositie gaan zitten. Er is ruimte om zaken te doen met andere partijen, zeker met centrumrechts (Forza Italia en Lega Nord).

Het beste nieuws van deze verkiezingsoverwinning van de Vijfsterrenbeweging? Brussel wordt ongetwijfeld helemaal gek. Heerlijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties