Geen vrouw: permanent chagrijnige VVD-faalhaas Stef Blok volgt Halbe Zijlstra op als minister van Buitenlandse Zaken

Geen categoriemaa 05 2018, 8:00
Blijkbaar kon premier Rutte geen competente vrouw vinden. Wat een vrouwenhater zeg.
Toen Halbe Zijlstra uiteindelijk toch maar aftrad als minister van Buitenlandse Zaken omdat hij gelogen had over een ontmoeting met Vladimir Poetin liet premier Rutte weten dat hij maar wat graag een vrouw zou benoemen tot diens opvolger. De geruchtenmolen kwam meteen op gang. Zowel Edith Schippers als Jeanine Hennis zouden in aanmerking komen voor deze mooie job. De laatste zou natuurlijk een verschrikking zijn, maar de eerste wordt door Jan en alleman wel degelijk gezien als een zeer goed politica. Helaas zag zij het zelf niet zitten.
Maar: gelukkig voor moderne feministen waren er nog veel meer vrouwen die theoretisch in aanmerking kwamen voor deze functie. Er zijn genoeg vrouwen met ervaring in het buitenland, als ambassadeur, op het departement zelf, en in het (internationale) zakenleven. Zoekt en gij zult vinden enzo.
Nou, na eens goed te hebben rondgekeken is Rutte blijkbaar tot de conclusie gekomen dat hij eigenlijk tóch geen behoefte heeft aan een vrouw. Zijlstra's opvolger heet namelijk Stef Blok. Ja, dat is inderdaad die dodelijk saaie VVD'er met de uitstraling van een autoritaire natte dweil.
Zoals gebruikelijk als het de VVD betreft is De Telegraaf buitengewoon in zijn nopjes met deze keuze, hoewel zelfs het huisblad van de nepliberalen moet toegeven dat hij geen buitenlandse ervaring heeft, wat toch wel relevant is voor een minister van Buitenlandse Zaken. Maar, ach, denkt De Telegraaf, Blok is een loyale volgeling van Rutte, dus alles sal reg kom.

Met hem kiest VVD-voorman Mark Rutte voor een ervaren bestuurder. Hoewel zijn ministerschap voor Wonen in Rutte II redelijk ongemerkt voorbij ging, waren vriend en vijand het erover eens dat hij later rust bracht als minister op Veiligheid en Justitie. Dat departement kraakte onder de vele schandalen, waarvoor de VVD verantwoordelijk werd gehouden vanwege de bewindspersonen die er de dienst uitmaakten.

Blok is dan ook een veilige keus van VVD-aanvoerder Rutte; ze zetten als onderhandelaars diens tweede kabinet in elkaar met de PvdA.

Nou weet ik niet met welke vijanden De Telegraaf gesproken heeft, maar deze vijand van de VVD (hallo!) vindt helemaal niet dat Blok rust bracht op dat ministerie. Hij maakt er misschien geen overdreven grote puinhoop van, maar hij deed ook helemaal niets om het ministerie weer een ministerie te laten zijn in plaats van een propaganda-arm van de VVD. Oh, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat hij bijzonder weinig gedaan heeft om het fiasco van de vorming van de Nationale Politie om te buigen in een succes.
Dan was er ook nog de confrontatie met FVD-Kamerlid Theo Hiddema die Blok kalmpjes de les las over de behandeling van criminele asielzoekers:

Hiddema legde het tweetal uit dat het natuurlijk volkomen van de gekken is dat je mensen geen straf gaat geven, omdat dan mogelijk hun uitzetting in gevaar komt. Je geeft criminele vreemdelingen daarmee dus een vrijbrief om zoveel mogelijk te roven en te stelen: ze zullen niet voor de rechter hoeven verschijnen. Hiddema is duidelijk over deze vreemde handelswijze van het openbare ministerie: ambtenaren die zo’n idee te binnen schiet, moeten zo’n gedachtengang onmiddellijk staken. Want een uitzetting is namelijk nooit zeker tot het moment waarop het plaatsvindt, en door als openbaar ministerie voor IND te gaan spelen loop je het risico dat zo’n criminele asielzoeker wellicht helemaal niet gestraft wordt – geen celstraf, en geen uitzetting.

In schriftelijke vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie, de VVD’er Stef Blok, gaat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower terecht flink los. Eerst vraagt hij de minister en de staatssecretaris waarom ze er niet voor hebben gezorgd “dat deze levensgevaarlijke crimineel, Michael Panhuis, zijn opgelegde celstraf volledig in de cel uitzit?” Het is een goede vraag. De Justitie-top had daar namelijk wel degelijk voor kunnen zorgen. In plaats daarvan kwam hij vroeg in detentiefasering terecht, wat inhoudt dat meneer de verkrachter hoegenaamd ‘kon wennen’ aan zijn uiteindelijke vrijlating.

Maar Markuszower is nog niet klaar. “U bent verantwoordelijk voor het feit dat dit monster nu al, zo kort na zijn veroordeling tot 12 jaar gevangenis, vrij rond kon lopen,” gaat hij verder. Waarom heeft u, en hebben de diensten onder uw verantwoordelijkheid, zoals het Openbaar Ministerie, de Reclassering, en de gevangenis, de maatschappij niet beschermd tegen dit monster?”

Sinds afgelopen maart kan Blok het paspoort intrekken van jihadisten, ja, ook als die nog niet veroordeeld zijn door een rechter. Een normale minister zou dankbaar gebruiken van die mogelijkheid om Syriëgangers massaal hun identiteit af te pakken, maar niet Blok. Nee, die ligt op koers om het in slechts één geval te doen.

Oh ja, en “in enkele andere gevallen” kijkt hij nog naar de mogelijkheden. Volgens RTL Nieuws ligt er “een stapeltje op zijn bureau.”

Kortom, Blok was helemaal geen geweldige minister van Justitie... en de kans dat hij het significant beter doet als minister van Buitenlandse Zaken is gering.
Maar hé, Rutte én De Telegraaf zijn tevreden, dus wat loop ik nou te zeuren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten