Brexit-voorman Boris Johnson wil geen premier worden, de weg voor Michael Gove is nu open

Geen categoriejun 30 2016, 13:10
De voormalige burgemeester van Londen acht zichzelf niet de juiste man om het Verenigd Koninkrijk te leiden.
Één van de grote voormannen van de Brexit-campagne laat het premierschap links liggen. Na de Brexit-overwinning en het aangekondigde aftreden van David Cameron waren alle ogen gericht op Boris Johnson. De voormalige burgemeester van Londen en populaire conservatieve politicus werd gezien als dé kanshebber om het leiderschap van de Conservatieve Partij én het premierschap over te nemen. Vandaag heeft Johnson laten weten dat hij zichzelf niet geschikt acht om de rol van premier te vervullen.
Zijn aankondiging volgt op de bekendmaking van Michael Gove dat hij premier wil worden. Samen met Johnson leidde Gove de Brexit-campagne binnen de Tories. Gove wordt gezien als een meer bedachtzame politicus, terwijl de charismatische Johnson bekendstaat om zijn komische spreekstijl en soms stuntelige gedrag. Van Gove werd verwacht dat hij Johnson zou steunen voor het premierschap, maar vanmorgen kondigde hij aan dat hij zelf premier wil worden. Gove zei daarbij ook dat hij Johnson niet ziet als geschikte leider, een behoorlijke messteek richting zijn Brexit-bondgenoot. Het is waarschijnlijk dat Johnson daarom heeft besloten om zich terug te trekken.
https://twitter.com/business/status/748428393469870080
Een andere kanshebber voor het leiderschap van de Conservatieve Partij is Theresa May. Zij was tegenstander van Brexit, maar hoopt de partij te kunnen verenigen nu de Brexit heeft gewonnen. Vandaag kondigde ze haar kandidatuur aan, met een sneer naar Boris Johnson die volgens haar een slechte onderhandelaar is.

De race is nu dus tussen de Brexit-campaigner van het eerste uur Michael Gove, en Brexit-tegenstander Theresa May. De winnaar zal de Conservatieve Partij weer moeten verenigen nadat de partij verdeeld raakte over het verlaten van de EU. Bovendien zal de nieuwe premier de onderhandelingen moeten leiden rond het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten