Brexit-voorman Boris Johnson wil geen premier worden, de weg voor Michael Gove is nu open

Brexit-voorman Boris Johnson wil geen premier worden, de weg voor Michael Gove is nu open

De voormalige burgemeester van Londen acht zichzelf niet de juiste man om het Verenigd Koninkrijk te leiden.

Één van de grote voormannen van de Brexit-campagne laat het premierschap links liggen. Na de Brexit-overwinning en het aangekondigde aftreden van David Cameron waren alle ogen gericht op Boris Johnson. De voormalige burgemeester van Londen en populaire conservatieve politicus werd gezien als dé kanshebber om het leiderschap van de Conservatieve Partij én het premierschap over te nemen. Vandaag heeft Johnson laten weten dat hij zichzelf niet geschikt acht om de rol van premier te vervullen.

Zijn aankondiging volgt op de bekendmaking van Michael Gove dat hij premier wil worden. Samen met Johnson leidde Gove de Brexit-campagne binnen de Tories. Gove wordt gezien als een meer bedachtzame politicus, terwijl de charismatische Johnson bekendstaat om zijn komische spreekstijl en soms stuntelige gedrag. Van Gove werd verwacht dat hij Johnson zou steunen voor het premierschap, maar vanmorgen kondigde hij aan dat hij zelf premier wil worden. Gove zei daarbij ook dat hij Johnson niet ziet als geschikte leider, een behoorlijke messteek richting zijn Brexit-bondgenoot. Het is waarschijnlijk dat Johnson daarom heeft besloten om zich terug te trekken.

Een andere kanshebber voor het leiderschap van de Conservatieve Partij is Theresa May. Zij was tegenstander van Brexit, maar hoopt de partij te kunnen verenigen nu de Brexit heeft gewonnen. Vandaag kondigde ze haar kandidatuur aan, met een sneer naar Boris Johnson die volgens haar een slechte onderhandelaar is.


De race is nu dus tussen de Brexit-campaigner van het eerste uur Michael Gove, en Brexit-tegenstander Theresa May. De winnaar zal de Conservatieve Partij weer moeten verenigen nadat de partij verdeeld raakte over het verlaten van de EU. Bovendien zal de nieuwe premier de onderhandelingen moeten leiden rond het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties