Brexitleider en Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson neemt mogelijk ontslag na ruzie met May

Geen categoriesep 19 2017, 13:00
Theresa May vindt het niet leuk dat Boris Johnson zowaar zijn mening verkondigd heeft over de onderhandelingen met de Europese Unie.
Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken die een doorslaggevende rol speelde in de campagne voor Brexit, schreef enkele dagen geleden een prima artikel voor de Engelse krant de Daily Telegraph waarin hij uitlegde wat zijn visie voor Brexit is -- en voor de toekomst van zijn land nadat het uit de totalitaire Europese Unie is gestapt. Het verhaal is prima geschreven. In maar liefst 4.000 worden zet hij een tienpunten-plan uiteen; een plan waar niemand al te veel kritiek op kan hebben.
Nou ja, niemand behalve eurofielen natuurlijk.
Helaas voor Johnson wordt zijn regering geleidt door een nogal onzekere vrouw die haar eigen positie heeft ondermijnd door nodeloos vroege verkiezingen uit te schrijven en die vervolgens te verliezen. Die vrouw, ik heb het dus over Theresa May, is witheet van woede. Volgens haar en haar "bondgenoten" had Johnson zijn gedachten namelijk nooit op papier mogen zetten, en al helemaal niet het deel waarin hij uitlegt dat hij niet van plan is om geld over te blijven maken aan de EU op het moment dat Brexit echt helemaal een feit is.
Het gevolg? Er is nu zware druk op Johnson om op te stappen als minister. Blijkbaar heeft May namelijk heel andere plannen -- plannen die de Britse belastingbetaler wél bakken met geld gaan kosten.
Natuurlijk is het de omgekeerde wereld. May maakte een enorme fout door vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Vervolgens maakte ze het nog erger door een belachelijk slechte campagne te voeren, die resulteerde in nettoverlies voor haar partij. Dat is allemaal al erg genoeg, maar nu is ze ook nog eens bezig om de onderhandelingen over Brexit te verkloten, wat voor een groot deel komt doordat ze zich de laatste maanden omringd heeft met eurofiele tegenstanders van Brexit.
Maar Boris is degene die moet opstappen? Zijn ze wel helemaal lekker, daar in Londen?
https://twitter.com/MichaelvdGalien/status/910057391642771456
Britse journalisten in Amerika, waar Johnson op dit moment is, vroegen hem gisteren of hij overweegt om op te stappen na alle kritiek vanuit het kabinet zelf. Zijn antwoord daarop maakt helder dat dit inderdaad het geval is:

"Als de last van het ministerschap van mijn schouders gehaald wordt zal ik vol trots terugkijken op de vele dingen die ik gedaan heb in die hoedanigheid."

Zijn vader voegde daar later aan toe:

"Dit is zo'n belangrijk onderwerp dat ik geloof dat hij heel blij, blij, blij zal zijn om weg te lopen van dit alles als hij het gevoel heeft dat hij dat moet doen."

Met andere woorden, als Johnson ervan overtuigd is dat May Brexit inderdaad verkeerd afhandelt en hij continu aangevallen wordt omdat hij zowaar een eigen mening heeft is hij, aldus zijn vader, meer dan bereid om op te zoek gaan naar een andere baan. Voor Johnson geldt het landsbelang namelijk zwaarder dan zijn eigen carriere.
Daar kan May het één en ander van leren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten