Canada erkent dood van honderden inheemse vrouwen als 'Canadese genocide'

Canada erkent dood van honderden inheemse vrouwen als 'Canadese genocide'

Een nationaal onderzoek door de Canadese overheid heeft ertoe geleid dat de vermissing en dood van honderden inheemse vrouwen wordt gekenmerkt als een 'Canadese genocide'. In het document worden de zwarte bladzijden van de Canadese geschiedenis te lezen over hoe inheemse vrouwen decennialang werden onderdrukt. Ruim 1.200 vrouwen uit inheemse stammen zijn sinds 1980 vermist of vermoord, via NU.nl.

De duizenden meisjes die 'zomaar verdwenen' in de afgelopen decennia worden nu dus aangemerkt als een Canadese genocide. Volgens het rapport is er sprake van genocide doordat de overheid het heeft laten afweten. Zo stelt CBC:

"The report concludes that a genocide driven by the disproportionate level of violence faced by Indigenous women and girls occurred in Canada through "state actions and inactions rooted in colonialism and colonial ideologies.""

Met andere woorden, de meisjes zouden het slachtoffer zijn geweest van overheidsingrijpen of juist het uitblijven daarvan gebaseerd op 'koloniale ideologieën'. Nu is dat eerste zeer goed te verdedigen, maar wat dan precies het laatste is wordt niet geheel duidelijk. Schokkend is het natuurlijk wel. Dit gaat niet over de genocide op native Amerikanen in de 19e eeuw, maar gewoon over toestanden in het 'progressieve' Canada van de afgelopen decennia.

Volgens de onderzoekers zouden zeker 1.200 vrouwen vermist zijn geraakt of vermoord. Volgens belangenorganisaties zou het zelfs om 4.000 vrouwen gaan, maar de bewijzen zijn hiervoor natuurlijk lastig aan te leveren. Opmerkelijk is natuurlijk het gebruik van de term 'genocide'. De definitie daarvan komt neer op, via de Verenigde Naties:

Het is natuurlijk een omstreden term, maar volgens de onderzoekers zeker gerechtvaardigd:

"De optelsom van de sociale gewoonten en aannames die worden beschreven in dit rapport is genocide. De bevindingen zijn dat het geweld tegen inheemse vrouwen, meisjes en lhbt als genocide gekenmerkt kan worden."

Maar het geweld tegenover mannen niet? Afijn, deze definitie is de reden waarom groepsidentiteiten belangrijk zijn. Immers past de definitie enkel als er een wederkerige groepsidentiteit bestaat. De vraag is natuurlijk wat het betekent dat de Nederlandse 'groep' in de wereld steeds kleiner wordt en de overheid, i.p.v. het stimuleren van gezinsvorming. Zou dat ook vallen onder de noemer "state inactions"?

Lees meer over:
Canada genocide

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties