Peilingen! GroenLinks (-4) en FVD (-4) gedecimeerd terwijl PvdA en VVD goed scoren

Peilingen! GroenLinks (-4) en FVD (-4) gedecimeerd terwijl PvdA en VVD goed scoren

Maurice de Hond (Peil.nl) leverde ons vandaag peilingen aan en wat blijkt? Dat niets zo veranderlijk is als het weer en de Nederlandse kiezer. We zweven er weer op los deze week. Zo worden Forum voor Democratie en GroenLinks gedecimeerd en verliezen ze beiden vier zetels. PvdA en VVD scoren goed en staan ondertussen bovenaan de ranglijsten.

De peilingen van 2 juni 2019

[caption id="attachment_227753" align="aligncenter" width="704"]De peilingen volgens Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl De peilingen volgens Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

Als we naar de bovenstaande tabel kijken dan zien we een ouderwets vertrouwd beeld. De VVD staat bovenaan zoals ze al jaren doet want 'het gaat steeds beter met Nederland'. En de PvdA doet het tegelijkertijd ook goed en staat ondertussen op de derde plaats. Het gaat in Nederland namelijk zo goed 'dat herverdeling noodzakelijk is'. Maar dit vertrouwde beeld is niet het meest interessante aan de peilingen van deze week.

Het meest interessante is vooral dat de partij van Lodewijk Asscher de bloedrode cijfers heeft weten om te draaien in groene en het momentum van de partij is op volle kracht. De PvdA wint in een periode van enkele weken zo even 5 zetels. Met 18 zetels in de peilingen zijn de sociaal-democraten een kracht om rekening mee te houden. Ook de regeringscoalitie lijkt weer wat zetels te winnen.

Voor één persoon in Nederland zijn de peilingen waarschijnlijk een regelrechte frustratie. En dat is natuurlijk voor niemand anders dan de PVV-voorman Geert Wilders. Verandering van spijs zit er voor de PVV'ers nog niet in: Wilders gaat gewoon door met zijn werkzaamheden. Maar dat doet hij dan wel met 12 zetels minder in de peilingen dan de PVV haalde tijdens de verkiezingen van 2017. Met acht zetels in de peilingen is er weinig van de PVV over.

Verder worden Forum voor Democratie en GroenLinks momenteel gedecimeerd (beiden -4 sinds PS2019). De vraag welke factoren hier van invloed zijn op de resultaten ligt natuurlijk voor de hand. Het antwoord echter niet. Mogelijk dat de uitspraken van Thierry Baudet (FVD) in een essay leidden tot zetelverlies of wellicht politieke vermoeidheid na twee recente verkiezingen. Aangezien alle politieke kopstukken wel negatief in het nieuws komen, ook Mark Rutte, is het maar de vraag welke factoren hier echt van belang zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
peilingen VVD Maurice de Hond PvdA

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer