Column Jan Roos: Links en rechts die elkaar terreuraanslag Nieuw-Zeeland verwijten, spelen dader precies in de kaart!

Geen categoriemrt 15 2019, 17:00
De gruwelijke aanslagen op moskeebezoekers in Nieuw-Zeeland zijn verschrikkelijk en misselijkmakend. Onschuldige mensen afgeslacht alsof het kippen in een slachterij betreft. De schutter, die zijn weerzinwekkende daden filmde, heeft zeker 49 doden op zijn geweten.
Was het een verwarde man? Een lone wolf, zoals zo vaak in de media gesproken wordt over daders van islamitische terreuraanslagen in het Westen? Wellicht, maar ook deze moorden zijn onderdeel van een groter geheel. Dus het wegschrijven aan een gekkie en weer doorgaan alsof er niets aan de hand is, is iets wat niet mag gebeuren.
Deze Australische Breton Tarrant handelde uit het motief om de wereld iets duidelijk te maken. Met allerlei verwijzingen naar veldslagen tussen moslims en christenen en een warrig manifest vol dreigementen aan hun adres, roept deze extreemrechtse terrorist moslims op om “onze landen” te verlaten. Hoe gestoord de daad ook is, het heeft een duidelijk politiek motief en moet dus uiterst serieus genomen worden. Zeker omdat hij hoopt hiermee een revolutie ingang te zetten en dat mensen zijn daad kopiëren.
Waar links in ons land de schuld van de aanslag in de schoenen probeert te schuiven van politici als Wilders en Baudet, zie je op social media extreemrechtse mensen die moeite hebben om hun “eigen schuld dikke bult” reflex in te slikken. Wat overigens precies dezelfde reactie is aan de andere kant van het spectrum, na een bloedige aanslag in Europa. In ons beschaafde Westen is er geen ruimte voor sektarisch geweld. Er bestaat geen 'oog om oog' wedloop of verborgen burgeroorlog. Terrorisme is op geen enkele wijze goed te praten. Een ieder die dat toch probeert is net zo'n barbaar als de barbaren die hij zegt te bestrijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten