1. Home
  2. CPB: megabezuiniging kabinet op zorg is flauwekul, levert lang niet zoveel op

CPB: megabezuiniging kabinet op zorg is flauwekul, levert lang niet zoveel op

Geen categorie11 okt 2017, 11:00
Het Centraal Planbureau stelt dat bezuiniging op de zorg die volgens het regeerakkoord bijna 2 miljard oplevert, feitelijk veel minder effect heeft. Nou ja, op de financiën dan. Want de zorg gaat er wel degelijk hard door achteruit.
In het regeerakkoord van het Nachtmerriekabinet-Rutte III staat een grote bezuiniging op de zorg die maar liefst zo'n 2 miljard euro moet opleveren. Die bezuiniging komt tot stand door de minister van Volksgezondheid afspraken te laten maken met de medische wereld over behandelingen door ziekenhuizen, de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg. Edith Schippers heeft dat al gedaan tijdens het kabinet-Rutte II, en haar opvolger zou daar verder mee moeten gaan.
Hartstikke leuk.
Alleen is er een probleempje: volgens het CPB levert die strategie een beduidend minder grote bezuiniging op dan het kabinet ons wil doen geloven.

Volgens de rekenmeesters van het CPB kan via zulke deals in 2021 echter maximaal 0,9 miljard worden bezuinigd.

Oh ja, en:

Daarbij wordt ook nog gewaarschuwd dat zo’n ingreep leidt tot minder of slechtere zorg.

Met andere woorden, de zorg wordt kapotgemaakt voor een bezuiniging die veel minder oplevert dan Rutte beweert.
Dat is op zich al erg genoeg, maar het allerergste komt nog. Het CPB heeft de onderhandelaars namelijk luid en duidelijk geïnformeerd over de échte effecten van deze bezuiniging, maar die hebben de berekeningen van het CPB gewoon naar zich neergelegd. Niet omdat ze niet kloppen, maar omdat ze VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet goed uitkomen.
Ongemakkelijke feiten worden dus onder het tapijt geveegd. Er wordt een schijnbezuiniging gecreëerd die de partijen in staat stelt om gratis cadeautjes weg te geven... waarna ze over een paar jaar moeten toegeven dat het allemaal toch niet je van het ging en de hardwerkende Nederlander ongetwijfeld weer gepakt wordt, in dit geval vrijwel zeker via een hoger eigen risico of een hogere zorgverzekering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten