D66-fossiel Jan Terlouw staat op Europese kieslijst MAAR: "Ik ben te oud om nog naar Brussel te gaan"

Geen categoriejan 24 2019, 10:00
Meneer wil zijn naam dus gebruiken om stemmen te trekken, maar is niet van plan om kiezers vervolgens hun zin te geven.
Dit is dus gewoon kiezersbedrog: de 87-jarige Jan Terlouw is lijstduwer voor D66 bij de Europese verkiezingen. Hij staat op plek 25. De bedoeling is dat hij als lijstduwer extra stemmen trekt. Want hoe meer stemmen, hoe meer zetels in het Europees Parlement straks voor de eurofielen.
In een video legt Terlouw uit waarom hij lijstduwer is geworden:
https://twitter.com/jpaternotte/status/1088334603839066112
Maar is één probleempje: meneer is helemaal niet van plan om daadwerkelijk naar Brussel of Straatsburg te gaan. Aan Trouw legt hij uit:
"Stel dat ik gekozen word. Dan doe ik het niet, dat zal iedereen begrijpen. Ik ben te oud om nog naar Brussel of naar Straatsburg te gaan."
Ongelooflijk genoeg noemt Terlouw dit zélf "bedenkelijk." Maar, gaat hij verder, volgens lijsttrekker Sophie in 't Veld heeft het partijcongres toestemming gegeven voor één lijstduwer die voor spek en bonen meedoet... en dus is het wat Terlouw betreft toch nog wel oké. Dat kiezers niet ZIEN op de kieslijst dat hij helemaal niet van zins is om plaats te nemen in het Europees Parlement laat hij voor het gemak maar even buiten beschouwing.
Het is te triest voor woorden dat dit zelfs maar kan. Als je op een lijst gaat staan -- als lijstduwer, lijsttrekker, of ergens in het midden -- moet je bereid zijn om plaats te nemen in het parlement als je gekozen wordt. Zo werkt ons democratische systeem nou eenmaal: je bent kandidaat, als je gekozen wordt ga je kiezers vertegenwoordigen. Punt. Klaar.
Wat Terlouw en zijn D66 doen is dus a) ondemocratisch en b) het ondermijnt ook nog eens het vertrouwen in de democratie. Maar ja, dat zijn we onderhand wel geweld van D66. Wat een trieste foppartij is dat toch zeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten