Bemoeizuchtige CIA bespioneerde en infiltreerde Franse partijen voor, tijdens en na de verkiezingen van 2012

Geen categoriemrt 09 2017, 8:00
Onder het leiderschap van de grote held van links, Barack Obama, was de CIA actief bezig om Franse partijen te infiltreren en vervolgens te beïnvloeden. Dat blijkt uit documenten in handen van Wikileaks.
Hoewel de meeste landen elkaar bespioneren -- dat hoort er nu eenmaal bij -- is de CIA de afgelopen jaren, onder Obama's leiding dus, wel heel ver gegaan. Uit documenten in handen van Wikileaks blijkt namelijk dat de Amerikaanse inlichtingendienst Franse politieke partijen bewust infiltreerde en bespioneerde in aanloop naar de verkiezingen van 2012, en ze zelfs probeerde te beïnvloeden.
Volgens Wikileaks waren alle grote Franse partijen doelwit van de spionage-activiteiten van de CIA. Dat is opmerkelijk omdat met name de Amerikanen al tijden roepen dat Rusland de Franse verkiezingen probeert te beïnvloeden. Dat zouden ze onder meer doen via het Front National.
Nu blijkt dat de CIA zélf juist dit soort strategieën gebruikte om de Franse verkiezingen van 2012 te beïnvloeden. In de documenten worden de Socialistische Partij (SP) van Francois Hollande, het UMP van Nicolas Sarkozy, en het Front National van Marine Le Pen bij naam genoemd als doelwit van de spionage-activiteiten. Ook oud-kandidaten Martine Aubry en Dominique Strauss Kahn worden specifiek genoemd.
De CIA geloofde dat het lang niet duidelijk was dat Sarkozy herkozen zou worden. Zoals we allemaal weten bleek dat te kloppen; uiteindelijk ging Hollande er immers met de winst vandoor. Specifieke doelen waren om de Strategische Verkiezingsplannen van het UMP in handen te krijgen; schismas of bondgenootschappen in de elite van de partij in beeld te brengen; privé-reacties van UMP-officials op de strategie van Sarkozy; discussies met de UMP over mogelijke problemen om de macht in handen te blijven houden na de verkiezingen; pogingen om de ideologie van de partij te veranderen; en discussies over Sarkozy's steun voor het UMP en de waarde die hij hechtte "aan de voortdurende dominantie van die partij." Ook gaf de CIA specifieke instructies aan agenten om informatie te achterhalen met betrekking tot Sarkozy's mening over andere kandidaten en de manier waarop hij omging met zijn adviseurs. Zoals Wikileaks terecht opmerkt was Sarkozy bijzonder pro-Amerika. Blijkbaar beschermde hem dat niet tegen de spionage-activiteiten van de CIA.
Het spionagebevel voor "Niet Regerende Politieke Partijen en Verkiezingsstrategieën van Kandidaten" heeft betrekking op alle oppositieleiders waaronder, toen, Francois Hollande en Marine Le Pen van het Front National. Ook daar wilde de CIA dat agenten informatie verzamelde over de strategieën van de kandidaten; de verhoudingen in de partij zelf; pogingen om belangrijke politieke beslissingen te beïnvloeden; steun van lokale politici, zakenmensen en de elite in beeld te brengen; meningen over Amerika in kaart te brengen; en pogingen om banden aan te halen met andere landen, zoals Duitsland. Daarnaast wilde de CIA ook uitzoeken hoe de verschillende partijen gefinancierd werden.
De spionage van de oppositie moest zich ook richten op de houding van de oppositiepartijen ten opzichte van de EU-crisis en dan met name de economische situatie in Griekenland; de rol van Frankrijk en Duitsland in het oplossen van die crisis; de zwakheden van Franse banken in verband met een mogelijke faillissement van Griekenland; en specifieke voorstellen en aanbevelingen om de euro-crisis op te lossen.
De CIA-operatie was actief van 12 november 2011 tot 29 september 2012. De verkiezingen en formatie waren in april-mei van 2012.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten