Wilders bij WNL: "De enige exit waar ik mee bezig ben is Nederland uit de EU! Je krijgt mij niet weg"

Geen categoriemrt 09 2017, 9:00
De PVV-leider is nog helemaal niet bezig met een mogelijk afscheid van de politiek. Hij wil gewoon doorgaan.
Geert Wilders mocht vanmorgen aanschuiven bij WNL, waar hij de presentatie van het programma "Goedemorgen Nederland" voor zijn rekening nam. Het was een buitengewoon interessante uitzending waarin Wilders zijn eigen denkbeelden rustig uiteenzette en op een buitengewoon sympathieke manier met de presentatrice omging én met de gasten, Marianne Zwagerman (uitgenodigd door WNL) en Joost Niemoller (uitgenodigd door Wilders zelf).
Aan het begin van het programma vroeg Zwagerman Wilders waarom hij eigenlijk zoveel interviews aan buitenlandse media gaf. Is hij bezig om zijn exit uit de politiek voor te bereiden? Wil hij misschien naar Amerika, "Ayaan Hirsi Ali achteraan?" Daar voegde ze aan toe dat ze hem dat ook "gunt" omdat "dit geen leven is," daarbij verwees ze naar alle bodyguards en beveiligers die Wilders ook op de set van Goedemorgen Nederland omringden.
Wilders' antwoord loog er niet om: "De enige exit waar ik mee bezig ben is Nederland uit de EU te krijgen. Je krijgt mij nog lang niet weg." Hij heeft dit al vaker gezegd, natuurlijk, maar blijkbaar moet hij het steeds weer herhalen, wellicht omdat Nederlandse journalisten en opiniemakers gewoon niet kunnen bevatten dat iemand écht zijn privéleven en vrijheid wil opofferen voor wat hij als zijn grote doel, zijn opdracht beschouwt. Wat dat betreft begrijpen ze Wilders blijkbaar nog steeds niet écht. Ze denken nog steeds dat hij een soort van 'gewone politicus' is. Dat is hij niet, in ieder geval niet in de Nederlandse zin; hij gelooft dat hij een opdracht heeft en zal er alles aan doen om die opdracht uit te voeren. Zijn houding lijkt daarom minder op die van Mark Rutte en Alexander Pechtold, en veel meer op die van Winston Churchill, Margaret Thatcher en Ronald Reagan. Maar ja, probeer dat maar eens uit te leggen aan de vaderlandse media.
Ook had Wilders een boodschap voor Mark Rutte. Hoewel de VVD-huichelaar 3 centimeter langer is dan de PVV'er liet Wilders weten dat hij hem op 15 maart in politieke zin "een kopje kleiner gaat maken." Met andere woorden, "dan torent" de PVV boven de VVD uit. Het is een indicatie dat Wilders, die bijzonder ontspannen overkwam, de verkiezingen ondanks de peilingen nog altijd vol vertrouwen tegemoet ziet. Misschien dat hij onze sceptische houding ten opzichte van de peilingen dus deelt. Zoals wij al verschillende malen gezegd hebben moet je die met een enorme korrel zout nemen omdat peilers geen goed beeld van het Nederlandse electoraat hebben. Dit betekent niet dat de PVV automatisch groter wordt dan de peilers zeggen -- het kan ook precies andersom zijn -- maar wel dat de peilingen je stem niet moeten beïnvloeden.
In het eerste grote item mocht Niemoller uitleggen hoe hij te werk was gegaan toen hij zijn boek Kwaad schreef; een boek over de gewone PVV-kiezer; niet zo zeer over hun denkbeelden, maar over hun levensgeschiedenis.
"Ze zien dat hun wereld verandert... en voelen zich totaal niet meer gemachtigd om daar iets aan te doen... en om erover te praten, zelfs niet met familie of op hun werk omdat ze bang zijn dat ze meteen uitgemaakt worden voor racist of xenofoob," aldus Niemoller. Die combinatie van onmacht en angst vertaalt zich in woede, hoewel Niemoller ook duidelijk maakte dat het natuurlijk niet zo is dat die mensen "de hele tijd kwaad zijn." Nee, ze zijn in politieke zin kwaad, maar in hun dagelijks leven zijn het gewoon vriendelijke mensen -- net zoals de rest van de Nederlanders.
Marianne Zwagerman gaf vervolgens aan dat zij zich daar niet helemaal in herkent omdat ze juist erg "positief en optimistisch" is. Toch is er wel iets van herkenning, en dat heeft te maken met de dictatuur van de politieke correctheid. "Die verstikkende deken van de politieke correctheid, daar komen we maar niet vanaf," aldus Zwagerman. "Dat is volgens mij waarom mensen zich zo machteloos voelen."
Dat paste natuurlijk prima in Wilders' straatje. Tot op grote hoogte is dat misschien wel de opdracht die hij voor zichzelf weggelegd ziet: de politieke correctheid helemaal te slopen.
Na de break, waarin het NOS Journaal weer even langskwam, had Wilders het over het nieuws dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan van plan is om naar Europa te komen om daar onder Turkse Europeanen campagne te voeren voor het referendum over de uitbreiding van zijn persoonlijke macht.
Zoals we gewend van hem zijn was de PVV-leider heel helder. Hij is ervan overtuigd dat Erdogan dan ook naar Nederland zal willen komen en wat hem betreft is de autoritaire Turkse president, die hij verschillende keren "een dictator" noemde, niet welkom.
Zwagerman vindt dat ook bijzonder problematisch en gelooft, net als Wilders, dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu waarschijnlijk toch gewoon naar Nederland komt -- en Erdogan misschien ook wel.
Niemoller: "Maar we hebben dit toch zelf veroorzaakt door dubbele nationaliteiten toe te staan? Daardoor voelen die 'Turken' zich Turken... Dat gevoel hebben ze al. Dat moeten wij niet verder gaan faciliteren. En daar speelt Erdogan op in."
Ook werd er gesproken over normen en waarden. Volgens het CBS gedragen mensen zich steeds minder slecht op straat. Niemoller gaf aan het daar absoluut niet mee eens te zijn. Hij haalde cijfers aan uit Rotterdam waaruit blijkt dat 40 procent van de Rotterdamse vrouwen seksistisch bejegend is op straat, onder meer doordat ze uitgescholden werden voor hoer.
Zwagerman bevestigde dat verhaal, maar dan over een andere stad: Amsterdam. Toen ze vorige week mee had gedaan aan een debat in De Balie werd ze op straat namelijk betast door één of andere gek die haar overal greep en haar vervolgens uitschold voor hoer. "Ik heb geen aangifte gedaan, hoewel ik dat natuurlijk wel had moeten doen... Maar dat heeft geen zin. Op zijn best kun je na 4 weken langskomen om vragen te beantwoorden die gesteld worden alsof jij de dader bent."
Natuurlijk is dat één van de vele redenen waarom de PVV op 15 maart sowieso afstevent op een historische winst. Of Wilders de zijnen nou de grootste worden of niet, we weten al wel dat ze er een flink aantal zetels bij gaan halen. Dat komt doordat Wilders één van de weinige politici is die zich al jaren uitspreken tegen dit soort wangedrag -- wat inderdaad grotendeels veroorzaakt wordt door niet-geïntegreerde kansenparels.
Maar ja, waag dat eens hardop te zeggen.
De uitsmijter van Wilders voor de tweede break, weer met het NOS-journaal, was hilarisch: "Tot zo, na het linkse NOS Journaal met Mark Visser." Ha!
Na het Journaal ging Wilders verder in op de mogelijke komst van Erdogan naar Nederland en andere Europese landen om campagne te voeren voor het op handen zijnde referendum in Turkije waarbij Erdogan zijn eigen macht hoopt te vergroten. "Dat kan echt niet," aldus Wilders. "Die meneer Erdogan is echt een dictator. Hij heeft hier niets te zoeken. Hij wil mensen ophitsen om hem nog meer macht te geven... Geen gelobby voor dictators op Nederlandse bodem, en als hij wel komt: oppakken en uitzetten."
Niemoller benadrukte maar weer dat dit vooral komt doordat Turkse Nederlanders over het algemeen een dubbel paspoort hebben. Wilders: "Dus als het aan jou ligt schaffen we dat morgen nog af?" Ja, dat vond Niemoller inderdaad.
Daarnaast verbaasde Wilders zich erover dat links -- wat zogenaamd tolerant en pro-mensenrechten zegt te zijn -- hier niets van zegt, geen demonstraties organiseert, etc.:

"Waar is links Nederland, die het opneemt voor de vrouwen in Turkije, die het opneemt voor journalisten. Dat is toch iets wat links deed? Waar zijn ze?"

Na het laatste NOS Journaal tijdens Goedemorgen Nederland mocht Wilders het hebben over zijn "nieuws van de dag." Dat was: een bericht in de Volkskrant dat de premier van Polen niet wil dat zijn landgenoot Donald Tusk herbenoemd wordt als 'president' van de Europese Unie. "Dat is heel spannend, dat is voor het eerst, en het toont ook het verval aan van de Europese Unie. Daar ben ik heel blij om."
Al met al was het een buitengewoon interessante uitzending waarin Wilders onderwerpen aanstipte die normaal gesproken braaf genegeerd worden door het mediakartel. Het bewijst maar weer eens dat er grote behoefte is in ons land aan tv-programma's (talkshows) met een écht rechts geluid. Vandaag hadden we dat dan eindelijk, maar helaas zal het daar vast bij blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten