De formatie zit erop: Rutte, Buma, Pechtold en Segers zijn klaar met het regeerakkoord

Geen categorieokt 09 2017, 11:00
Het Nachtmerriekabinet-Rutte III is een feit.
Het heeft meer dan 200 dagen gekost, maar dan heb je ook iets. Een Nachtmerriekabinet welteverstaan, maar hé, daar zijn we tegenwoordig wel aan gewend. We hebben de vreselijke jaren van Rutte II immers ook overleefd. Dan kunnen we Rutte III vast ook aan -- hoewel het ongetwijfeld niet gemakkelijk zal worden met al die lastenverzwaringen voor hardwerkend Nederland.
(Ja, die video is satire)
Het Bureau woordvoering kabinetsformatie laat weten dat de partijen er dan eindelijk uit zijn. Onder leiding van informateur Gerrit Zalm hebben VVD, CDA, ChristenUnie en het vermaledijde D66 overeenstemming bereikt over een conceptakkoord. Dit akkoord wordt nu voorgelegd aan hun fracties. Dat zal vandaag het geval al zijn. Aangezien de Nederlandse politiek geregeerd wordt door de partijdiscipline twijfelt werkelijk niemand eraan dat alle betrokken fracties akkoord zullen gaan.
Kort na de bekendmaking van het bureau kwam de betrokken heren zelf naar buiten. Alexander Pechtold liet weten dat hij "tevreden" is, "maar of mijn fractie dat ook gaat zijn, gaan we vandaag merken. Ik vind het een solide akkoord." Even later voegde hij daar aan toe dat het wat hem betreft echt een zwakte is dat dit kabinet slechts op een meerderheid van één magere zetel berust, maar dat de onderhandelaars juist daarom zoveel tijd hebben gebruikt om een regeerakkoord in elkaar te zetten.
https://twitter.com/alexanderbakker/status/917316476247379968
Ook Mark Rutte was duidelijk tevreden met zichzelf na de laatste gespreksdag. Niet zo gek, natuurlijk. Hij mag zich immers voor de derde keer (op rij!) premier van Nederland noemen. Dat hebben niet zo heel veel politici hem voorgedaan.
https://twitter.com/ServaasHilgers/status/917315570730708998
Waar Pechtold en Rutte nog enigszins behoedzaam te werk gaan ontpopt Gert Jan Segers van de ChristenUnie zich razendsnel tot dé positieve man van het kabinet. "Dit akkoord is zeer acceptabel" zegt hij over de deal waardoor de laten voor hardwerkend Nederland toenemen en de zorgverzekering plus het eigen risico de spuigaten uitlopen.
https://twitter.com/alexanderbakker/status/917316345280303104
"Het is uiteraard geven en nemen in zo'n akkoord, dus er zit voor iedereen ook pijn in, maar er zitten ook hele mooie punten in -- en ook voor onze fractie. Dus ik ga met heel veel vertrouwen naar ze toe, naar onze fractie." Aldus Segers.
Hartstikke mooi zo'n uitspraak omdat het betekent dat we hem op werkelijk elk punt van het akkoord hard kunnen neerslaan. Oh ja, Gert Jan, de verhoging van het eigen risico is "heel erg mooi"? En de btw-verhoging, ook al zo'n feest? Nou, dan weten we dus dat de ChristenUnie zich nooit hard zal maken voor hardwerkend Nederland. Goed om te weten!
https://twitter.com/cdavandaag/status/917318240384307205
Wat Jan Dijkgraaf betreft is het akkoord reden om eens lekker los te gaan op Pieter Omtzigt, ons aller favoriete CDA'er. De man die in de Kamer wilde komen voor GeenPeil maar daar niet in slaagde schrijft:

Mona Keijzer bewees het al: jouw partij wil op dit moment maar één ding: terug in het centrum van de macht. Daar is ook jouw 76ste stem in de Tweede Kamer voor nodig.

Als ik Sybrand Buma was, zorgde ik dat je de Tweede Kamer verliet en beloonde ik je met een staatssecretariaat. Opdat de laatste luis in de pels van Mark Rutte verdwijnt. En ik vrees dat je dan ‘ja’ zegt tegen die overstap, omdat je carrière als beroepspoliticus je meer waard is dan je principes.

Nou ken ik Omtzigt een beetje en ik kan Dijkgraaf garanderen dat hij niet op een positie gaat zitten waar hij geen fiducie in heeft. Sterker nog, ik vermoed dat Omtzigt het liefst gewoon lekker in de Tweede Kamer blijft. Anders dan heel veel andere politici gelooft hij namelijk écht in het werk van een parlementariër -- dat is waarom hij elke dag keihard werkt, van 's ochtends 06:30 tot 's avonds 24:00. Hij doet dat niet alleen -- ongetwijfeld wel deels, iedereen heeft immers een ego -- omdat hij het lekker vindt om belangrijk te zijn, maar omdat hij er echt in gelooft. Ja, dat maakt hem anders dan 99% van de politici, maar het kan niet als een grote schok komen dat Omtzigt anders is.
Afijn. Het zit er dus op. We hebben lang gewacht, maar dan hebben we ook iets. Namelijk: een nieuw Nachtmerriekabinet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten