Tunahan Kuzu slaat toe: DENK is een blijvertje en verandert de Nederturkse en Nedermarokkaanse stem in een machtsfactor

Geen categoriemrt 22 2018, 10:00
Of rechts Nederland het leuk vindt of niet is volstrekt irrelevant: DENK is een serieuze partij die niet meer weg te denken is uit de politiek.
Toen de heren van DENK vorig jaar drie zetels bemachtigden in de Tweede Kamer vroegen veel mensen zich af wat dat in vredesnaam betekende. Was het een eenmalig succesje? Zou de partij weliswaar landelijk wat voor elkaar krijgen, maar zou het daarbij blijven? Of zat er meer in voor Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Farid Azarkan?
Nou, als de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen één ding bewijzen dan is het dat DENK écht een blijvertje is. Of rechts Nederland -- en trouwens ook links Nederland, want met name de PvdA wordt helemaal aan gort geslagen door de opkomst van DENK -- het nou leuk vindt of niet, de Nederturkse partij doet écht mee. Overal waar er mee werd gedaan boekte DENK resultaten. En in de grote(re) steden werd er zelfs behoorlijk huisgehouden.
Op Twitter wordt er cynisch opgemerkt dat "het stemadvies in het stemhokje" dus resultaat heeft gehad, maar dat is veel te simpel. DENK dankt haar resultaat niet aan 'stemadviezen' in het stemhokje, maar aan de emancipatie van allochtone kiezers. Tot voor kort werden die kiezers stelselmatig voor het karretje gespannen van de linkse partijen, en dan met name van de PvdA. Een paar Turken werden op de kieslijst gezet, maar zij hadden intern geen enkele macht. Bij controversiële onderwerpen moesten ze zich schikken naar de standpunten van hun autochtone socialistische 'leiders.'
Het is niet heel gek dat veel 'allochtone' kiezers daar geen trek meer in hebben. En hun geluk is dat ze er nu een hele generatie Nederturken en Nedermarokkanen is die goed Nederlands spreekt, goed opgeleid is, en die niet bang is om haar plek op te eisen in de maatschappij én de politiek.
Of het establishment én populisten het nou leuk vinden of niet, ook allochtone Nederlanders zijn Nederlanders. Ook zij spelen een rol in de Nederlandse maatschappij. Zij hebben rechten, plichten, een mening, én een visie voor de toekomst. Ze hebben normen en waarden die ze terug willen zien in hun dagelijks leven en de politiek. Net zoals autochtonen dat willen. DENK is here to stay. Daar moet rekening mee gehouden worden... en de partij moet serieus genomen worden als beleid wordt vastgesteld, zowel landelijk als lokaal. Gebeurt dat niet, dan zegt het establishment feitelijk tegen talloze Nederlanders (van allochtone afkomst) dat zij er niet toe doen. En dat is niet alleen immoreel, maar zelfs gevaarlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten