Hulde! Deze drie partijen gingen integer om met donaties: SP, Partij voor de Dieren en FVD

Geen categoriejul 20 2019, 18:00
De Telegraaf publiceerde vandaag een undercoverrapportage over de wijze waarop Nederlandse politieke partijen omgaan met de regels rondom donaties. Vandaag bleek dat alle politieke partijen door de mand vielen, behalve SP, FVD en de Partij voor de Dieren. De PVV negeerde de e-mails van de Telegraaf en gunnen we het voordeel van de twijfel.
De minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) liet weten dat er 'tegen de geest der wet is gehandeld' door de partijen en vraagt opheldering waarom zij welwillend tegenover de illegale donaties stonden. Vooral het CDA maakte het bont: de partij bood de donateur zelfs een 'borrelavond' met een 'select gezelschap' aan waarmee de donateur politieke invloed zou kunnen uitoefenen op het 'selecte gezelschap'.
Volgens Jorn Jonker van de Telegraaf "was zeker de helft van de partijen bereid de wet te overtreden". Aangezien de financiële transacties nooit hebben plaatsgevonden is er niet écht sprake van een wetsovertreding, maar lijken de partijen wel de intentie te hebben gehad om een oogje toe te knijpen. Dit leidde in één geval dus tot het ontslag van een medewerker bij 50Plus.
Maar hoe nu verder? Volgens Jonker zijn het 'Amerikaanse toestanden': rijke donateurs krijgen in ruil voor geld politieke invloed. Vooral bij het CDA van Pieter Omtzigt lijkt een schimmige constructie te gebruiken: de partij gebruikt namelijk een extra rechtspersoon om zo via een indirecte route anonieme donaties mogelijk te maken, via de Volkskrant.
Voor de medewerkers van de SP, Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren niets dan lof dus: zij hielden hun rug recht en bleken betrouwbaar ondanks dat het ging om aanzienlijke geldbedragen. Hulde!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten