Die LPF-Taferielen sind arriviert bei das AfD! Handvol nieuwe parlementariërs stapt nu al uit de partij

Die LPF-Taferielen sind arriviert bei das AfD! Handvol nieuwe parlementariërs stapt nu al uit de partij

Dit zijn toestanden waar LPF-kemphanen Herman Heinsbroek en Eduard Bomhoff hun vingers bij zouden aflikken. Daags na de Duitse parlementsverkiezingen stappen er al vijf kersverse leden van de AfD-fractie in de Bondsdag uit de partij.

Het lijkt erop dat in de Duitse Bondsdag straks geen zes, maar zeven nieuwe partijen zullen zitten. Frauke Petry is namelijk niet de enige AfD'er die daags na hun verkiezingsoverwinning vertrekt en een eigen fractie begint. Diverse andere partijleden stappen samen met Petry uit de populistische partij aan welke ze hun zetel te danken hebben, en beginnen voor zichzelf met een nieuwe partij. Behalve Petry stapt ook haar man Marcus Pretzell uit de AfD, met met hem nog drie anderen.

Petry op haar beurt maakt duidelijk aan heel Duitsland dat ze niet alleen vertrekt uit de fractie, maar ook uit de hele partij. Volgens haarzelf is dat een duidelijke stap:

"Partijvoorzitter Frauke Petry heeft haar vertrek uit de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) aangekondigd. „Het is duidelijk dat deze stap moet volgen”, zei ze dinsdag in Dresden.

Petry werd afgelopen zondag namens de AfD rechtstreeks gekozen in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, maar ze liet maandag al weten geen plaats te nemen in de AfD-fractie."

Kortom: het is inderdaad een heerlijke bende in de partij die nog zo lang heeft volgehouden dat er niets aan de hand was, en dat alle partijstrubbelingen die het AfD begin dit jaar zo deden kelderen in de peilingen nu voorgoed verleden tijd zijn.

Dat lijkt nu echter niet het geval te zijn. Een vergelijking met de LPF die in 2002 in de Tweede Kamer kwam en zonder leider Pim Fortuyn ruziënd uiteenviel dient zich aan: vanaf het allereerste begin heeft die partij er een bende van gemaakt - en is doorgegaan met intriges en drama tot het moment van hun definitieve exit in 2006. Het is genant en pijnlijk: een stel volwassenen die zijn gekozen om het land te regeren, steken lever al hun energie in het kapotmaken van mensen die aan dezelfde kant van de streep worden geacht te staan.

Maar aan de andere kant is het ook wel weer komisch. Dus. Vecht er maar op los. Het is niet alsof we nu echt nog hoge verwachtingen hebben van die gekke AfD-partij. Hier aan de andere kant van de Grebbenlinie vermaken wij ons kostelijk. Met een grote bak popcorn op schoot, welteverstaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer