Dijsselbloem: kans op Europese deal met Griekenland wordt steeds kleiner

Dijsselbloem: kans op Europese deal met Griekenland wordt steeds kleiner

Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën een voorzitter van de eurogroep, heeft er een hard hoofd in dat deze week nog een deal wordt gesloten met de Grieken.

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem is niet optimistisch over de kansen dat er morgen een deal gesloten wordt tussen Griekenland en Europese schuldeisers. Het nog steeds in zwaar financieel weer verkerende Griekenland heeft noodhulp nodig om uiterlijk 30 juni miljarden terug te betalen aan het IMF. Die deal komt er in ieder geval niet morgen, als de ministers van financiën van de eurozone elkaar ontmoeten:

De kans is zeer klein dat er donderdag tijdens overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden een deal wordt bereikt over Griekenland. Dat zei minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag in debat in de Tweede Kamer.

Het is wachten op Griekse voorstellen. Aangezien die voorstellen er nog niet zijn, én de experts van de geldschieters die nog niet hebben getoetst, is niet aannemelijk dat de ministers besluiten kunnen nemen.

In de voorbije maanden hebben Griekenland en de schuldeisers van de ECB, het IMF en de EU meerdere malen om de tafel gezeten om een deal voor elkaar te krijgen. Tot dusverre is dat al tientallen malen gestrand. Volgens Griekenland omdat Brussel en Washington weigeren te erkennen dat het Griekse volk het water aan de lippen staat, en volgens de EU en het IMF omdat Griekenland gewoon niet genoeg wil doen om kredietwaardig te zijn en de leningen ook uiteindelijk te kunnen terugbetalen. Een zogenaamde 'Grexit' lijkt op handen, bevestigt ook de Griekse centrale bank.

Overigens brengt de vergadering van de ministers meer slecht nieuws, maar dan voor minister Dijsselbloem persoonlijk. Morgen zou de nieuwe voorzitter van de eurogroep worden verkozen, aangezien Dijsselbloems termijn van tweeënhalf jaar eropzit. Dijsselbloem was zelf de favoriet voor ook de nieuwe termijn, maar Duitsland gooide eerder vandaag roet in het eten door publiekelijk te verklaren zich als één man op te stellen achter de Spaanse minister van financiën De Guindos. Dijsselbloem heeft de verkiezing van eurogroepvoorzitter daarop met een maand uitgesteld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer