Dit MOET je zien: #vrijheidslezing Maajid Nawaz in De Balie

Dit MOET je zien: #vrijheidslezing Maajid Nawaz in De Balie

Vandaag mocht de Britse terreurbestrijder Maajid Nawaz langskomen bij Buitenhof. Daar maakte hij grote indruk op het Nederlandse Twittervolk.

Nou vond ik het zelf wat irritant om hun tweets te zien. Dit zijn dezelfde mensen die al jaren meepraten over 'de islam', 'radicalisering' en 'de rol die de islam in het westen speelt,' maar blijkbaar hadden ze voor vandaag geen van allen gehoord van Maajid Nawaz, van de Quilliam Foundation.

Nawaz is al jarenlang internationaal één van de bekendste individuen (moslims!) die zich tegen de radicale islam verzetten, en er alles aan doen om het gedachtegoed, de werkwijze, en de verspreiding van die hatelijke ideologie te ontmaskeren en tegen te gaan. Als ik af moet gaan op de meeste reacties tijdens Buitenhof kwam dit als een enorme verrassing voor ons commentariaat -- dat zijn de mensen die door de media altijd gevraagd worden om commentaar te geven op dit soort onderwerpen. Ze gaan langs bij Pauw, De Wereld Draait Door, worden geïnterviewd voor kranten en magazines, maar hebben blijkbaar de ballen verstand van datgene waar ze het over hebben.

Want ja, als je als zelfverklaarde 'commentator' of 'journalist' Maajid Nawaz vandaag pas 'ontdekt hebt' bewijs je dat eerst en vooral dat je een enorme imbeciel bent die enorm overschat wordt door zichzelf en de rest van het 'journaille.'

Hoe dan ook, Maajid kwam vandaag dus langs bij Buitenhof. Zoals altijd deed hij het bijzonder goed en deelde hij enkele waarheden die verschillende mensen -- van verschillende kanten van dit debat -- liever niet willen horen. En juist dat maakt zijn visie natuurlijk zo waardevol. Als je de uitzending gemist hebt kun je het hier allemaal terugkijken. Tip, want het was natuurlijk bijzonder interessant.

[caption id="attachment_147020" align="aligncenter" width="217"]Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag! Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag![/caption]

Maar er is meer: Maajid komt vanavond namelijk ook langs bij De Balie. Het evenement is al uitverkocht, maar je kunt zijn Vrijheidslezing natuurlijk live volgen op de website van De Balie. Het begint om 20:00 uur.

Radicalisme is een centraal thema in het leven van Nawaz. Als zestienjarige moslim sloot hij zich aan en klom hij op binnen Hizb ut Tahrir, een islamitische organisatie die een kalifaat nastreeft. Uiteindelijk belandde hij in een Egyptische gevangenis waar hij werd gemarteld. Na een gevangenisstraf van vier jaar maakte hij een radicale ommezwaai door afstand te nemen van Hizb ut Tahrir en zich fel uit te spreken tegen islamisme. Maajid Nawaz is nu een van de belangrijkste stemmen in het huidige debat over extremisme en radicalisering. Als pleitbezorger van een seculiere islam gaat hij in zijn boeken, lezingen en op Twitter vaak de confrontatie aan met zijn criticasters, van moslimextremisten en extreem-rechts tot regressief-links, die Maajid Nawaz islam-apologeten noemt.

Maajid Nawaz geeft ons tijdens de Vrijheidslezing de soundtrack van zijn leven. Aan de hand van verschillende muziekfragmenten staat hij stil bij zijn opmerkelijke levenspad, zijn drijfveren in zijn werk en activisme en zijn visie op de betekenis van vrijheid.

Echt bijzonder interessant. Kijken dus!

Een recente video van Maajid:

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties