DIVERGENTIE! 'Seksuele diversiteit'-club COC herkent zich niet in het beeld dat geweld tegen LGBTQ+'ers afneemt

Geen categorienov 21 2018, 20:00
De emancipatieclub voor seksuele diversiteit, het COC, neemt divergentie waar tussen de cijfers van het SCP en haar eigen beleving van de realiteit. De divergentie is deze: volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau neemt het anti-homogeweld in Nederland af, maar volgens de beleveniswereld van het COC is dit niet het geval. Zo schrijft het SCP in de LHBT-monitor 2018: "Homo's en lesbiennes maken steeds minder geweld mee." Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi al die cijfers, maar vergeet niet dat er bij dergelijke onderzoeken altijd kans is op een divergentie tussen het gemeten concept, in deze geweld en eventuele gevoelens van geweldsdreiging.
Voorzitter Tanja Ineke stelt dat het in de praktijk niet te merken is dat het geweld tegen seksuele diversiteit afneemt. Zo krijgt COC nog steeds veel meldingen binnen. Het kan ook zijn dat de voorzitter enige confirmation bias heeft. Zo staat zij in het middelpunt van de homolobby waardoor ze natuurlijk sneller met schokkende verhalen in aanmerking komt. Toch is het op dit moment verstandig om af te gaan op het gevoel van voorzitter Ineke. Immers is het mogelijk dat de cijfers uit rapporten en de realiteit van elkaar afwijken. Denk alleen maar aan het inflatiecijfer. Dat is ook van belang omdat het niet gaat om een onschuldig fenomeen, maar over intimidatie en geweld.
Dat geweld kan natuurlijk niet worden getolereerd en als het inderdaad waar is dat de beleveniswereld van het COC omgekeerd is aan de cijfers dan is het de vraag hoe dit kan? Anekdotes te over in ieder geval: "Ik stond gisteren nog in Den Haag met een heleboel mensen en als ik dan hoor wat die allemaal hebben meegemaakt. Dat varieert van uitgescholden worden tot een transgender persoon die bij een taxi stond te wachten, uit het niets door vier mensen in elkaar werd geslagen en daar met een bloedend gezicht achterbleef. En zo kan ik daar nog verhalen aan toevoegen, waaruit blijkt dat ik dat beeld niet zo herken."
Tijd dus om te onderzoeken hoe het kan dat de cijfers van het SCP en de ervaringen van de voorzitter van COC een tegenovergestelde trend suggereren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten