Donald Trump is woedend op de Democraten: 'Ze houden stembusfraude in stand!'

Geen categoriejan 04 2018, 20:00
De Amerikaanse president is not amused over de manier waarop Democratische staten zijn omgegaan met zijn verkiezingsfraudecommissie, die hij heeft laten opheffen.
Al vóór Amerika in november 2016 überhaupt naar de stembus was gegaan, liet Donald Trump al weten grote zorgen te hebben over fraude bij die stembusgang. De Democraten zouden massaal gaan zitten frauderen, natuurlijk in de hoop om Hillary Clinton in het Witte Huis te krijgen. Dat leek destijds slechts één van zijn hele reeks aan aantijgingen te zijn, waarvan werd gedacht dat ze wel zouden verdwijnen na die maand. Nou, niet dus.
Clinton redde het niet naar het Witte Huis, en Trump wél. Hij won, zij niet. Iedereen zou het in zo'n geval als Trump wel uit zijn hoofd hebben gelaten om nog te zeuren over verkiezingsfraude, maar niet the Donald: die blijft er tot op de dag van vandaag op hameren dat het geen kosjere boel was in de Amerikaanse stembureaus. En dat terwijl talloze experts menen dat daar simpelweg niets van klopt, en er geen aanwijzigingen zijn voor grootschalige fraude. Desondanks stelde Trump een commissie in die dit moest onderzoeken. Die moest hij vandaag echter weer opheffen, met één simpele reden: de commissie kon simpelweg haar werk niet doen. Vele staten weigeren om medewerking te verlenen aan het onderzoek - in Amerika organiseert elke staat zelf de verkiezingen - waardoor men een jaar later geen stap verder is. Aangezien die staten wettelijk gezien ook niet verplicht zijn mee te werken, zat er niets anders op dan het hele circus op te doeken. 'Om geen belastinggeld meer te verspillen', aldus Trump. En wiens schuld is dit allemaal? Juist, die van de Democraten, natuurlijk:
Dat vele staten (waaronder Republikeinse) geen zin hadden in het doorspelen van privacygevoelige informatie, is niet zo gek. Tel daarbij op dat er geen enkele aanwijzing is voor fraude, en je hebt als staat prima argumenten op zak om Trump hier nul op rekest te geven.
Maar is dat alles? Nee. Wat ik hier nog kwijt wil, is dat de Amerikaanse president wat betreft de kern van de zaak gewoon hartstikke gelijk heeft. Het mag dan bij deze verkiezing goed zijn gegaan, het stemsysteem in de VS is zó lek als een mandje dat fraude wel altijd op de loer ligt. Verschillende staten hebben namelijk verschillende regels bij het stemmen, wat betekent dat je je bijvoorbeeld in Texas - net als in Nederland - moet kunnen indentificeren met een identiteitsbewijs met je foto erop - de Voter I.D. waar Trump in bovenstaande tweet naar verwijst - en in een staat als Californië zonder enige identificatie je stem uit kunt brengen. Dat vraagt natuurlijk om misbruik: was het niet deze keer, dan wel een andere.
Waarom dit knettergekke systeem in stand wordt gehouden - inderdaad overweldigend door Democratische staten? Simpel: "discriminatie!" is het sleutelwoord. Zo'n Voter I.D. zou te duur zijn voor armen, en aangezien armen vaak tot minderheden behoren en die minderheden weer vaak Democratisch stemmen, is het een puur politiek spelletje. Zoals het wel vaker is met Trump: achter alle scheldtiraden en beschuldigingen heeft hij meestal wel een punt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten