Edward Snowden: 'Witte Huis wil spioneren bevolking uitbreiden door private bedrijven in te zetten'

Edward Snowden: 'Witte Huis wil spioneren bevolking uitbreiden door private bedrijven in te zetten'

Sorbis / Shutterstock.com

Klokkenluider Edward Snowden, die nog steeds ondergedoken leeft in Rusland nadat hij geheime projecten van de Amerikaanse overheid openbaarde, laat weten op sociale media dat de Amerikaanse regering nieuwe plannen heeft om de eigen bevolking te bespioneren.

"CNN zegt dat het Witte Huis een nieuw plan bespreekt om het binnenlandse, gerechteloze toezicht op Amerikanen uit te breiden - door particuliere bedrijven te betalen om te infiltreren en te rapporteren over de particuliere sociale mediagroepen van degenen die het categoriseert als 'verdachte extremisten'," aldus Snowden:

De Amerikaanse president Joe Biden overweegt om private bedrijven in te schakelen bij het monitoren van wat de Amerikaanse regering "extremistisch gedachtegoed" noemt op sociale media. Als dit inderdaad gebeurt is dat volgens CNN een serieuze uitbreiding van de surveillance-macht van de Amerikaanse overheid.

Op dit moment is het niet legaal voor de Amerikaanse overheid om de inhoud van beschermde gesprekken en groepen te monitoren. Maar met het nieuwe plan kan het Witte Huis mogelijk om die regelgeving heen werken, is de gedachtegang.

Dat is, aldus CNN, tenminste de mogelijkheid die besproken wordt. De Department of Homeland Security - waarvan verschillende bronnen de informatie met CNN hebben gedeeld - ontkent evenwel dat het dit soort plannen heeft.

Lees meer over:
Edward Snowden CNN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer