Een terugblik: de meest asociale uitspraken van Neêrlands schoffeerpartij DENK in 2017

Geen categoriedec 22 2017, 15:30
DENK is altijd al een partij die er niet voor terugdeinst om op de meest brutale en ronduit asociale manier andere politici te schofferen, alles voor eigen politiek gewin natuurlijk. Staan de meest markante momentjes u niet meer helemaal bij? Dan hierbij het overzicht der overzichten met vijf 'top'-uitspraken van ieders favoriete partij!

5) 'Wij antisemitisch? Nééé joh!'

DENK doet met enige regelmaat antisemitische uitspraken. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van het CIDI, een Nederjoodse organisatie die zich onder andere inzet voor bestrijding van antisemitisme. Als er één organisatie is die weet wat deze term precies inhoudt, dan is het natuurlijk wel het CIDI, dat al tientallen jaren actief is op het gebied van voorlichting over alles wat met joodse of Israëlische zaken te maken heeft.
Als zij je beschuldigen van antisemitisme, dan zal dat dus niet om het minste of geringste zijn. Toch sprong Kuzu meteen op de barricades om het allemaal af te doen als "flauwekul" en een "lastercampagne":

“Volgens Hannah Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), wakkert Denk antisemitisme aan (Opinie, AD 23-11). Flauwekul! Uiterst kwalijk! Denk is de partij die bij uitstek herkend wordt vanwege haar strijd tegen alle vormen van discriminatie. Wij verzetten ons tegen haat, ook tegen Jodenhaat.

Denk bestrijdt elke vorm van discriminatie, ook antisemitisme, maar laat zich niet de mond snoeren bij kritiek op het beleid van Israël. Wij zullen niet zwijgen over het intimideren en opsluiten van Palestijnse kinderen, het uitbreiden van illegale nederzettingen, het vernielen van gebouwen en de invloed van de lange arm van de Israëlische regering.”

Waarmee hij dus meteen bewees niet eens zijn definitie van antisemitisme op orde te hebben. Het direct linken van joden met het beleid van de staat Israël is immers typisch antisemitisch: je houdt mensen verantwoordelijk voor wat een staat, waar Nederlandse joden zelf niet eens wonen, doet. Tsja.

4) 'Stel een onderzoek in naar Aboutaleb!'

Het was maart toen de spanningen stevig opliepen in Rotterdam: een Turkse minister wilde daar het Turkse consulaat bezoeken, terwijl de Nederlandse overheid dat wilde tegenhouden. Met als gevolg stevige onregeldheden tussen pro-Turkse betogers en de politie. Vind van die situatie wat je wilt, maar één ding is zeker: het liep die avond helemaal uit de hand.
Voor DENK was dat reden om eens goed te laten onderzoeken of het hier om "disproportioneel politiegeweld" ging. Prima, maar het werd persoonlijk toen ze daar de Rotterdamse burgemeester, Aboutaleb, persoonlijk aan de haren bijsleurden. Er zou een onderzoek moeten komen naar zijn persoonlijke handelen rondom de kwestie:

“,,Het gedrag en de besluitvorming van Aboutaleb zijn de afgelopen tijd te vaak in strijd geweest met onze democratische waarden. In veel gevallen hanteert de burgemeester de dubbele maat”.
Aboutaleb zou volgens Denk onder meer verantwoordelijk zijn voor ‘disproportioneel politiegeweld’ tegen demonstranten gedurende de rellen in Rotterdam die uitbraken toen een Turkse minister het consulaat in de stad niet mocht betreden vanwege de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.”

Het onderzoek kwam er niet, maar de toon van DENK was wel weer eens gezet.

3) 'De PVV is een fatsoenlijke partij die onze grondwaarden beschermt'

Dat klinkt als een vriendelijke opmerking richting de tweede partij van Nederland, maar zo was het niet bepaald bedoeld. Nee, het ging hier om een puur sarcastische uitspraak van Farid Azarkan, die in december weer eens het wekelijkse vragenuurtje misbruikte door geen vragen te stellen aan bewindslieden, maar de PVV via-via aan te vallen.
Helaas voor Azarkan liep het allemaal niet zoals hij het zich had voorgesteld: Kamervoorzitter Arib had het helemaal gehad met zijn anti-PVV-gedoe en draaide de microfoon van de DENK-bobo potdicht. Die laatste probeerde vrolijk door te gaan met zijn beschimpingen, maar op dat moment kon enkel hijzelf zijn verhaal nog horen. Au!

2) 'DENK is racistisch, en dat is helemaal prima'

DENK zet zich maar al te graag neer als dé partij bij uitstek die vecht tegen - vermeend - racisme en discriminatie in Nederland. 'Ben je allochtoon heb je een migratieachtergrond, stem dan op DENK' lijkt de boodschap te zijn die ze leuk van de PvdA overgenomen en gerecycled hebben. Hoewel het je uitsluitend richten op een deel van de bevolking sowieso al naar discriminatie riekt, zou het ze wel sieren als ze tenminste consequent waren en dan ook álle allochtone Nederlanders zouden omarmen.
Nou, niets daarvan. Tunahan Kuzu was tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen te gast bij Nieuwsuur, waar hij werd bevraagd over zijn houding richting allochtonen die het gedachtengoed van DENK niét aanhangen. We schreven daar destijds dit over:

Nieuwsuur liet videobeelden zien van Kuzu en andere DENK-leden die Nederturkse en Nedermarokkaanse Kamerleden beledigden omdat ze zogenaamd “tegen hun afkomst in stemden.” Ze hebben hun “volk” verraden!!! Hun volk? Ik dacht dat we in Nederland kleurenblind moesten zijn en dat we iedereen op het eigen gedrag en denkbeelden moesten beoordelen? Blijkbaar denkt Kuzu daar heel anders over. Hij denkt alleen maar aan iemands ras, geloof en afkomst.Zo zei Kuzu letterlijk over Kamervoorzitter Arib: “Blijkbaar word je door de PvdA met een tweede plek beloond als je je afkomst verloochent.”

Op dat alles wat Kuzu uiterst trots: hij weigerde die uitspraken af te zwakken. Tot zover zijn imago als racismebestrijder: 'RACISME!!!'-schreeuwer past beter.

1) 'De Dagelijkse Standaard? Aanpakken die handel!'

Als politieke partij de aanval openen op andere partijen of publieke personen is één ding. Het direct gaan zitten aanvallen van media - organen die er juist voor bedoeld zijn om de maatschappij, waaronder de politiek, kritisch te bekijken - is echter een heel andere stap. Toch is dit precies wat DENK in november nog even vrolijk deed in de Tweede Kamer.
Selçuk Öztürk ging daar helemaal los op media die het waagden om negatief over DENK te schrijven. Dan hebben we het natuurlijk niet over leden van het linkse mediakartel - de NOS, Volkskrant, het NRC, etc. - maar vooral over De Dagelijkse Standaard zelf. Volgens Selçuk moet minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) eens goed gaan kijken naar deze website en ons "aanpakken", omdat wij zogenaamd nepnieuws zouden verspreiden. Lees: harde feiten over de minder florisante daden van de heren en dames van DENK, zoals die die ik in dit stuk heb aangehaald. Dan kun je wel zeggen dat het 'nepnieuws' is, maar het mooie van DENK is dat zij alles, maar dan ook alles, tot vlogs verwerken waarin alles makkelijk terug te zien is. Niets dus fake news, maar keiharde feiten. Misschien is het dus tijd voor de partij om goede voornemens voor 2018 te maken: minder van dit soort ontspoorde uitspraken doen, zou al een hele verbetering zijn!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten