Eindelijk: niet-integere VVD'er en declaratiekoning Mark Verheijen stapt op

Eindelijk: niet-integere VVD'er en declaratiekoning Mark Verheijen stapt op

Dat heeft veel te lang geduurd.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen houdt ermee op. Na alle onthullingen over zijn declaraties, zijn dubbele salaris, zijn vermeende corruptie, en zijn gratis verkiezingsfeestje voor premier Mark Rutte was de maat toch wel vol voor de VVD. De interne VVD-commissie die onderzoek heeft gedaan naar zijn integriteit, heeft geconcludeerd dat "de feiten en de dynamiek" rond Verheijen "niet passen in het integriteitskader van de partij".

Dit is de volledige verklaring van Verheijen, via VVD.nl:

"Een volksvertegenwoordiger kan alleen functioneren als zijn of haar integriteit niet ter discussie staat. Dat was bij mij helaas de afgelopen weken wel het geval. Dat was niet goed voor mijn partij, niet voor mij en niet voor het aanzien van de politiek.

Ik heb daarom vandaag besloten mijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer te leggen.

De verschillende publicaties van de afgelopen weken in combinatie met een aangifte in mijn richting bij het Openbaar Ministerie zorgde voor veel onrust. Naar aanleiding daarvan heb ik de Permanente Commissie Integriteit van de VVD gevraagd hiernaar te kijen. Deze Commissie concludeert vandaag dat als bij elkaar opgeteld de feiten en de dynamiek rondom mijn persoon niet passen in het integriteitskader van de partij. Dat alles bij elkaar laat mij geen andere keuze dan mijn functie neer te leggen. Met pijn in het hart maar met de overtuiging dat dat in deze omstandigheid het enige juiste besluit is.

Ik ben meer dan 16 jaar actief geweest in de politiek. Ik heb mijn publieke functies altijd met hart en ziel en naar eer en geweten uitgevoerd. Natuurlijk heb ik daarbij ook fouten gemaakt of vergissingen begaan maar de ontstane beeldvorming van de afgelopen weken herken ik niet en raakt mij diep. Ik heb veel te danken aan de partij en de steun die ik altijd ontvangen heb. Dat ik juist die partij, haar politici en vrijwilligers met alle publicaties heb geschaad spijt mij zeer."

De reactie van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: "Mark Verheijen heeft vandaag besloten zijn kamerlidmaatschap te beëindigen. Voor Mark is dit een persoonlijk drama, maar op grond van het rapport van de integriteitscommissie en de publicaties van de laatste weken is dit een logisch besluit." Dat lijkt me ook. Maar dit had natuurlijk veel eerder moet gebeuren. Laat dit een les zijn voor de volgende keer dat een VVD'er niet-integer gedrag vertoont.

Overigens, en dit is niet onbelangrijk, Rutte heeft nog heel wat uit te leggen met zijn opmerking dat de affaire-Verheijen "redelijk opgeblazen" was.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer