Erdo?an geeft Assad de schuld van Koerdische opstand

Geen categorieaug 10 2012, 17:45
De Turkse premier Recep Tayyip Erdo?an waarschuwt dat hij bereid is Syrië binnen te vallen als dat land de Koerdische afscheidingsbeweging PKK steunt.
Erdo?an zei dat afgelopen zondag in aan televisieinterview. "Assad stond op het punt de banden met [de PKK] te verbreken toen zijn verhouding met Turkije op goede wil was gebaseerd. Maar het is inmiddels duidelijk dat hij de PKK steunt."
De Turken zien de PKK als een terroristische organisatie. Ze is vooral actief in het zuidoosten van Turkije, maar vindt aanhang in het noordoosten van Syrië en de autonome Koerdische provincie van Irak. 
De Turkse leider verscheen op TV nadat Koerdische militanten zondag gelijktijdig vier grensposten hadden aangevallen. Acht Turken kwamen daarbij om het leven. Veertien Koerdische strijders werden gedood.
Koerden in Syrië hebben sinds het begin van de opstand daar vrij spel. President Bashar al-Assad lijkt hen doelbewust met rust te laten. De opstand tegen zijn regime is er immers vooral een van soennieten. De Koerdische minderheid voelt er waarschijnlijk even weinig voor om onder een soennitisch meerderheidsbewind te leven als de alawieten van Assad. Maar nog liever hebben zij een eigen staat.
Nu de val van Assad haast onvermijdelijk lijkt, werken de Koerden in Irak, Syrië en Turkije samen. De president van de Koerdische regio in het noorden van Irak heeft al toegegeven dat Syrische onafhankelijkheidsstrijders in zijn gebied worden getraind. De Turken klagen over Koerdische militanten die vanuit Syrië hun grensposten aanvallen. 
Erdo?an wilde zondag niet zeggen of hij al concreet nadenkt over een invasie van Syrië. "Wie weet wat we doen? Drie militaire eenheden van ons voeren al oefeningen uit aan de grens."
Turkije zond meer gevechtseenheden het grensgebied in nadat een toestel van de Turkse luchtmacht twee maanden geleden door Syrische luchtverdediging werd neergehaald. Turkije is de afgelopen jaren meerdere malen het noorden Irak binnengevallen in navolging van Koerdische separatisten. Irak stond toen echter onder Amerikaans bestuur en beschikt nog altijd nauwelijks over een leger en al helemaal geen luchtmacht. Syrië is toch andere koek. Wanneer Turkse tanks de grens oversteken, kan Assad dat niet oogluikend toestaan. Immers, de Turken willen ook hem uit het zadel lichten.
Foto: AKP
Zie ook deze video in DDS-TV voor achtergrondinformatie over de Koerdische onafhankelijkheidsstrijd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten