Erdogan tegen EU: 'Bemoei je met je eigen zaken!'

Geen categoriedec 16 2014, 10:00
De nieuwe sultan van Turkije weigert enige vorm van kritiek te accepteren.
Sultan Erdogan, de man die het meer dan tien jaar voor het zeggen heeft in Turkije en die met de dag autocratischer wordt, is niet blij met de reactie van de Europese Unie op de arrestaties van belangrijke Turkse journalisten (die zijn beleid in het verleden bekritiseerd hebben). In een speech vanuit het westelijke plaatsje Izmit vertelde hij Brussel gisteravond dat het zich "met je eigen zaken moet bemoeien," niet met die van Turkije.

"The European Union cannot interfere in steps taken... within the rule of law against elements that threaten our national security," Erdogan said in a televised speech in the western Turkish city of Izmit. They should mind their own business."

Duidelijk genoeg, zou je denken, maar voor de goede orde voegt hij er ook nog even aan toe dat de mening van de EU hem echt, 100 procent koud laat:

"When taking such a step we don't care what the EU might say, or if the EU is going to accept us."

Erdogans reactie op de terechte kritiek vanuit de Europese Unie bewijst dat Frank gisteravond helemaal gelijk had toen hij hard uithaalde naar de PvdA omdat die partij nog steeds achter de Turkse sultanpresident blijft staan. De sociaaldemocraten verdedigen die onhoudbare positie door te stellen dat de EU alleen vat heeft op Erdogan als men hem ietwat vriendelijk behandeld en natuurlijk blijft subsidiëren. De president zegt zelf heel duidelijk dat dit het geval absoluut niet is: het zal hem een halalworst wezen wat Europa denkt. Hij wil alle binnenlandse critici het zwijgen opleggen en doet wat nodig is om dat doel te bereiken. Punt.
Gezien Erdogans woorden heeft de EU geen enkel excuus meer om te blijven onderhandelen over een mogelijk EU-lidmaatschap van Turkije onder het motto 'misschien dat ze dan toch nog ietwat democratisch blijven.' Dat is onzin. Erdogan doet sowieso waar hij zin in heeft - of de EU daar nu blij mee is of niet.
Daarom moeten de onderhandelingen onmiddellijk worden stopgezet. Hetzelfde moet gelden voor de EU-subsidies die Erdogan al jaren ontvangt. Ophouden met alles en Erdogan vertellen dat hij, als hij zich als een Midden-Oosterse dictator wenst te gedragen, maar bij zijn collega's in de regio moet aankloppen voor gratis geld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten