Royement Henk Otten is mogelijk slechts een poging de graaicultuur in de FVD-partijtop te verbloemen

Royement Henk Otten is mogelijk slechts een poging de graaicultuur in de FVD-partijtop te verbloemen

Slechts één letter is het van VVD naar FVD, maar beide partijen lijken een broedplaats voor twijfelachtig gedrag. Toen de financiële lulligheden van Henk Otten openbaar werden deed het partijbestuur er alles aan om hem als bliksemafleider te gebruiken. Wellicht om het feit dat FVD-partijbonzen in de kas graaien te verbloemen, via de Volkskrant.

Natuurlijk mag dat niet zo heten, maar 'graaien' binnen Forum voor Democratie lijkt cultureel gemeengoed te zijn. Henk Otten is nu slechts het slachtoffer van een poging de ernstige misstanden binnen de partij te verbloemen. Dat Otten niet de enige is die geld ontving blijkt uit het onderzoek van de Volkskrant. Vrijwel ieder verwijt dat het partijbestuur aan het adres van Henk Otten heeft gericht kan richting Cliteur, Baudet en Baljeu worden afgevuurd. De Volkskrant meldt dat ook Theo Hiddema geld zou hebben ontvangen van de vereniging:

"zo bekostigde FvD het zorghotel waar Hiddema deze winter herstelde van een heupoperatie"

Maar Hiddema zelf bestrijd dit op Twitter:

Echter bestrijd Hiddema niet dat de partij 'een geldmachine' heeft, laten we maar eens naar de feiten kijken. Meest in het oog springende is wel de factuur van Robert Baljeu. Hij zou voor 140 duizend euro aan werkzaamheden hebben verricht voor FVD en vervolgens een factuur hebben gestuurd. Deze declaratie speelde 'de hoofdrol in de ruzie tussen Baudet en Otten'. Het is de VVD 'all over again', maar dan nog brutaler:

"Zo incasseerde Turning Point, het bedrijf van Baljeu, die Statenlid in Noord-Holland is maar vanwege zijn trouw aan Otten de Eerste Kamer misliep, in twee jaar tijd 140 duizend euro voor verrichte werkzaamheden; een declaratie van Baljeu speelt een hoofdrol in de ruzie tussen partijbestuur en Otten"

Je verwacht dan dat de organisatie Turning Point goed werk heeft geleverd vanwege dergelijke bedragen, maar dat is dus onzeker. Turning Point is een consultancy en levert dus niets meer dan symbolische waarde op. Blijkbaar wel voldoende om in twee jaar tijd vier keer het salaris van Jan Mondaal binnen te harken. Als we kijken naar andere FVD-partijbonzen dan zien we hetzelfde gedrag van Robert Baljeu en Henk Otten terug, maar slechts met kleinere bedragen, dat is het énige verschil.

Secretaris Rob Rooken verdiende bijvoorbeeld bijzonder goed aan de ICT-dienstverlening door €26.000 per jaar te facturen voor webhosting van de website. Zo'n bedrag is voor webhosting 'immens' te noemen voor een vereniging van zo'n 35.000 leden. Maar wellicht dat er ook nog andere werkzaamheden behalve webhosting bij komen kijken, daarover is de Volkskrant onduidelijk. Het Renaissance Instituut dat door prof. dr. Cliteur wordt bemand maakte ook bedragen over aan partijgenoten, allemaal voor "werkzaamheden":

"Het Renaissance Instituut, wetenschappelijk bureau van de partij, gaf Cliteur een vergoeding van 7.500 euro. Datzelfde Renaissance Instituut betaalde 48.400 euro over 2017 voor ‘uitbesteed werk’ aan een partijlid dat nu senator is."

Het idealisme van FVD is blijkbaar zo omvangrijk als de portemonnee, dat blijkt wel weer. Terwijl de partijbonzen over de gehele linie flinke bedragen declareren probeert het partijbestuur handig de aandacht af te leiden door Henk Otten en publique te liquideren in een poging de graaicultuur te verbloemen. Het enige échte verschil is echter slechts de omvang van de geldbedragen. Tijd dus dat de partijtop met een plan komt om dit alles recht te zetten.

Die lijken ze te hebben: ze gaan binnenkort het land in.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties