Filmpje! CDA-juffrouw Van Toorenburg over mensensmokkelschip Sea-Watch 3: 'Afzinken!'

Geen categoriefeb 06 2019, 19:00
Parlementair verslaggever Ernst Lissauer maakte ons vandaag opmerkelijk op een paar mooie uitspraken van CDA-juffrouw Madeleine van Toorenburg. Op een Youtube-filmpje is te zien hoe Van Toorenburg met Joel Voordewind (ChristenUnie) het debat aangaat over mensensmokkelschip Sea-Watch 3. Na het horen van een radio-interview is ze er helemaal klaar mee: 'het schip moet aan de ketting en daarna afzinken'. Daarmee is dan de kous af.
De CDA-juffrouw vind het namelijk niet oké dat de bemanningsleden moedwillig mensensmokkel faciliteren. Volgens haar bleek uit een interview duidelijk dat de bemanning zich bewust is van het feit dat ze meewerken aan mensensmokkel en getuigen ze niet van spijt. Joel Voordewind (ChristenUnie) was sceptisch en twijfelde of dit wel het geval was. Zo betwijfelt hij of de bemanning ook daadwerkelijk contacten onderhoudt met mensensmokkel.
Begin dit jaar waren een groot aantal Tweede Kamerleden ontstemd over de wijze waarop het schip Sea-Watch 3 opereert in de Middellandse Zee. Kamerleden zijn verheugd met de reddingsacties die het schip uitvoert, maar in plaats van te varen naar de dichtstbijzijnde haven geven ze migranten een lift naar Europa. Dit soort pendeldiensten zijn een doorn in het oog voor veel politici. Malik Azmani (VVD) wilde 'paal en perk stellen' en Van Toorenburg doet er, met de verkiezingen in het oog, nog een schepje bovenop: 'aan de ketting en afzinken!'
Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) was in het verleden zeer welwillend tegenover de bemanning en de opvarenden van de Sea-Watch 3. Zo nam hij meerdere keren, ondanks zijn belofte dat het 'de laatste keer was', migranten op voor een asielprocedure in Nederland. Dit moedigt schepen als de Sea-Watch 3 natuurlijk aan om na reddingsoperaties niet naar de dichtstbijzijnde haven te varen maar naar Europa. Daar doen ze de migranten een plezier mee en dat is de reden waarom ze daar rondvaren.
Daarom is het ook onbegrijpelijk waarom Joel Voordewind (ChristenUnie) zo moeilijk doet over de beschuldiging van mensensmokkel. Volgens Voordewind is 'het probleem' op de Middellandse Zee niet ontstaan vanwege NGO-bootjes, maar omdat er te weinig kustwacht was om drenkelingen in gammele bootjes te redden. Over de verantwoordelijkheid van migranten zelf geen woord, maar dat terzijde. Van Toorenburg gaf hem deels gelijk. Maar nu in 2018, waarbij men moeite doet te voorkomen dat mensen in gammele bootjes stappen, gaat Sea-Watch 3 gewoon door!
Volgens de CDA-juffrouw 'moeten we niet blind zijn voor de foute dingen die NGO's ook kunnen doen'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten