Thierry Baudet (FvD) blijft steken en groeit niet mee met debat in de Tweede Kamer

Geen categoriefeb 06 2019, 18:00
Thierry Baudet kon op veel fans rekenen toen hij ten tonele verscheen, maar groeide niet mee in het debat. Behalve het feit dat hij voortdurend zichzelf herhaalde zorgde Baudet ook voor oproer in de Tweede Kamer en liep uiteindelijk scheldend weg. En als hij dan aan het woord was leek hij wel een overslaande langspeelplaat: 'ook al zou het allemaal zo zijn dat...' om dan over te stappen op 'hoeveel deeltjes CO2 zitten er in de atmosfeer' en '0,00-nog wat graden Celsius'. Kijkt u even mee?
Allemaal leuke vragen, maar irrelevant voor het proces van het klimaatdebat waar de Tweede Kamer zich nu in bevindt.
In een debat met Gert-Jan Segers (ChristenUnie) werd hij dan ook flink afgedroogd door Segers en de Kamervoorzitter Arib. Zo mocht hij niet langer interrumperen omdat hij 'al te vaak aan het woord was'. Blijkbaar lukte het niet om kort en bondig betekenisvolle interrupties te doen, maar had hij er heel veel nodig. En als hij aan het woord was dan was het telkens hetzelfde liedje. Je zag Segers duidelijk in vermoeidheid zuchten.
Segers zat echt niet te wachten op een volgende pseudo-intellectuele discussie over klimaatverandering en de invloed van CO2. Los even van de inhoudelijke discussie, die zeker relevant is, maar niet op dit moment in de Tweede Kamer. Logisch dus dat Arib er even klaar mee was. Het is jammer om te zien hoe Baudet niet meegroeit met het klimaatdebat. Hij blijft steken bij daar waar het allemaal begon: de klimaatveranderingsdiscussie en de rol van CO2. Veel verder komt hij dan ook niet.
Veel beter gaat hij zich focussen op hoe de Tweede Kamer het proces om te komen tot klimaatbeleid aanpakt en de fouten die ze hierin maken. Bijvoorbeeld het feit dat ze eerst doelen vaststellen om daarna in de loopgraven uit te vechten hoe en wat. Toen Baudet wéér wilde interrumperen werd zijn mond door Arib gesnoerd en grapte misplaatst hij dat hij wel 'de beste interrupties' deed. Tja...
Vervolgens begon Baudet te gaan klagen over het aantal interrupties van zijn collega Esther Ouwehand (PvdD). Daarmee contrasteert de FvD-voorman zich sterk met de SGP. En niet op positieve wijze. De gereformeerde partij stemde ook tégen de Klimaatwet, maar wist bij monde van Kamerlid Chris Stoffer (SGP) wel constructieve ideeën aan te dragen. Zo kan het dus ook.
Tijd dus voor Baudet en Forum voor Democratie om hun woordvoeringen en interrupties te innoveren, niet alleen om zijn collega's een plezier te doen, maar ook zijn kiezers. Want als Den Haag voortgaat in de ingeslagen weg qua klimaatdoelstellingen en -beleid dan is het zaak dat Baudet de belangen van zijn achterban kan vertegenwoordigen en steeds hetzelfde riedeltje spelen is daarvoor onvoldoende.
Maar Baudet is nog jong, heeft potentie, is intelligent, eloquent en heeft ook nog eens een knappe kop. Ongetwijfeld dat hij de kritiek van harte neemt en bij komende debatten over het klimaatbeleid beter voor de dag komt, maar vooralsnog was het matig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten