Filmpje! Jean Claude Juncker: "EU verkiezingen gebruiken extreemrechts rug toe te keren"

Geen categoriemei 26 2019, 12:00
Bent u ook zo extreem? Dan moet u oppassen want Jean Claude Juncker heeft gezegd dat de Europese Parlementsverkiezingen moeten worden gebruikt om "de rug naar extreemrechts te keren". De Chinese media volgen gretig zijn framing en herhalen het nog maar een keer: Salvini en andere leiders zijn extreemrechts! Terwijl Merkel ons mooie Europa in de uitverkoop zet, aan de Chinezen uiteraard!
Waarom de Chinese media het frame van de Europese Commissievoorzitter Jean Claude Juncker volgen in hun duiding van politieke kopstukken als Matteo Salvini en de Oostenrijkse Sebastian Kurz is mij een raadsel. Zeker gezien het feit dat China haar minderheden onderdrukt en in kampen plaatst. Dat noem ik pas extreem, maar goed. Toch praten ze bij CGTN Jean Claude Juncker gewoon na en volgen ze het 'internationale frame' dat is vastgesteld op lieden als Matteo Salvini: "far right, extreme right" etc.
Wellicht omdat leiders zoals Juncker en Timmermans de Europese infrastructuur gewoon verkopen als het hen uitkomt? Dat deden ze in het verleden en Europa lijkt eerder te zinken dan te varen dankzij het misselijkmakende leiderschap van Juncker en zijn kliek. De term "extreem rechts" heeft ondertussen net zo veel betekenis als een voedingsetiket. Sterker nog: ze heeft nooit betekenis gehad.
Je kunt lezen wat er op het etiket staat, maar dan weet je nog steeds helemaal niets. Niets over de effecten bij consumptie bijvoorbeeld. Zo ook in de politiek: links en rechts zijn immers begrippen die refereren aan een proces van zelfidentificatie. Nergens in de wereld vind je een objectieve schaal die écht meet of iemand rechts of links is. Die bestaat immers niet. Op de Nolan-schaal kom ik tegenwoordig altijd precies in het midden uit: simpelweg omdat de vraagformuleringen zo brak zijn dat je vanzelf in het midden uitkomt.
Toch bezigen politici deze termen maar al te graag om verdeeldheid te zaaien. Het lukt ze heel erg goed. Mensen trappen altijd weer in de Hegeliaanse dialectiek en de illusie van differentie. Rechts en links zijn namelijk toverwoorden om mensen in een hoekje te drukken. In een hokje te plaatsen. Niets meer en niets minder. En het erge is, is dat het werkt. Zelfs de Chinese media nemen het frame van Juncker over omdat dit in hun belang is.
De Europese infrastructuur verkopen aan de Chinezen? Dat is niet extreem. Meer dan een miljoen migranten binnen laten terwijl een groot deel van de bevolking dat niet wenst? Dat is niet extreem. Referenda keer op keer negeren is ook niet extreem. De Griekse jeugd hun toekomst beroven en impliciet te dwingen naar Duitsland te migreren door hen in de Eurozone te houden? Niet extreem.
Maar als je op bovenstaande zaken kritiek hebt, dan ben je wel extreem. Prima joh, ben ik dan ook "extreem". Daag!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten