Formatie mislukt: tijd voor een andere informateur

Formatie mislukt: tijd voor een andere informateur

Op de 61e dag van de formatie is de stekker uit de vermeende coalitie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Maandagavond maakte informateur Schippers bekend dat de onderhandelingen zijn vastgelopen op migratie.

Veel mensen vragen zich terecht af of de politici nu werkelijk zoveel dagen nodig hadden om tot deze conclusie te komen. Volgens Nausicaa Marbe is het tijd om de informateur te vervangen, en terecht!

Migratie was het belangrijkste onderwerp tijdens de verkiezingen. Het is een gotspe en een belediging van de kiezer dat dit onderwerp pas op de 61e dag van de formatie leidt tot het vastlopen van de onderhandelingen. De formatiepoging met GroenLinks was een zinloze exercitie. Een greep uit de uitspraken van de afgelopen uren:

“Iedereen heeft echt oprecht geprobeerd het onwaarschijnlijke mogelijk te maken”

Volgens betrokkenen was het belangrijkste struikelpunt de onwil van GroenLinks om met Afrikaanse landen afspraken te maken over vluchtelingen zoals eerder met Turkije is gedaan: geld voor opvang in de eigen regio, in ruil voor potdichte grenzen. D66 steunde GroenLinks.

 

De grote vraag is natuurlijk: Hoe moet het nu verder met de formatie?

1. Vervang de informateur

Deze informatieronde was vooraf gedoemd te mislukken en heeft veel te lang geduurd. Een blinde kon zien dat de verkiezingsprogramma's van VVD/CDA en GroenLinks/D66 op veel punten mijlenver uit elkaar liggen. Hoog tijd dus om Edith Schippers te vervangen.

2. Stop met het uitsluiten van de PVV

De PVV wil meepraten en is beschikbaar. Door de PVV op voorhand uit te sluiten wordt een groot deel van de kiezers uitgesloten. Dat moet stoppen!

3. Betrek CU en SGP bij de onderhandelingen

Deze partijen hebben in het verleden laten zien dat ze weten hoe ze verantwoordelijkheid moeten nemen. In tegenstelling tot GroenLinks lopen deze partijen niet zomaar voor hun verantwoordelijkheid weg.

4. Geef FvD een kans!

Als VVD en CDA de migratiecrisis te lijf willen gaan moeten ze Forum voor Democratie uitnodigen aan de onderhandelingstafel. De partij diende vijf moties in om ongecontroleerde immigratie te stoppen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties