Formatie-update! Ook Zeeland sluit FVD uit en PvdA weert Forum in Overijssel

Geen categorieapr 19 2019, 21:00
Het partijkartel dendert vrolijk verder! Forum voor Democratie is uitgesloten van de formatie in provinciebestuur Zeeland. Ook wil de PvdA niet met Forum samen in het bestuur van Overijssel.
Wegens verschillen in zowel 'inhoudelijke als ideologische standpunten' werd FVD, de derde partij in die provincie, vandaag uitgesloten van het formatieproces in Zeeland. Wederom bleek het klimaatstandpunt, hoewel deze in Zeeland véél gematigder is, een breekpunt. CDA, VVD, SGP en PvdA gaan nu kijken of het ze samen lukt om te formeren maar misschien komt er nog een vijfde partij bij. Strak plan, vooral doen!
In Overijssel was het nog veel triester. De PvdA probeerde mee te doen met de formatie die formateur Geert Jansen na wekenlange gesprekken voorstelde. CDA, FVD, VVD, CU en PvdA zouden het meest kansrijk zijn en samen 29 van de 47 zetels bezetten. Na wat jank-tweets van leden, die FVD als extreemrechts en 'een beetje eng' zien, trok de partij zich terug.
Met de platgeslagen dooddoeners als 'homeopathische verdunning', 'de minderwaardigheid van vrouwen' en 'het systematisch bestrijden van leraren, wetenschappers en journalisten' werd dit zwichten voor wat tweets gerechtvaardigd. Het probleem met die argumenten is natuurlijk dat dit al jarenoude informatie is en al diverse keren is besproken. Beetje raar om daar dan na wekenlange gespreksvoering pas aanstoot aan te nemen. Maar goed, ook zonder de PvdA zou er nog steeds een meerderheid in Overijssel kunnen worden gevormd mét FVD.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten