VN nog steeds in rep en roer over oorlog Libië - Trump belt alvast met opvolger van Libische regering

Geen categorieapr 20 2019, 8:00
De Amerikaanse president Donald Trump heeft telefonisch gesproken met Libische generaal Khalifa Haftar, die bezig is met het heroveren van Libië. Ze spraken over een 'gedeelde visie van een stabiel, democratisch politiek systeem'. Via NU.nl.
Terwijl de VN en diverse Europese landen (die zelf verantwoordelijk waren voor de bende die er in Libië is gecreëerd) nog steeds oproepen tot kalmte en dialoog, belt president Trump gewoon rechtstreeks met de rebellenleider en generaal Khalifa Haftar. Dit is een duidelijk signaal dat de Verenigde Staten geen heil ziet in de huidige Libische regering, of in 'kalmte en dialoog' zoals de VN en Europese landen dat willen.
Trump en de Amerikanen zien dat de Libische situatie onhoudbaar is en er zo snel mogelijk stabiliteit moet worden gecreëerd door een man waar de bevolking vertrouwen in heeft. Generaal Haftar schijnt zo'n man te zijn en heeft diverse militaire successen op zijn naam staan. Dat komt dan ook wel goed uit met zijn ambities om Al Qaeda en andere terreurorganisaties in Libië te willen verslaan. Hiermee zou hij ook een flink deel van de bevolking achter zich kunnen krijgen omdat zij het idee hebben dat de huidige regering redelijk machteloos is tegenover terroristen.
Of dat democratisch politieke systeem er ook zal komen als Haftar aan de macht komt, valt te betwijfelen. De Russen zien hem meer als een autoritaire leider en er gaan video's rond van een man die tegenstanders van Haftars' regering een nekschot geeft. Haftar weet dit en laat hem lopen, ondanks een internationaal arrestatiebevel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten