Forum voor Democratie doorbreekt geografische barrières: populair bij 9.000 stembureaus in Nederland

Geen categoriemei 28 2019, 19:00
Bijzonder goed nieuws voor Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet blijkt namelijk veel kiezers te trekken bij vrijwel álle stembureau's. In vergelijking met GroenLinks, dat vooral stemmen trekt in de grote steden, stemmen Nederlanders in alle soorten en maten en afkomst op de partij van Baudet. Behalve FVD trekken ook VVD en PvdA stemmers in alle regio's.
Goed. De Provinciale Statenverkiezingen liggen al even achter ons, maar de échte analyses worden nu pas écht gedaan natuurlijk. En wat blijkt? Dat bij vrijwel alle 9.000 stembureau's in het land de partij van Thierry Baudet het goed doet. Daarmee overstijgt de partij dus de geografische grenzen en dat is een goed teken. Het betekent dat Nederlanders los van hun geografische locatie hun weg weten te vinden naar de partij, dat blijkt uit gegevens op de website Pointer.
Aangezien geografie van grote impact is op de sociaal-economische omstandigheden, maar ook op de verdeling van demografische bevolkingsgroepen, denk bijvoorbeeld aan de GroenLinks-jongeren in de studentensteden, betekenen deze resultaten voor FVD dat ze zich de facto in het midden van de politiek beweegt. Ondanks de migratie kritische standpunten.
Andere partijen doen het bijvoorbeeld op specifieke locaties beter. CDA-stemmers zijn vooral te vinden op het platteland, GroenLinks-kiezers dus in de steden en VVD en PvdA kiezers overal net als FVD. En DENK kiezers? Die vind je eigenlijk nergens, behalve dan in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en een aantal andere grotere plaatsen.De Turks-Nederlandse partij haalt haar stemmen zéér geconcentreerd binnen, namelijk 46% daarvan uit 466 stembureau's van de 9.000.
Josse de Voogd stelt het volgende:

“DENK, SGP en GroenLinks zitten veel meer in specifieke stukjes van het land. Deze partijen halen veel stemmen op binnen een klein deel van het totale stemgebied, terwijl Forum op het middenstuk leunt. Ze hebben allemaal net een ander patroon.”

De partij van Baudet is met 86 zetels in de Staten nu de grootste partij en heeft 6 zetels méér dan de VVD. Deze 'brede' steun die geografisch van aard is betekent in principe dat er nog ruimte is voor groei. Ondanks dat FVD enkele zetels verloor in de peilingen kan de partij alsnog doorgroeien en mogelijk 35 zetels halen op termijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten