Peilingen! PvdA stijgt naar nieuwe hoogten: derde partij, FVD verliest in één week 10% van de kiezers

Geen categoriemei 26 2019, 10:05
Het kan verkeren in de politiek en deze week is het zo ver: de PvdA is wederom één van de grote partijen van Nederland. Toegegeven, dat was ze altijd al, maar in de zetelverdelingen van de peilingen stond de partij van Lodewijk Asscher en Frans Timmermans er vaker slecht dan goed voor. Na de hoopgevende verkiezingsuitslag van de Europese Parlementsverkiezingen komt daar nu nog meer goed nieuws bij: de PvdA stijgt naar 16 zetels.
Of het daadwerkelijk goed nieuws is of niet laten we aan u als lezer, maar hieronder ziet u in ieder geval de scores van de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl) van deze week:

De peilingen van 26 mei 2019

[caption id="attachment_227289" align="aligncenter" width="600"]De peilingen van 26 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="600" height="448" /> De peilingen van 26 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Voorzienigheid is een tragische eigenschap. In een land waar achterwaarts wordt bestuurd (PCDA-cyclus) zien degenen met voorzienigheid al wat er komen gaat, onmachtig om het tij te keren. Denk aan Syp Wynia met zijn visies op het Klimaatbeleid van Rutte, onze eigen Tim Engelbart inzake Tesla of de visies op de mars van terugkeer van de PvdA. Het zijn van die 'Ark van Noach'-scenario's. Je kunt roepen dat er een vloed komt, maar uiteindelijk zit je alleen in de boot.
En nu zit de PvdA overduidelijk in haar eigen ark. De partij is nu de grootste linkse partij geworden en heeft het GroenLinks van Jesse Klaver vervangen. De partij werd natuurlijk keihard afgestraft tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, maar heeft de weg weer naar boven gevonden en staat nu op 16 zetels. Daarachter volgen GroenLinks (16, +1) en CDA (15). Daarachter een hele tijd niets en dan de tandem van Rob Jetten (D66), die overigens wéér een zetel zijn kwijtgeraakt. Waarschijnlijk aan de Timmermansjes van de PvdA.
Verder zien we dat Forum voor Democratie drie zetels heeft verloren tegenover vorige week. De kiezers die de renaissancevloot verlieten vinden nu hun heil bij VVD en CDA aldus De Hond. Daarmee is FVD niet langer de grootste partij van Nederland, maar staat ze één zetel achter de VVD van Mark Rutte. Wat de precieze redenen zijn voor een verlies van meer dan 10% van de kiezers weten we niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten