Syp Wynia voorziet méér falende VVD'ers: 'Rutte's klimaatbeleid gaat mislukken, rekken nu tijd'

Geen categoriemei 21 2019, 16:00
Syp Wynia uit in zijn meest recente artikel scherpe kritiek op het klimaatbeleid van kabinet Rutte 3. Ook komt Wynia met een analyse over het klimaatbeleid van Rutte 3, dat 'enorm veel geld gaat kosten en op niets zal uitlopen'.
Eerder al deze week berichtten wij u over zijn visie inzake de nivelleringsplannen van migranten richting Oost-Europa en daar komt nu dus nog een portie klimaatkritiek bovenop. Als Wynia gelijk krijgt in zijn voorzienigheid dan is het aftreden van staatssecretaris Harbers (VVD) slechts een eerste brokstuk van Rutte 3. Volgens de schrijver is er een grote kans dat het klimaatbeleid dat voortvloeit uit de Klimaatwet (momenteel in de Eerste Kamer), problemen op gaat leveren.
Ze stelt Wynia dat het sowieso niet lekker botert met het klimaatbeleid, procedureel gezien dan:

"Het klimaatakkoord van kabinet, bedrijfsleven en actiegroepen had er juli 2018 moeten zijn. Daar zou het kabinet op Prinsjesdag 2018 over besluiten. In werkelijkheid viel er door onenigheid niets te besluiten of door te rekenen. Wel leek CDA-leider Sybrand Buma in de zomer van 2018 de handen af te trekken van het klimaatbeleid van zijn eigen kabinet. "

En een jaar later verdwijnt Buma als CDA-fractievoorzitter uit de Kamer. Was Buma te lastig op het onderwerp Klimaat? We zullen het nooit weten, maar de 'lastpost uit Friesland' is in ieder geval verdwenen en de overige Klimaatpolitici in de Tweede Kamer kunnen hun zin doordrukken. Voorlopig dan want zoals de peilingen laten zien veranderen de attitudes van kiezers inzake het onderwerp klimaatverandering. Maar dat proces gaat langzaam en het zal nog wel even duren voordat de boodschap doordringt. Wynia vervolgt zijn verhandeling over het klimaatbeleid:

"Half maart kwamen de planbureaus van de overheid zo goed en zo kwaad als het ging weer met ‘doorrekeningen’ van het klimaatbeleid, al moesten ze wel toegeven dat ze niet alles hadden kunnen berekenen, bij gebrek aan gegevens. Het weerhield het Planbureau voor de Leefomgeving er niet van wel met kostencalculaties te komen, waarbij gemakshalve de onbekende, niet-berekende kosten maar niet waren berekend. "

Uit het artikel van Wynia blijkt duidelijk dat Rutte 3 stiekem al op de hoogte is van de desastreuze impact van het Klimaatakkoord en nu tijd zit te rekken. Volgens Wynia vooral een teken van zwakte:

"Zo gemakkelijk komt het kabinet-Rutte er natuurlijk niet van af, al was het maar omdat er inmiddels Statenverkiezingen zijn geweest waarbij gebleken is dat Nederlanders bereid zijn naar de stembus te gaan voor – of tegen – het klimaatbeleid. En weer schoven coalitie en kabinet de hete aardappel door, nu over verkiezingen voor het Europees parlement (23 mei 2019) heen. Eigenlijk zou het kabinet eind april al knopen doorhakken over het klimaatbeleid, veiligheidshalve is dat dus doorgeschoven naar juni – in de hoop ‘het klimaat’ als ruzie- en verkiezingsthema te neutraliseren."

In feite zit er momenteel weinig schot in het Klimaatbeleid. Wel worden er nog steeds miljoenen euro's aan subsidies verstrekt voor allerlei programma's en projecten waarvan de coherentie tussen de onderdelen volledig zoek lijkt. Het kabinet zit overduidelijk met grote onzekerheid en de hoge kosten in de maag. Wynia gaat dus hoogstwaarschijnlijk toch wel weer gelijk krijgen wanneer hij zegt dat het kabinet 'in haar eigen gegraven klimaatkuil valt'.
En wie was er nog maar minister van Economische Zaken en Klimaat? Ah ja, Eric Wiebes (VVD).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten