Syp Wynia voorziet méér falende VVD’ers: ‘Rutte’s klimaatbeleid gaat mislukken, rekken nu tijd’

Syp Wynia uit in zijn meest recente artikel scherpe kritiek op het klimaatbeleid van kabinet Rutte 3. Ook komt Wynia met een analyse over het klimaatbeleid van Rutte 3, dat ‘enorm veel geld gaat kosten en op niets zal uitlopen’.

Eerder al deze week berichtten wij u over zijn visie inzake de nivelleringsplannen van migranten richting Oost-Europa en daar komt nu dus nog een portie klimaatkritiek bovenop. Als Wynia gelijk krijgt in zijn voorzienigheid dan is het aftreden van staatssecretaris Harbers (VVD) slechts een eerste brokstuk van Rutte 3. Volgens de schrijver is er een grote kans dat het klimaatbeleid dat voortvloeit uit de Klimaatwet (momenteel in de Eerste Kamer), problemen op gaat leveren.

Ze stelt Wynia dat het sowieso niet lekker botert met het klimaatbeleid, procedureel gezien dan:

“Het klimaatakkoord van kabinet, bedrijfsleven en actiegroepen had er juli 2018 moeten zijn. Daar zou het kabinet op Prinsjesdag 2018 over besluiten. In werkelijkheid viel er door onenigheid niets te besluiten of door te rekenen. Wel leek CDA-leider Sybrand Buma in de zomer van 2018 de handen af te trekken van het klimaatbeleid van zijn eigen kabinet. “

En een jaar later verdwijnt Buma als CDA-fractievoorzitter uit de Kamer. Was Buma te lastig op het onderwerp Klimaat? We zullen het nooit weten, maar de ‘lastpost uit Friesland’ is in ieder geval verdwenen en de overige Klimaatpolitici in de Tweede Kamer kunnen hun zin doordrukken. Voorlopig dan want zoals de peilingen laten zien veranderen de attitudes van kiezers inzake het onderwerp klimaatverandering. Maar dat proces gaat langzaam en het zal nog wel even duren voordat de boodschap doordringt. Wynia vervolgt zijn verhandeling over het klimaatbeleid:

“Half maart kwamen de planbureaus van de overheid zo goed en zo kwaad als het ging weer met ‘doorrekeningen’ van het klimaatbeleid, al moesten ze wel toegeven dat ze niet alles hadden kunnen berekenen, bij gebrek aan gegevens. Het weerhield het Planbureau voor de Leefomgeving er niet van wel met kostencalculaties te komen, waarbij gemakshalve de onbekende, niet-berekende kosten maar niet waren berekend. “

Uit het artikel van Wynia blijkt duidelijk dat Rutte 3 stiekem al op de hoogte is van de desastreuze impact van het Klimaatakkoord en nu tijd zit te rekken. Volgens Wynia vooral een teken van zwakte:

“Zo gemakkelijk komt het kabinet-Rutte er natuurlijk niet van af, al was het maar omdat er inmiddels Statenverkiezingen zijn geweest waarbij gebleken is dat Nederlanders bereid zijn naar de stembus te gaan voor – of tegen – het klimaatbeleid. En weer schoven coalitie en kabinet de hete aardappel door, nu over verkiezingen voor het Europees parlement (23 mei 2019) heen. Eigenlijk zou het kabinet eind april al knopen doorhakken over het klimaatbeleid, veiligheidshalve is dat dus doorgeschoven naar juni – in de hoop ‘het klimaat’ als ruzie- en verkiezingsthema te neutraliseren.”

In feite zit er momenteel weinig schot in het Klimaatbeleid. Wel worden er nog steeds miljoenen euro’s aan subsidies verstrekt voor allerlei programma’s en projecten waarvan de coherentie tussen de onderdelen volledig zoek lijkt. Het kabinet zit overduidelijk met grote onzekerheid en de hoge kosten in de maag. Wynia gaat dus hoogstwaarschijnlijk toch wel weer gelijk krijgen wanneer hij zegt dat het kabinet ‘in haar eigen gegraven klimaatkuil valt’.

En wie was er nog maar minister van Economische Zaken en Klimaat? Ah ja, Eric Wiebes (VVD).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Dragonmaster969

  laat het kabinet aub vallen. liever vandaag nog als het kan!!!

 2. fockingworst

  Klimaatverandering gebeurt al miljarden jaren zonder dat de mens er ooit iets aan heeft kunnen doen.
  Al die hysterische die gegevens lopen te verdoezelen oa bij het knmi even wat hittegolfjes wegpoetsen om het net te laten lijken dat de aarde opwarmt de laatste 10 tallen jaren(soort schuldgevoel aanmeten)
  Of co2 curve aanpassen zodat het net lijkt of vooral na 70 er jaren de temp gestegen is en de co2 vermeerdering (zeer gering) daar de schuld van is.
  Al die klimaatgekkies, en dat zijn er redelijk wat geworden mede door de staatsomroep, moet je eigelijk lekker op een eiland zetten kunnen ze lekker schreeuwen met hun vingertjes in de oortjes.
  Deze mensen zijn gewoon niet voor rede vatbaar, alleen voor blablabla van het iccp met verdraaide cijfers en feiten.
  Wat onze mensheid zeker wel doet, is het vervuilen van onze planeet, dat is een feit.

  1. Cycle25

   Ze moeten ophouden om CO2 achter het rijtje vervuiler te plaatsen, C en O2 zijn fundamenteel voor alles wat leeft, het is de bron van alles wat leeft. Zonder CO2 is de Aarde dood, bestaan er geen planten, dieren en mensen.

  2. bejaarde

   @ FW:
   Laatste zin, mijn idee hierover:
   De steeds explosievere overbevolking door mensen die iets anders gebruiken dan hun hersenen. Dat put moeder aarde uit en wakkert ook meer (religie) oorlogen aan.

  3. Rosasolis

   @ fockingworst. Ja wij weten dat er gedurende eeuwen op onze planeet er klimaat veranderingen zijn geweest. Ieder kind weet dit ook. Maar wegens wereld overbevolking van mensen worden de huidige problemen steeds ernstiger. De honger en ziektes in arme landen nemen toe, planten groeien niet meer wegens extreem droogte, insecten in Europa kunnen niet meer leven, wegens te weinig voedsel en wegens bestrijding middelen. C0 2 is voor planten belangrijk, maar niet dat zij zouden gaan leven op de uitstoot zeer zware kolen en andere industriele fabrieken. Geen plant kan leven in een zwaar vergifte gebied.

 3. santiago

  Laat Syp Wynia eens een keertje komen met iets wat we allemaal nog niet weten.
  En als Syp er zo lekker in zit , laat hij dan eens vertellen waar de fouten zitten en wat we er aan kunnen doen. Roepen dat alles naar de kloten gaat doen we allemaal al elke dag op DDS.
  Syp gaat dat niet doen, want dan is Sypie zijn baantje kwijt.

 4. Joop Klepzeikert

  Laten we hopen dat Syp gelijk krijgt.
  Hoe eerder we kunnen stemmen hoe eerder het wanbeleid van Rutte 3 afgelopen is en links de macht eindelijk verliest. Links en fake ‘rechts’ hebben ons land al veel te lang kunnen vergriepen.
  Het is hoog tijd dat de puinhopen van 25 jaar paars eindelijk eens opgeruimd gaan worden.

  1. santiago

   Joop Klepzeikert. Met het systeem wat we nu hebben in Nederland gaat er nooit iets veranderen. Welke coalitie er ook zit, op het pluche wordt alles anders en de hoge, verrotte ambtenaren blijven de dienst uit maken.

   1. Joop Klepzeikert

    @santiago:
    Zolang we het partijkartel aan de macht houden kunnen die hoge, maar ook daaronder, ambtenaren ongestraft hun gang blijven gaan, omdat die linkse hippies, krakers en houtje-touwtje malloten die onderhand het hele partijkartel gekaapt hebben dat tuig hun gang laten gaan.
    Pas wanneer dat kartel doorbroken is kan de grove bezem en verdelger door de ministeries. Die kunnen ook gerust met 10% van de ambtenaren die er nu zitten door. 90% komt enkel om de krant te lezen, te kaarten of zelfs alleen om in en uit te klokken.
    Dat is dus ook wat FvD met een veel kleinere overheid bedoeld.

    1. santiago

     Pas als we een gekozen president krijgen kunnen we het partijkartel afbreken. Nu maakt de elite(kring rond Beatrix) de dienst uit en hebben schijt aan alles. Ze zijn onaantastbaar en de baas van alle”s, “DE OVERHEID wordt het altijd genoemd. Een president kun je na 4 jaar afrekenen of eerder, de overheid nooit. Alles wordt geregeld buiten het parlement( dus het volk) om.
     Ik zeg hier niet mee dat de monarch alles bepaald, maar haar invloed is wel groot. Een van de rijkste vrouwen van de wereld en geld is macht. In de quote wordt ze net beneden de 1 miljard gehouden , maar in werkelijkheid is dat 10 tallen keren meer. En met geld is alles te regelen.

 5. Jumping

  Inderdaad Wynia slechter als deze Rutteclan is niet mogelijk.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Stem 23 Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 6. Kapitein Haddock

  De Linkse Ministeries zijn de baas in Nederland!
  Niets meer en niets minder!
  Zie Ministerie V & J.

 7. Kapitein Haddock

  De Linkse Ministeries zijn de baas in Nederland!
  Niets meer en niets minder!
  Zie Ministerie V & J.
  De zeer Linkse zakkenvullende Asielindustrie, wortelend in ALLE, Ministeries heeft gewonnen!

 8. Henk Albarda

  Interessant die enkele Wynia criticaster. Ipv inhoudloze smalende groen links achtige Wynia opmerkingen zou je ook de klimaat artikelen Elsevier Weekblad, ClimateGate, Fenixx en OpinieZ kunnen lezen.
  Kennelijk vinden het jullie het makkelijker hakkenklappend kritiekloos achter klimaat hysterica klaver en robo jetten aan te lopen.

 9. PMG

  Bij de aandeelhoudersvergadering van Shell bleek ook al dat men niet van plan is om als enige doelen te halen of het voortouw te nemen, haha, dat is goed te begrijpen. Shell, net als BP, wed op meerdere paarden, zo wil men de aandeelhouder doen geloven maar die zijn uitaard alleen geïnteresseerd in geld.

  De concurrentie, te weten b.v. TOTAL zit diep in zonne energie maar ook daar schuilen, net als bij Tesla, problemen. Het valt namelijk niet bij te houden hoe snel er nieuwe ontwikkelingen op de markt zijn, te vergelijken met bijvoorbeeld de LP, het fotorolletje of faxapparaat, de techniek haalt zichzelf in. Verder treed er een verzadiging op. Ai, dat was niet ingecalculeerd door rekenwonder Klaver & Co, ze missen namelijk iedere competentie. Hun ‘denktank’ maakt ook fouten en speelt mooi weer maar eens vallen de cijfers door de mand en kunnen we het eindelijk weer eens hebben waarom zo nu en dan de trein 2 minuten te laat is in het paradijs.

 10. Raveltje

  Aan het klimaat is niets te veranderen. Het is gewoon grote kolder
  Waar ze mee bezig zijn en voor gewone volk onbetaalbaar
  Ze hadden de kleine bedrijfjes er niet uit moeten jagen voor steeds
  meer bureaucratie. Landbouw, veeteelt en visserij dat is ons levens
  onderhoud en van daaruit is alles opgebouwd.

  1. PMG

   @Raveltje +++++

 11. Jantje

  Lees dit artikel van Dannij van der Sluijs, lid van de Eerste Kamer voor de PVV.
  http://verenoflood.nu/initiatiefvoorstel-klimaatwet-vandaag-in-eerste-kamer/
  De haren rijzen je ten bergen.

 12. Lugar

  Falende VVD’rs:

  – Frans Weekers (staatssecretaris van Financiën)
  – Ivo Opstelten (minister van Veiligheid en Justitie)
  – Fred Teeven (staatssecretaris van Veiligheid en Justitie)
  – Jos Van Rey (wethouder en Eerste Kamerlid)
  – Anouchka van Miltenburg (voorzitter Tweede Kamer)
  – Ad Van der Steur (minister van Veiligheid en Justitie)
  – Henry Keizer (VVD voorzitter)
  – Jeanine Hennis-Plasschaert (minister van Defensie)
  – Halbe Zijlstra (minister van Buitenlandse Zaken)
  – Han Ten Broeke (Tweede Kamerlid)
  – Anne-Wil Duthler (Eerste Kamerlid)
  – Mark Harbers (staatssecretaris van het Ministerie van Justitie)

  Stem FvD!

 13. DidiMadloba

  Meneer Wynia, dat klimaatbeleid is niet van Rutte, maar van het hele Kabinet, want in het Nederlandse systeem spreekt het Kabinet met één mond.
  Dat de VVD geplaagd wordt door schandalen heeft niets te maken met de politieke beleidslijn van het Kabinet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.