Maurice de Hond: klimaatmaatregelen zijn electoraal mijnenveld!

De coalitiepartijen staan zoals u weet op groot verlies en één van de factoren die daaraan heeft bij gedragen is het voornemen van het kabinet om klimaatmaatregelen door te voeren. Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond zijn VVD en CDA flink wat kiezers kwijtgeraakt vanwege het Klimaatakkoord en de reactie van het kabinet. Kiezers zijn massaal overgestapt op andere partijen en dan voornamelijk naar Forum voor Democratie. 

Ook maken minder kiezers zich zorgen om de opwarming van de aarde dan een half jaar geleden. In december 2018 maakte 63% van de kiezers zich zorgen om de opwarming, nu is dat nog maar 56%. Een significante daling. En ook de veronderstelling dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde wordt onder de druk van de kosten van het Klimaatakkoord verpletterd.

Hoe denken kiezers over klimaatverandering?

De attitudes van kiezers over klimaatverandering en de mogelijke impact van de mens. Bron: Maurice de Hond
De attitudes van kiezers over klimaatverandering en de mogelijke impact van de mens. Bron: Maurice de Hond

Volgens Maurice de Hond bestaat er een relatie tussen het verlies van 40% van de zetels van VVD, CDA en D66 en de opvattingen van de kiezer over de klimaatmaatregelen. Gezien de mogelijke impact van de klimaatmaatregelen op de koopkracht is dat niet meer dan logisch.

67% van de respondenten uit de steekproef van De Hond denkt dat de impact van de klimaatmaatregelen groter zal zijn dan wordt voorgesteld. Dit is in lijn met de resultaten van een eerdere peiling door De Hond waarin werd gesuggereerd dat 49% van de kiezers geen waarde hecht aan de doorrekening van het CPB en deze wantrouwt.

Het klimaatakkoord lijkt een splitsing in het electorale landschap te veroorzaken: ‘Diegenen die nu niet meer VVD, CDA of D66 stemmen verschillen in sterke mate van degenen die nog steeds op deze partijen stemmen’ zo stelt De Hond. Dit betekent dat Forum voor Democratie hoogstwaarschijnlijk haar zetels in de peilingen gaat verzilveren.

Maar het suggereert ook dat kiezers snel van mening veranderen en als de coalitie de klimaatmaatregelen minder serieus neemt dan ze nu aangeeft dat kiezers wellicht hun weg terugvinden naar VVD en CDA. Maar de wijze waarop de coalitiepartijen deze koersverandering communiceren zal van grotere impact zijn dan de keuze zelf.

Het nieuws dat het kabinet de kosten van het Klimaatakkoord wil doorschuiven naar het bedrijfsleven wordt overigens ook met argusogen bekeken. Volgens 81% van de kiezers zal de rekening uiteindelijk toch wel weer op het bordje van de huishoudens terechtkomen. En ook het CPB stelt dat dit het geval zal zijn.

Kiezers zijn verder sceptisch over de aard van het Klimaatakkoord. Volgens 82% zal het allemaal niet zo’n vaart lopen en is het nu ‘afwachten of het voornemen van het kabinet daadwerkelijk in de praktijk wordt uitgevoerd’. Behalve kiezers van de coalitiepartijen achten de meeste kiezers de kans klein. En met de aanstormende verkiezingen in het vooruitzicht wordt de kans natuurlijk kleiner.

Zeker als de Eerste Kamer straks wordt bevolkt door de senatoren van Forum voor Democratie!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

88 reacties

 1. Rien Noppen

  Het is goed om te weten dat de klimaatsceptische stem een minderheid betreft. Dat is zowel de winst als het verlies voor het FvD.

  1. DeBruijn

   @ Rien Noppem

   Klimaatsceptici bestaan helemaal niet, want iedereen is het erover eens dat er een klimaat is.

   Klimaatontkenners i s ook onjuist.

   ‘Door mensen veroorzaakte klimaatveranderingontkenner’ zou het moeten zijn dan.

   1. Rien Noppen

    “Door mensen veroorzaakte klimaatveranderingontkenner’ zou het moeten zijn dan.”

    Ja, dat wordt er ook mee bedoeld. Het betreft de onnozelen die de relatie tussen CO2 en opwarming, in strijd met wereldwijd massief wetenschappelijk onderzoek, botweg ontkennen.

    1. Punt50

     @ doppertrol

     Wat doe je zelf aan CO2 beperking?

     1. Rien Noppen

      Om te beginnen eet ik geen vlees.

     2. Vit

      Maakt niet uit, winden laat je toch wel.

     3. Scaldis

      @Vit het zijn natte scheten

     4. toetssteen

      @RN
      Vergeet niet zo af en toe voor een injectie te gaan. De mens is nu eenmaal een omnivoor en heeft vitamines uit vlees nodig omdat zijn eigen lichaam die niet om kan zetten uit veganistische producten.

      Maar het zou wijzer zijn om af en toe een geringe hoeveelheid dierlijke producten tot u te nemen.

     5. Rien Noppen

      Toetssteen blijkt het verschil niet te kennen tussen een vegetarisch dieet en een veganistisch dieet, laat staan dat de arme ziel nog weet dat je ook pescetariër kunt zijn waarbij je wel vis maar geen vlees eet.

      Dat is tamelijk onnozel, maar we kennen Toetssteen.

    2. HEM

     En geloof het of niet: In Amerika is men er achter gekomen dat alle gegevens m.b.t. Global Warming zijn vervalst opdat de uitkomsten voldoen aan de uitkomsten van falende computermodellen.
     97%? Pure onzin. Het is een uitspraak van een cartoon tekenaar. Obama heeft staan liegen: Er komt geen zeespiegelstijging van meet dan een paar centimeter (als die er al komt).
     Het enige gevaar vormen de windmolens: Slecht voor vogels, slecht voor vissen, slecht voor mensen, en desastreus voor de verdeling van luchtstromingen op aarde.
     Stop de onzin en zet een paar kernreactoren neer. Met Thorium ben je zo uit de problemen.

     1. Rien Noppen

      “In Amerika is men er achter gekomen dat alle gegevens m.b.t. Global Warming zijn vervalst opdat de uitkomsten voldoen aan de uitkomsten van falende computermodellen.”

      Hilarisch.

      🙂

     2. bejaarde

      I agree

     3. bejaarde

      ik reageerde op HEM

     4. Janna47

      Tuurlijk heeft Obama staan liegen in opdracht….zoals ook Rutte liegt, Segers, jongetje Klaver en Jetten en alle anderen om ons maar geld afhandig te maken voor het zogenaamde klimaatprobleem…
      Je moet alle fabels maar geloven….en zoals hier goed te zien trappen er goedgelovige typetjes wel weer in….

    3. DeBruijn

     @ Rien

     Ik eet ook geen vlees en wij waren de eersten in onze buurt die het dak isoleerden en dubbel glas namen ol eigen kosten in 1979/1980.

     En het was bij mij vaak niet warmer dan 16,5 graad, omdat ik niet van warmte houd. Door ziekte is het nu 18 graden en s-avonds iets warmer.

     Wij zijn nooit van de verspilling geweest. Overigens gaat de thermostaat naar 20 als visite komt.

     1. Rien Noppen

      Heel verstandig, De Bruijn. Ik neem aan dat de investeringen voor isolatie en dubbel glas die je deed een rendement hebben opgeleverd?

     2. Siemien

      Klimaat Nederland stelt op mondiaal (wereld) niveau helemaal niets voor, wij zijn gelijk aan een stofje op de weegschaal. Toch wil ‘onze’ regering voorop lopen in een peperduur spel, geïnspireerd door de klimaatgelovigen op links.
      Dan nu het verlossende antwoord, je mag zelf bedenken wat ik ermee bedoel:
      Afrika: 1,2 miljard inw, 714 x groter dan Nederland
      Rusland: 144,5 miljoen inw, 402 x groter dan Nederland
      Amerika: 325,7 miljoen inw, 231 x groter dan Nederland
      China: 1,3 miljard inw, 225 x groter dan Nederland
      India: 1,3 miljard inw, 77 x groter dan Nederland
      Iran: 82 miljoen inw, 38 x groter dan Nederland
      Colombia: 47 miljoen inw, 26 x groter dan Nederland
      Turkije: 80 miljoen inw, 18 x groter dan Nederland
      Irak: 39 miljoen inw = 10 x groter dan Nederland

      Samen zijn deze landen 1731 x groter dan Nederland.

     3. Rien Noppen

      “Klimaat Nederland stelt op mondiaal (wereld) niveau helemaal niets voor”

      Hier heeft Siemien een goed punt. Om deze reden zullen we de terugdringing van de CO2 ook wereldwijd moeten nastreven.

     4. Siemien

      Helemaal niet, er is geen klimaatprobleem, flapdrol
      Jij begrijpt gewoon niet als klimaathysterische religieuze rabddebiel dat de burger volledig opgenaaid wordt en uitgekleed om 0,0000007graden..

  2. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   Dus ik ben onnozel? Ik denk nog steeds dat CO2 niet de oorzaak is, maar ik sluit niet uit dat het de mens zijn schuld niet is. Want we hebben heel veel kapot gemaakt en veel te veel bomen gekapt.

   Ik snap nog steeds niet waarom we vanaf de jaren 70 niet veel sneller hebben ingezet hebben op duurzaamheid, want dat staat wel hoog in het vaandel bij mij. CO2 of niet, uitlaatgassen zijn natuurlijk nooit goed voor een mens.

   Ik denk maar twee redenen: macht van de oliemaatschppijen en laksheid van overheid en bevolking.

   1. Rien Noppen

    Er zijn ook mensen die zeker weten dat vaccinatie van kinderen levensgevaarlijk is, dat de Holocaust een hoax is en onze gezondheid door chemtrails wordt bedreigd.

    De wetenschap toont wat anders aan maar daar hebben deze gelovigen helemaal geen last van.

    De Bruijn gelooft ook niet in de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Dat is niet slim maar wel zijn goed recht: we hebben vrijheid van godsdienst.

    1. DeBruijn

     @ Rien Noppen

     Dat kan ik ook van u zeggen. Er zijn voldoende wetenschappers die hun twijfels hebben bij het CO2 verhaal. Dus die zijn allemaal onnozel? Echt onzin natuurlijk. U doet precies wat de schreeuwers doen op rechts, namelijk de mensen die anders over de klimaatverandering denken als ‘onnozel’ te bestempelen.

     Ik heb genoeg gelezen en geluisterd. 5000 jaar geleden was het een paar graden warmer, zodat er op de Orkney eilanden (Schotland) bossen groeiden, die zijn verdwenen omdat het kouder werd en zijn nooit mee teruggekomen.

     Dat kunt je kwalijk aan de mens toeschrijven.

     Één vulkaanuitbarsting en er komt zoveel stof en CO2 in de lucht, waar wij niet aan kunnen tippen.

     Maar ja, we weten hoe de klimaatfanatieken praten. Zelfs als er een koude winter is, net als in de VS dan komt dat door de opwarming van de aarde. Alles is tegenwoordig de schuld van de opwarming. Of wij een warme of koude winter krijgen hangt vooral van de windrichting af. Dat was 500 terug zo en nu ook. We hebben veel minder oostenwind gehad, dan 6 jaar terug.

     Maar ja, u praat precies hetzelfde als de ontkenners dat er niets aan de hand is.

     Om de holocaust er nu bij te halen is heel erg flauw, want die heb ik nog noooooit ontkent.

     U bent net zo erg als Wilders, alles erbij halen en vooral mensen te kijk zetten met een andere mening.

     1. Rien Noppen

      “Er zijn voldoende wetenschappers die hun twijfels hebben bij het CO2 verhaal”

      Die zijn er, maar zelf jij zult niet beweren dat er geen meerderheid is van wetenschappers (over het percentage wil ik niet twisten) die de relatie tussen CO2 en opwarming als wetenschappelijk feit beschouwt.

     2. Vabis

      Ooit dacht de meerderheid der ‘wetenschappers’ dat de aarde plat was, zaten die er even naast…

     3. Rien Noppen

      Ja, Vabis, de wetenschappelijke feiten stonden in die tijd nog onder toezicht van de katholieke kerk.

      Gelukkig kwam nadien de verlichting en daar profiteerde de wetenschap behoorlijk van.

     4. Vabis

      ‘Wetenschappelijke basis onder klimaat- en energiebeleid wankelt’

      climategate…..

     5. Rien Noppen

      “climategate”

      🙂

     6. Vabis

      Ik acht climategate een stuk deskundiger op dit dossier dan een door iedereen uitgekotste trol met een lullig adviesbureautje…..

     7. Rien Noppen

      Daarentegen zijn vrachtwagenchauffeurs heel deskundig op het wetenschapsgebied van de klimatologie.

      🙂

     8. Vabis

      Ik ben niet zo onnozel te pretenderen verstand van de materie te hebben, dit in tegenstelling tot jou, jij denkt overal verstand van te hebben maar telkens vegen mensen die er wel verstand van hebben de vloer met je aan als ware je een natte dweil…..

     9. Rien Noppen

      Ik claim geen enkele deskundigheid op het gebied van de klimatologie, vabis. Ik meen dat we er goed aan doen de overgrote meerderheid van de klimatologen op dit wetenschapsgebied te volgen en dat doe ik dus ook.

     10. DeBruijn

      @ Rien Noppen

      Meerderheid betekent nog altijd niet dat zij gelijk hebben.

      Durven wetenschappers zich nog wel boven het maaiveld uit te steken? Weinigen, dat zie ik ook bij anderen theorieën. Maar het gebeurd overal. Iets heel simpels. Zomers hoor ik meestal ‘lekker weer hè als het heel erg warm is’. Ik reageer altijd ‘sorry, maar ik vind het veel te warm’. Ja, heb je wel gelijk in, ik vind het ook veel te warm.

      Mensen praten elkaar snel na, zo zijn mensen nou eenmaal. Geldt voor beide kampen overigens en alle onderwerpen. Er is nl wel eens een test geweest hoe mensen reageren. Was een groep mensen waarvan een bepaalde antwoord werd gevraagd, het was duidelijk dat het antwoord bv. A moest zijn. Maar stiekem hadden de onderzoekers afgesproken met 8 van de 10, dat de andere expres allemaal B zouden zeggen, welke overduidelijk fout was.

      Bleken die anderen zich bij de meerderheid te voegen. Zijn maar weinig mensen die lef hebben om ergens tegenin te gaan. (anoniem op internet ergens tegenin gaan, dat telt mijn inziens niet)

     11. Siemien

      Jij bent helemaal niet objectief Rientje, jij luistert niet…

     12. Vabis

      Ik heb je net uitgelegd onnozele dwaas dat een meerderheid der wetenschappers geen zak zegt over het waarheidsgehalte van hetgeen die wetenschappers beweren, wetenschap wordt bedreven op basis van bewezen feiten en niet op basis van hoeveel wetenschappers iets beweren, dat ik dit als vrachtwagenchauffeur jou moet uitleggen bewijst toch wel wat voor een enorme debiel je bent…..

     13. Rien Noppen

      “Meerderheid betekent nog altijd niet dat zij gelijk hebben.”

      In de wetenschappelijke praktijk wel. Onderzoeksresultaten worden door wetenschappelijke tijdschriften zeer kritisch bekeken en als die over die enorm hoge lat komen en niet door ander wetenschappelijk onderzoek worden achterhaald dan behoren ze tot nader order tot de wetenschappelijk body of knowledge.

      De gedachte dat wetenschappers wetenschappelijk onderzoek beoordelen door de meeste stemmen te laten tellen is nogal onnozel.

 2. Korporaal Monty

  “Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond”

  Wie gelooft deze nog hier bij DDS?
  Alleen Wilders heeft vertrouwen in de peilingen die hij uit voer.

  1. Korporaal Monty

   Uitvoert

 3. sjun

  De klimaatsceptische stem? Wat kan hier van gedacht worden? Mogelijk is bedoeld het ongeloof in de doorslaggevende invloed van menselijk handelen op klimaatveranderingen zoals dat door groene aandeelhouders en door hen belobbyden gepropageerd wordt?

 4. Tante Sidonia

  Heb mijn Nederlandse vlag al gewassen en gestreken!
  21 maart 2019 wappert hij fier en is trots dat dat hij de dictatoriaal-waanzin-klimaat-kneuzen heeft zien neervallen!

  1. Korporaal Monty

   “21 maart 2019 wappert hij fier en is trots”

   Als je echt fier en trots zou zij zou je de vlag iedere dag laten wapperen.

   1. DeBruijn

    Inderdaad Monty, waarom vlaggen we zo weinig?

    1. Korporaal Monty

     Denk dat mensen liever klagen dan Trots Durven zijn.

     1. DeBruijn

      @ Korporaal Monty

      Dat is zeker waar, maar veel mensen beschuldigen je vaak ook gelijk van nationalisme. Diverse Nederlandse tv-programma’s die over de VS gingen, waar een bekende Nederlander aldaar rondtrok, was de opmerking heel vaak ‘leuk land, maar al die vlaggen zijn echt overdreven’.

      Ik vind het overdreven dat iemand zoiets zegt, laat lekker zien dat je van je land houdt, niets mis mee.

   2. bejaarde

    KM: Volgens de vlaginstructie mag dat helemaal niet. Ken uw wetten en instructies

 5. PMG

  NOS – klimaatakkoord

  “In 2021 moeten alle gemeenten bekendmaken wanneer welke wijk in Nederland van het gas af gaat”

  Nou mensen, nog 2 jaar en we zullen gaan weten wanneer we over moeten gaan op elektriek!

  Gister nog eens rondgekeken en een goede warmtepomp met zonnepanelen (het probleem bij ons is dat we een rietendak hebben en dus geen idee waar die zonnepanelen te plaatsen) inclusief installatie is al gauw 25.000 euro.

  Daar komt dan nog isolatie en dergelijke bij dus de kosten lopen nog wel hoger op. Als u ook vloerverwarming moet laten aanleggen bijvoorbeeld.

  Dat kan beter in de zomer, de hele kamer moet dan leeg voor langere tijd en mocht u een open keuken hebben (waar dan ook nog een elektrieke kookplaat in moet) dan kan die ook niet gebruikt worden, dus misschien beter weekje in de caravan op de camping of hotel of logeren bij familie of de buren.

  Voor oudere mensen wordt dit wel heel vervelend, D666 heeft vast wel een oplossing.

  O ja, even niet de isolatie en ventilatie vergeten anders zit u straks na uw vette investering alsnog in de kou!

  Dus mensen, sparen maar, in 2021 gaat het los!!!

  1. RPML

   Als de gemeente in al haar wijsheid heeft besloten dat je wijk aan de beurt is, dan ben je gewoon de Sjaak! In het klimaatplan is er alvast ruimte voor gemaakt: pagina 34/35:

   De Rijksoverheid zorgt er daarbij voor dat de gemeente juridische doorzettingsmacht heeft om afkoppeling van het aardgasnet te (laten) realiseren (bestuursdwang, last onder dwangsom, bestuurlijk boete en binnentredingsrecht). Rijk en VNG bezien via welke wetgeving dit zal lopen. Beoogde inwerkingtreding: 1-1-2021.

   1. Scaldis

    Nederland gaat steeds meer lijken op een lightversie van Noord Korea.

   2. Rien Noppen

    De mensen in huurwoningen die door de woningcorporatie op de schop worden genomen voor klimaatmaatregelen profiteren daar direct van door meer comfortabele huizen en een lagere gasrekening.

    Niemand is de Sjaak maar profiteert.

    1. PMG

     Niks comfortabel!!!! er is bewezen dat 20% in de kou zit, corporaties krijgen subsidie en die moet dus ook nog even door ons worden opgehoest naast alle eigen investeringen in deze idioterie en elektieke auto!

     HET IS DE BURGER COMPLEET ONDUIDELIJK WAT DE KOSTEN ZULLEN ZIJN!

     We worden straal voor de gek gehouden met de NOS voorop!

     Stem FVD en PVV, laatste hoop!

     1. Rien Noppen

      Google eens op: HUIZEN VERDUURZAMEN
      Op weg naar een CO2-neutraal 2050

    2. sjun

     Reken er maar op dat de huurverhoging volgt. Woningbouwvereniging hebben immers ook nog het salaris van tot directeur benoemde partijapparatsjiks (veelal van de PvdA) van te betalen.

     1. Rien Noppen

      Natuurlijk, sjunnepun, de Hoge heren vullen hun zakken.

      Het moet niet gekker worden!

      🙂

     2. Siemien

      Sjun heeft helemaal gelijk, de huren stijgen al jaren want onze regering heeft bepaald dat dit minimaal tussen de 2,5 en 4% is, laat jij je huurhuis isoleren betaal je meer huur, en dan kun je wel stookkosten besparen maar het punt is dat juist de belastingen op het afnemen van gas/elektra zijn verhoogd en die heb je ongeacht hoeveel je afneemt nodig…

  2. RPML

   Op zich is de maatregel heel begrijpelijk overigens; de burger is nog nooit gevraagd wat hij van het klimaatplan vindt, niet aan de klimaattafel, niet via de verkiezingen, niet via een referendum. Als je het er dan door wilt drukken (150.000 woningen per jaar, zeg maar 500 woningen per dag tot 2030, ingang 1-1-2021) kan het natuurlijk niet zo zijn dat de burger zich daartegen kan gaan verzetten, dus zorg je ervoor dat er voldoende dwangmaatregelen zijn voor de overheid om het erdoor te drukken.
   Het is dan ook geen klimaatplan, maar een klimaatdictatuur geworden.

   1. PMG

    @RPML – heel fijn dat jij de details laat weten, kun je alsjeblieft de hele meute hier eens concreet laten zien dat we straks gewoon geen keuze hebben en er als de kippen bij moeten zijn om de hele tent te laten aanpassen/verbouwen en wat daar de kosten van zijn omdat we anders gewoon in de kou zitten en zonder warm water?

    Wij zijn nooit gevraagd om onze mening en dit is gewoon achter onze rug om besloten en wordt er nu dus dwangmatig doorgeduwt. Ik heb sterk het gevoel dat iedereen de weg kwijt is en er niks meer van snapt en HOOPT dat het allemaal wel los zal lopen maar dat is dus, afgaande op jouw info, ABSOLUUT niet zo!!!

    Dit gaat bijvoorbeeld voor minima, ouderen en tweede huis-bezitters een giga
    probleem worden!

    Subsidies worden ook door belastingbetaler opgehoest en zijn sigaar uit Eigen doss dus worden alleen maar opgevoerd om ogenschijnlijk het leed te verzachten!!!

    1. RPML

     De overheid heeft in het klimaatplan opgenomen dat er 30 zogenaamde RES-regio’s zijn. In het klimaatplan is bovendien opgenomen dat vóór 2030 in totaal 1.5 miljoen woningen van het gas zullen moeten. Grofweg zijn dat 150.000 woningen per jaar! RES-regio’s zijn regio’s waar gemeenten, provincie en waterschappen gaan bepalen wie en wanneer aan het warmtenet of de warmtepomp MOET. Om de burger iedere vorm van inspraak te ontnemen is daarvoor op pagina 34/35 van het klimaatplan deze clausule opgenomen. Wat de criteria zijn op basis waarvan een wijk ‘om’ moet staat er niet, ik verwacht echter dat dit de wijken zijn met de grootste achterstand op dat gebied, dus jaren 60 en 70 wijken

    2. RPML

     De kosten van zo’n operatie op een jaren 60 of 70 huis zijn exorbitant; gevels isoleren, dak isoleren, vloeren isoleren, vloerverwarming aanleggen, andere radiatoren en leidingen door het hele huis, warmtepomp + installaties; ik denk zo rond tussen de 25 en 35k per woning. Vanaf dat moment is je energierekening natuurlijk anders, geen 1.500 kub gas en tussen de 4.000 en 6.000 kWh extra bovenop de al bestaande elektriciteitsrekening, een echt verdienmodel dus volgens de klimaatdictators, je moet ook de winst opnemen in de rekensom!

     1. PMG

      Ik vind je raming aan de lage kant maar je moet niet schrijven dat de energiekosten omlaag gaan want we hebben nu al gezien dat we belazerd worden op dat gebied. Verder is het rendement van het geheel gewoon veel lager en er zijn allemaal subsidies beloofd die ook opgehoest moeten worden voor de zwakkeren, moeten er meer centrales komen, en gaan bedrijven kosten doorbereken aan klanten dus al met al gaat dit giga geld kosten en denk ik dat, je inclusief auto, al gauw eerder ergens op het dubbele zit.

      Vraag: wie heft 35 duizend euro op de plank liggen???

      Vraag: wie kan een specifieke berekening maken???

      Vraag: wqat wwanneer ik geen zonnepanelen kan plaatsen???

     2. RPML

      Dat de energiekosten omlaag gaan was ook cynisch bedoeld, ze gaan helemaal niet omlaag maar worden juist veel hoger!
      Zonnepanelen heffen alleen de kosten van je ‘normale’ energieverbruik op: kosten voor 17 panelen (dak ligt dan vol van een rijtjeshuis): 7.000E. Terugverdientijd is nu ongewis doordat de salderingsregeling overboord gaat, normaal zou dat 7-8 jaar zijn

     3. Rien Noppen

      Nagenoeg alle maatregelen die de burger neemt op het gebied van het klimaat (isolatie, warmtepomp, zonneboiler en zonnepaneel) leiden op middellange termijn tot rendement. Rentestanden en subsidies hebben daar invloed op maar beperken of bevorderen alleen de termijn waarop het rendement kan worden geïncasseerd. Belangrijker op dit punt is het feit dat al deze technieken de komende jaren goedkoper en rendabeler zullen worden.

      Het spreekt vanzelf dat het PBL deze investeringen en rendementen niet hebben meegenomen in de bepaling van de totaalkosten van de klimaattransitie. Als men dat wel zou doen zou men ook deze rendementen moeten meeberekenen en dat leidt tot de de prettige conclusie dat de thans geraamde kosten nog lager moeten worden ingeschat.

     4. Siemien

      Rientje is echt heel erg naïef te denken dat het naar de burgers toekomt, sterker nog, net als Leugenclown Rutte denkt Rientje dat de burger “gemiddeld” € 3000,– per maand heeft, er geen voedselbank probleem is en iedereen op een roze wolk leeft…

    3. RPML

     Uiteraard zitten deze rekensommen niet in de doorrekening van het PBL, dat zou de burger namelijk kunnen beïnvloeden bij de stembusgang. Het framen van Baudet kan dus gewoon doorgaan, met de cijfers van het PBL kun je keihard roepen dat Baudet liegt en een charlatan is, dat hij de ‘winst’ niet mee neemt enzo, en dat de burger echt ontzien wordt. Baudet heeft het vanaf het begin over de kosten van de HELE operatie, en die komt zelfs na allerhande doorrekeningen van de muitende meute nog altijd op 700 miljard uit (Volkskrant)

     1. PMG

      700 miljard euro / 18 miljoen inwoners = 38 DUIZEND EURO PER INWONER!

      Wie heeft dat???

      Een gezin met 2 kinderen zit dus op 38 x 4 = 152 duizend euro.

      Stem FVD of PVV

     2. Stanly2000

      PMG
      Wie heeft dat???
      Ernst/Rientje natuurlijk!!!
      Rutte en consorten hoeven dit niet op te hoesten, wordt voor hen opgehoest door de burger.

   2. Vraagtekentje

    Nee RPML, daarom hebben ze ook de goede volgorde gebruikt, éérst het referendum afschaffen, daarna al het ” nep” nieuws verwijderen etc.

   3. Scaldis

    Precies, een klimaatdictatuur. En zoals het hoort, met een eigen klimaatgestapo om de dictatoriale regelingen uit te voeren. Gaan donkere tijden herleven?

  3. koeiepoep

   In België en Duitsland wordt er subsidie tot wel 750 euri gegeven aan woningen die een gas AANsluiting nemen. In Portugal wordt t zelfs bij nieuwbouw verplicht. Want gas is de schoonste en milieuvriendelijkste brandstof die er is. Zeggen ze daar. En zeiden ze hier, enkele decennia geleden. We worden genept.

 6. TD

  “als de coalitie de klimaatmaatregelen minder serieus neemt dan ze nu aangeeft dat kiezers wellicht hun weg terugvinden naar VVD en CDA”

  Daar zijn ze te laat mee en het is te doorzichtig,het vertrouwen in de coalitie is weg vanwege vele niet ingeloste beloften,halve waarheden en arrogantie naar de kiezer toe!
  Er gaat geen Kabinet Rutte4 komen in 2021,dit is de laatste!
  De voorbode zal blijken komende woensdag.
  Stem FvD of PVV.

  1. Heinz

   Dat acht ik ook niet zo voor de hand liggen. Rutte gaat zich op een ander front kwalificeren. Tegen die tijd kunnen wij rekening houden met mevr. Ollongren, nu nog vice premier.

   1. Step one

    Eerder zag je Rob Jetten nog als de coming man. Of verwacht je na 23 mei exit Rob Jetten?

 7. Hermann

  De uitslag op woensdag a.s zal niet meer dan een moment opname zijn. De klimaatmaatregelen zetten de kiezers onder druk. Maar hoe gaat het verder? Verkiezingen voor 2e kamer zijn nog ver weg en zoals de Hond stelt, er moet meer uit de koker van de winnaar komen wil de winst van permanente aard zijn. Daar heeft niemand het er over.

 8. ZiggyStardust

  Goed verhaal van Hella Hueck zojuist bij Buitenhof. Alleen al door de belastingmaatregelen die geïmplementeerd moeten worden in het belastingstelsel en de ondercapaciteit en achterstand bij de belastingdienst zullen de klimaatmaatregelen onuitvoerbaar zijn. Ook zijn pas 128 van de 600 maatregelen doorgerekend, wat de onuitvoerbaarheid nog groter maakt.

  1. PMG

   Ga nou niet de indruk wekken dat het allemaal wel meevalt, HET DRAMA WORDT ALLEEN MAAR GROTER!!!

   Stem FVD of PVV

   1. ZiggyStardust

    Dat was ook niet mijn bedoeling, maar ik wil alleen aangeven wat voor puinhoop het gaat worden als dit belachelijke beleid doorgevoerd zou worden. PVV en FvD sowieso +++++

 9. Satty

  Het enige verstandige wat het kabinet kan doen is de maatregelen los laten en een belasting heffen die meer onderzoek mogelijk maakt en ervoor zorgt dat ouderen de rekening niet weer doorschuiven.

  Om de huidige maatregelen uit te voeren lijkt op waanzin.

  1. Siemien

   Jij moet lekker oprotten met je belasting heffen, jij lijkt Leugenclown Rutte wel die de lastenverzwaring heeft verhoogd van 34% naar 39%
   En je moet je grote rattenbek houden over het doorschuiven van de rekening, de rekening komt om ons bordje, jeugd dat nu loopt te schreeuwen dat de wereld vergaat heeft nog nooit een rekening betaald..

   Jij bent echt om te kot-sen gewoon wat ben jij een vies zuigertje..

  2. Stanly2000

   Satya, beter is geld over te maken naar Afrika, volgens jou krijgen we voor elke euro er tien terug. Dat is pas rendement!

 10. Piet Klein

  De reden dat de klimaatmaatregelen een electoraal mijnenveld is, is dat de plannen van de coalitie niet deugen. Als je van mening bent dat er maatregelen nodig zijn dan krijg je van de coalitie absurde plannen. Plannen waarvan het vraag is of ze voldoende zijn, totaal afwijkend zijn van wat de rest van de wereld doet en vervolgens heel duur voor de kiezer. Grote bedragen worden op het bord van de kiezer gelegd. De maatregelen zijn slecht voor degenen die goede maatregelen willen. De coalitie heeft onduidelijke voorstellen in de CO2 maatregel. Ze hebben het over CO2 heffing voor de bedrijven wat een bijzondere maatregel is omdat je dan de Nederlandse bedrijven belast, een veel betere methode zou het belasten van de producten dat geldt voor alle bedrijven en niet alleen Nederlandse bedrijven. Daarbij komt dat de coalitie niet in consistent is wel grote maatregelen die de burgers treffen en tegelijkertijd vrolijk doorgaan met uitbreiden Schiphol, Lelystad. En waren dit maar de enige onderwerpen waarop de coalitie faalt. Recent wordt er een soap gestart op het Haga college, ook hier toont de coalitie haar gebrek aan daadkracht. Ziekenhuizen die wankelen, trauma afdelingen die moeten sluiten, ziekenhuizen die failliet gaan, patiënten die vervolgens verkocht worden. Maar dat moet tot echt uit de premie komen. Zorg is duur in vergelijking met de rest van Europa, openbaarvervoer is duur in vergelijking met de rest van Europa. De huizen markt is volledig uit balans, de luchtkwaliteit is onvoldoende, de files zijn lang. Het weggeven van 1 miljard aan de bedrijven. Een modderfiguur slaat de coalitie op de pulsvisserij, een efficiënte en klimaat vriendelijke techniek, men laat zich inpakken door Europa. Voor de kiezer waarvoor het evident is dat de coalitie onvoldoende kwaliteit heeft kan alleen maar nieuw rechtsstemmen, het FVD of de PVV. Want een stem op links maakt de huidige coalitie alleen nog maar een beetje linkser met dezelfde slechte plannen en het gebrek aan daadkracht. Niet het electoraat is het mijnenveld maar de verwarde coalitie loopt in haar eigen mijnenveld rond. Of een nieuwe partij als het FvD voldoende kwaliteit heeft en voldoende daadkracht kan ontwikkelen is nog maar de vraag, echter de bestaande coalitie doet het zo slecht dat FvD en PVV één van de weinige overgebleven alternatieven zijn als je het anders wil. Het zou mij niet verbazen als de uitslag nog meer zou verassen en partijen als D66 en CDA niet groter blijken te worden dan de Partij voor de Dieren.

 11. Rosasolis

  Ik vraag me af als M. de hond een vaste salaris verdient om al dit onzin te schrijven,
  en zo ja, hoeveel verdient hij?

  1. Rien Noppen

   U kunt zich van alles afvragen maar het blijft een domme vraag.

   1. Rosasolis

    @Rien Noppen. Waarom een “domme vraag”? Misschien zijn de domme commentaren van uw kant.

    1. Rien Noppen

     Rosasolis, het zonder bewijs of logica suggereren dat Maurice de Hond wordt betaald om zijn peilresultaten te vervalsen acht ik een vorm van akelige domheid.

     1. Rosasolis

      @Rien Noppen. Waar is uw bewijs dat dit niet zo is? Bent u werkelijk zo dom dat u alles wat deze idioot schrijft, wil als heilig aannemen?
      Ik heb NOOIT geschreven dat “de Hond wordt betaald om zijn peilresultaten te VERVALSEN”! Ik heb alleen geschreven dat ik wou willen weten van waar en hoe hij zijn informatie krijgt? En wie betaald voor het verkregen van al zijn informatie, als hij werkelijk zoveel informatie krijgt?
      Het zal me niet verbazen dat hij geld verdient en steun krijgt van bepaalde politieke partijen,
      en ook van zijn kristal bol, om ons te vertellen hoe het moet verder gaan.

     2. Rien Noppen

      “Het zal me niet verbazen dat hij geld verdient en steun krijgt van bepaalde politieke partijen,”

      Rosasolis gaat gewoon verder met ranzig suggereren en iemand verdacht maken zonder bewijs of logica.

      Misselijk.

 12. Duckday

  Het doel is gewoon de burger uit te kleden Ook de opmerking van D66 Hr Jetten die zo graag met het vliegtuig zich verplaats nu dan betaal ik wat meer Zou dat wel helpen zij die het kunnen betalen hebben dus gewoon lak aan ket klimaat En de gewone man betaald het gelag met allerlei onzinnige belastingen Dit kabinet moet vallen Dus stem vrij en BLIJ PVV of FvD die moeten er nu bij

  1. PMG

   @Duckday +++++++++

 13. Pescador

  Het klimaat veranderd toch wel ook met klaver rutte en die snotneus. Dus ze zitten gewoon het volk te pesten om er zelf beter van te worden

  1. Rien Noppen

   Kun je uitleggen, Pescador, hoe ze hier zelf beter van worden?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.