Kiezer wantrouwt doorrekening Klimaatakkoord: 49% ‘hecht er geen waarde aan’!

Maurice de Hond. Bron: MediaZineTV / YouTube.
Foto: Maurice de Hond. Bron: MediaZineTV / YouTube.

Op 13 maart staat de doorrekening van het fameuze Klimaatakkoord op de rol en dit leidt mogelijk direct tot discussie over de betrouwbaarheid van de cijfers. Zeker met het geblunder van het kabinet in het achterhoofd. Het akkoord is nu al discutabel en sommigen schatten de kosten op zo’n €700 miljard. Een flinke dobber, maar of de gegevens die op 13 maart worden gepresenteerd betrouwbaar zijn is maar zeer de vraag. De kiezer wantrouwt de cijfers nu al.

Na geblunder met de energienota en met cijfers van het KNMI lijken Nederlandse kiezers ook de doorrekening van het klimaatakkoord te wantrouwen. Slechts 17% van de respondenten van Maurice de Hond liet weten de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) als een goede basis voor besluitvorming te zien. Dat terwijl ruim 49% van de kiezers er ‘geen enkele waarde’ aan hecht. Vooral kiezers van SP (62%), FvD (75%), PVV (82%) en 50Plus (82%) zien de bui al hangen. Kiezers van de PvdA nemen een middenpositie in en staan vrij neutraal tegen de doorrekeningen.

Zij denken dat het ‘beter is dan niets’.

klimaatakkoord 1
Wat is de mening van de Nederlandse kiezers over het belang van het doorrekenen van het Klimaatakkoord? Bron: Maurice de Hond.

Dat de doorrekening van het CPB met een korreltje zout wordt genomen is tot daar aan toe, maar ook het kabinet Rutte 3 heeft  een deuk in het vertrouwen moeten incasseren sinds afgelopen week. En dat is Rutte’s eigen schuld. Ruim 72% van de ondervraagden van De Hond meldt dat het vertrouwen in het kabinet is verminderd. En dat beeld wordt ook bevestigd in de peilingen: de coalitiepartijen verliezen in één klap drie zetels en staan ondertussen op historisch verlies! Zeker in vergelijking met twee decennia geleden.

klimaatakkoord 2
Het vertrouwen van de kiezer in kabinet Rutte 3 loopt schade op door geblunder met de energienota. Bron: Maurice de Hond.

Ook de onafhankelijkheid van de planbureau’s wordt door de kiezer in twijfel getrokken, maar dan met name door dezelfde kiezersgroep als hierboven. Kiezers van FvD (87%), PVV (92%), 50Plus (95%) en SP (87%) geloven zelfs dat doorberekening van het Centraal Planbureau wordt ‘gemanipuleerd op basis van de gewenste uitkomsten door de regering’. Deze complottheorie vindt overigens steun bij kiezers van alle partijen. Al voeren kiezers van 50Plus wel de ranglijst aan. Kiezers van D66 en GroenLinks hebben meer vertrouwen in de doorrekening van het CPB.

Mogelijk dat  lidmaatschap van de Groene Khmer het beoordelingsvermogen hierin beïnvloedt.

klimaatakkoord 3
Hoe denkt de kiezer over planbureau’s en het Klimaatakkoord? Bron: Maurice de Hond.

Opvallend is dat kiezersgroepen van alle partijen denken dat het geblunder met de cijfers ook relevant is voor de doorrekening van het Klimaatakkoord. Ruim 59% van de kiezers denkt dat de regeringspartijen hierdoor niet tot besluitvorming komen rondom het Klimaatakkoord. Of iemand nu D66 (49%), GroenLinks (51%) of FvD (57%) stemt maakt in deze geen significant verschil. Opvallend is dat kiezers van 50Plus welhaast overtuigd lijken dat dit zo is: 80%!

Verder zijn kiezers van mening dat premier Rutte zijn excuses moet aanbieden (72%) en het aantal kiezers dat dit wenst is het hoogst bij de oppositiepartijen. VVD-stemmers zien in ieder geval niets in een excuus: slechts 45% denkt dat dit nodig is.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

45 reacties

 1.   

  “Slechts 17% van de respondenten van Maurice de Hond liet weten de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) als een goede basis voor besluitvorming te zien.”

  Wanneer wordt er waarde gehecht aan de peilingen van Maurice de Hond?

 2.   

  En wat te denken van nu niet te betalen energietransitie plus de niet te vergoeden reparatiekosten van de bijna 1 miljoen woningen die door het lage grondwaterpeil dreigen te verzakken.
  Gemiddeld 100.00 euro per woning (Eenvandaag).

  Zelfs een leek kan zien dat de koopkrachtcijfers ook die van het NIBUD niet kloppen en dat het volk er alleen maar op achteruit gaat.
  Mijn maandelijke energienota is van 135 naar 192 (+57) euro gestegen.
  En de gepensioneerden die al zo’n 8 jaar geen indexatie op hun pensioenen krijgen gaan er zeer zeker in koopkracht achteruit.

  Dit kabinet onder leiding van de eeuwig grijnzende pinokkio Mark Rutte is het grootste leugenachtig kabinet ooit !

  1.   

   Inderdaad leugenaar Rutte. Doe daar ook naar bij: Asscher, Buma, Jetten, Ollongren, Segers. Want die liegen net zo hard mee. Stem dus nooit meer: CDA, ChristenUnie, D’66, PvdA en VVD. En al helemaal niet GroenLinks, waar RaRa-terrorist Duyvendak nog steeds aan de touwtjes trekt.

   De Erdoganlovers van Denk en de doorgeslagen gekkies van Partij voor de Dieren vallen natuurlijk ook af. Dus wat houd je over?

   Wel, dat zijn Forum voor Democratie, PVV, SGP, SP en 50+. Nog genoeg om te kiezen dus.

   1.   

    @Gekko: +1

   2.   

    Laten wij eens gek doen @Gekko. Massaal 50% stemmen. Geen FvD, geen PVV, geen SGP, alleen nog maar SP en 50+ ♡

   3.   

    Gekko
    Zou jij op een partij stemmen die dat dictaat van Tennessee getekend heeft Die dus denken dat ze van een homo een hetro kunnen maken ? Ik niet .Waar de vrouw een recht heeft het aanrecht (lol komt soms wel goed uit ) . OF de SP waar ons ons opvolgt ons pap was partijleider nu ik . De Marijnissen dynastie doet me denken aan de Kim Dynastie .Dan SP en antisemitisme twee hand op een buik . En het SP toverwoord dat is inkomst afhankelijk . Maw jij werkt jaren kan overal vollepont voor dokken je lamme buurman zit aan de soos en krijgt alles gratis .En jij kan indirekt het voor je buur betalen .En als jij jou onkosten van je loon aftrekt en je buur kijkt wat hij na de onkosten overhoud jij voor schamele 200 euro verschil staat te werken . Das de SP zn Oplossing en dan nog maar niet te praten over hun anti EU en asiel sluizen open zetten . Tja dan houden we de regelmatig ruziende oudjes over van 50+ .PVV en FvD

   4.   

    Hoeveel keer heeft die gladjanus van Rutte de boel al besodemieterd, bijna niet meer te tellen!
    En Wiebes de clown is geen haar beter!
    Gelukkig komen er verkiezingen

  2.   

   Poldi
   Ik kreeg gisteren de aanslag gemeentelijke belastingen binnen 20% gestegen .En wat voor een college hebben we 4 jaar ultra links D666 SP GL PVDA en nu CDA GL PVDA en VVD .GL en PVDA zitten al dikke 10 jaar in het college .Hadden we eerst een vette plus . Nu staan we dik in de min .Maar wel bed bad brood heel de binnen stad overhoop halen zgn busbanen op 4 baanse wegen dus normaal geen oponthoud nu rijen met wachtende wagens . Je wordt gewoon van alle kante genaaid . Wat jou energie nota gestegen is heb ik er pm bij gekregen zegt denk ik zat .

 3.   

  Ik mag hopen dat er geen waarde gehecht kan worden aan deze peilingen, want net zoveel zetels voor groenslinks als pvv en fvd dat is pas echt verontrustend.

 4.   

  Maurice de Hond. Het orakel van de overheid. De stront zit deze charlatan tot voorbij de ellebogen.

  1.   

   Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom DDS de enige is, die vrijwel wekelijks de cijfers van die onbetrouwbare Hond publiceert en elke week dezelfde reageerders met dezelfde “niet te vertrouwen Hond” aan komen zetten?
   Ik houd het op het verdienmodel.

   1.   

    @spaansetrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

    1.   

     Oeps, Sherlock Worst heeft me weer ontmaskerd.
     Even mijn inlog veranderen.
     Lugar lijkt mij voor vanmiddag wel leuk.

   2.   

    De kracht van het herhalen.

    1.   

     @santiago de waarheid kan niet vaak genoeg herhaald worden.

 5.   

  “Kiezer wantrouwt doorrekening Klimaatakkoord”
  Ja allicht,men moet toch achterlijk zijn om niet te doorzien dat er een zootje van is gemaakt in Den Haag!

 6.   

  Hoe lang schrijf ik al dat het CPB een volkomen corrupt leugenorgaan is dat volledig in dienst staat van het Kartel ?
  Zeker sinds eind jaren negentig.
  17% gelooft ze nog
  Volgens mij is alleen in het vertrouwen in het journalisten-leugengilde nog lager.
  Zelfs pedo priesters scoren hedentendage hoger.

  Maar laten we eerlijk zijn.
  Al zou de Staatsdief het allerlaatste korstje brood uit de mond van het graatmager kind grissen dan nog zullen hun ouders met opgeheven trillend kontje hun diepe dankbaarheid betonen en braaf het vakje bij één van de kartel-partijen diep en diep rood kleuren.
  Laten we wel wezen
  De keuze was simpel

  Een menselijke verzorgingsstaat waar we onze vaders en moeders een fijne oude dag konden bezorgen, de kinderen onderwezen werden in ‘neutrale’ scholen (ipv ideologische fabrieken) en de veiligheid gewaarborgd zou worden door een functionerende rechtsstaat en capabele politie
  of
  Massa-immigratie en het gif van Identity Politcs en de ideologie van wegmetons

  Dat was de keuze
  A of B
  En de Kaaskop koos optie B.
  En de Kaaskop kiest optie B
  Keer, op keer, op keer, op keer
  Op keer
  En dus hebben we DENK, de nieuwe Apartheid waar iedereen in hokjes worden gepropt, open sluizen, een uiteengerafeld vangnet, ideologisch onderwijs, gelynchte dissidenten, totale gelijkvormigheid, een dode democratie, referenda waar de machthebbers hun reet mee hebben afgeveegd en ongebreidelde, oneindige belastingverhogingen.

  1.   

   Optie a kan helemaal niet. Hoe denk je dat te gaan betalen? Je stelt diefstal van de jeugd voor. Massamigratie is geen sprake van. Is in de realiteit leven zo pijnlijk?

   1.   

    Optie A kan -zoals ik schreef- inderdaad niet meer
    Het was ongebreidelde massa-immigratie of een betaalbaar! sociaal vangnet
    Nederland koos voor massa emigratie.

    1.   

     Dat klopt ook niet. De verzorgingsstaat is opgebouwd voor 1 generatie en op basis van de gasbaten die verkwanseld zijn. Het zijn juist landen waaruit de migranten komen die door belasting deals niet het geld krijgen waar ze recht ophebben maar in westerse landen verdwijnt. Dit is natuurlijk absurd en een veroorzaker van migratie. Wil je migratie stoppen ligt daar de oplossing, dit zal wel gevolgen hebben voor de welvaart hier. 1 dollar naar Afrika zijn 10 uit Afrika naar het westen. Het is dus niet te onderbouwen dat migratie de oorzaak van het verdwijnen van de verzorgingsstaat is maar de onrealistische opbouw van de verzorgingsstaat en de verkwanseling van geld aan kunst,studie en een zorgstelsel dat nauwelijks een eigen bijdrage vroeg. Het pensioenstelsel is ook verkeerd opgebouwd net als de AOW het eerste is een verkapt omslagstelsel en het tweede een direct, dit in combinatie met fiat geld is natuurlijk gedoemd te mislukken.

     1.   

      Er zit genoeg geld in de pensioenpot, om iedereen die nu 25 jaar of ouder is van een goed pensioen te voorzien. Dat geld is er gewoon. maar omdat de eu in zijn idiote kop heeft verzonnen, dat de rente op 0% moet staan, levert dat geld maar weinig op qua rente. Veilige beleggingen leveren mede daardoor ook minder op. En de angstverhalen aan de jeugd, dat hún pensioenen worden opgesoupeerd zijn idd gewoon angstverhalen. 50+ rekent dat prima voor.

     2.   

      Lekker blijven dromen aytas of welke nick dat je wil gebruiken .Ga lekker verhuizen naar je Afrika .Geen een land waar een zwarte regeert waar het goed toeven is . Corruptie en lamballen en hand openhouden zit er bij die gasten vast ingebakken .Tijden van kolonialisme zijn decennia voorbij .In de 80s hadden wij een lager bnp als nu en toen kon alles wel .Waarom juist omdat we toen percentueel veel minder allochtonen hadden die ook nog eens hun hand openhouden . Daarbij is een Pensioen geen verkapt omslag stelsel .Jij bouwt pensioen op voor jezelf en niet voor een ander afhankelijk van pensioenfonds en jaren dat je gewerkt hebt krijg je pensioen .AOW betaal ik nu voor diegene die een AOW uitkering hebben . Je AOW is idd gedoemd te mislukken .Ook door ALLOCHTONEN !!! Omdat die zodra ze hier een voet in Nl hebben gezet en boven de 15 zijn recht hebben op AOW . Dus ook uitgeprocedeerde asielzoekers die hier puur uit economische redenen zijn gekomen . En zolang ze in NL verblijven Ja verblijven blijven ze AOW opbouwen !!! Dus ook dat is idd gedoemd net als de rest kapot te gaan . Net als de rest van de verzorging staat . En dan krijgen we een USA god voor ons alle de rest voor ons zelf .En aan wie hebben we dat dan te danken .Juist aan idioten net als jij !!!!

     3.   

      Wheelenjongen; waar zwarten aan de macht zijn, is t slecht toeven. Hier, waar blanken aan de macht zijn, is het slecht toeven. Dan blijft er weinig over….

 7.   

  Klimaathysterie = klimaatzwendel. Trap niet in deze geldklopperij en stem dat klimaatgedrocht weg!

 8.   

  Als de politiek iets gaat hervormen (in dit geval de energie) gaat de burger flink betalen. Heel goed vb is de zorg die gingen ze ook even hervormen, de marktwerking zou de zorg veel goedkoper maken enz (ik hoor het Pechtold nog zeggen). Nu jaren later is het een en al ellende in de zorg met als maar stijgende zorgverzekering eigen risico bijna niets meer wordt vergoed enz. Nu is de energie aan de beurt let maar op dat is de nieuwe missie van de politiek om die onbetaalbaar te maken.

  1.   

   @biggeorge: De ‘markt’ wil geld verdienen en de burger gaat dat betalen, dat is marktwerking. Bovendien willen de aandeelhouder ook geld verdienen en de burger betaald die winst. Zorg, energie en communicatie zijn nutsvoorzieningen en die moet je uit handen van de markt houden, althans wel uit handen van de winstverdubbelaars die rijk worden over de rug van de premie- rekeningbetaler.

   1.   

    klopt helemaal @DIK alleen jammer dat het in de praktijk wel zo gaat dat alles juist IN handen van de winstverdubbelaars zit en dat gaat nu met de energie gebeuren . Dat staat de politiek dus toe want die spelen hetzelfde spelletje en zitten er alleen voor puur eigenbelang.

 9.   

  Een peiling zonder diepgang. Maar zeker is dat Rutte niet geliefd is hier, die mag verantwoording afleggen over storm, overstromingen, wegzakkend grondwater, teveel zon.

  1.   

   Hoeveel krijg je van de VVD om deze onzin hier te verkondigen? En geef je die inkomsten ook eerlijk op of heb je wat VVD trucjes geleerd om creatief te boekhouden met de waarheid en cijfertjes?

  2.   

   @Vanduinen. Zo denken wij ook. En nu zou Rutte iets kunnen vertellen over de plannen om miljoenen zinkende woningen te redden; wegens de extreme droogte van
   vorige zomer.

  3.   

   Een linkse elite die Rutte verdedigt!

 10.   

  Wij hebben jarenlang de peilingen van M. de Hond gelezen. Maar uiteindelijk kloppen ze nooit, als de uitslagen van een verkiezing bekend worden. Is dit man soms
  helderziend? Kijkt hij dagelijks in z’n kristal bol? Of werkt hij met tarot kaarten?
  Welke intelligente mens volgt de peilingen van M. de Hond. Alleen de schapen
  zouden dit doen.

 11.   

  Mao liet alle mussen uitroeien, met alle vreselijke gevolgen van dien.

  Onze Jetten gaat het CO2 verbieden. Zo mogelijk worden de gevolgen hiervan nog veel erger!

  Er is maar één oorzaak voor de komende klimaatverandering: De aanwezigheid van duizenden windmolens, die de luchtstromingen op aarde gaan beïnvloeden.

  Jetten (en Klaver) heeft de ballen verstand van klimaat etc.
  Bestuurskunde heeft hij gestudeerd. Dus geen wiskunde, geen natuurkunde, geen scheikunde, geen biologie, kortom geen enkel vak dat hem een goedgeïnformeerde gesprekspartner maakt.

  Dus, Jetje, kop dicht en wegwezen.

  1.   

   Nee hoor, Klaver gaat CO2 niet verbieden, onnozele jongen.

 12.   

  Ik vraag me langzamerhand wel eens af wat er nodig is om dit rampzalige sloop en armoede kabinet te laten vallen.

  20 jaar geleden had een dergelijk kabinet geeneens bestaan en al binnen enkele maanden geklapt.

  Wat moet er nog gebeuren eer we naar de stembus kunnen voor een kabinet FVD+PVV aangevuld door ?????

 13.   

  Diegene die een beetje nadenken weten dat heel dat accoord niet te verwezenlijken is . En zeker al niet wat GL en D666 willen . Beide zijn tegen kernenergie beide willen kolencentrales afbreken en Borssele zsm sluiten .Tel daar Klaver en jetten hun warmtepomp en accuwagen bij op . En wala rond 1700 valt de stroom uit . Heeft ooit een journalist daar om gevraagd Hoe ziet u dan onze opwekking van energie . Dan al zouden we wel kernenergie omarmen dan nog haal je het niet voor 2030 want voor zon centrale er in NL staat ben je snel 15 jaar kwijt . Denk hier aan procedures en bouwtijd . Dan hoe zien zijn de laad infra structuur maw een paal voor laden kan niet overal voor de deur . Pak alleen maar een flatgebouw . Dan heel de energie infra zal van centrale tot div stations moeten worden aangepast . Maar tja studenten denken niet verder als hun neus lang is en stemmen vollop op die idioten van Klaver en Jetten .Let maar op !!!

 14.   

  Vanmorgen zei een door de overheid betaalde bij het televisieprogramma Buitenhof, dat je de uitkomsten van de becijferingen van Maurice de Hond niet serieus kan nemen.

  De baas van de Rekenkamer (een voormalig VVD Tweede Kamerlid) zei in dat gesprek ook, dat de forse verhoging van de energieprijzen er al jaren aan zaten te komen en dat dit ook al jaren bekend is. Dus Mona Keijzer van het CDA heeft daadwerkelijk tegen beter weten in onwaarheden verteld.

  Tussen de regels door (niet hardop natuurlijk) zei de baas van de Rekenkamer ook, dat het verkiezingspraatje van de coalitie dat iedereen er op vooruit zal gaan, niet op echte cijfers gebaseerd kan zijn. Kortom: leugens, leugens en nog een leugens………

  1.   

   JC
   Dat kun je zelf ok nagaan ook al had je dat programma niet gezien .VB Wiebes wil de saldering van Zonnepanelen afschaffen . Juist die dingen zorgen er voor dat er minder Co2 uitstoot is .Hoe kun je dan zon man serieus nemen en een kabinet als het om minder Co2 uit te stoten .

   Waar ze mee bezig zijn is arbeid goedkoper te maken door verlaging loon en inkomsten belastingen .Door energie prijzen te verhogen pakken ze die min terug .Enig nadeel is . Dat juist diegene die veel energie verbruiken .Oa ouderen en mensen die ziek zijn . Weinig inkomsten hebben en dus straks of tot hun nek in de schuld zitten of in de kou .

 15.   

  Ik vertrouw helemaal niets.
  De door berekeningen klimaat komen voor 20 maart.
  Kan nu al vertellen; gaat niet door:….. “er is een herberekening nodig, we willen niet dat de burger de pineut wordt, we moeten ook het Marrakesh-pact in oog houden, we gaan…………. we proberen,……….. bla,…bla,…etc,!”
  Kortom, ná verkiezingen, plotseling alle cijfers!

 16.   

  Hoe lang blijft Rutte ons nog voorliegen?
  Hij heeft een goede opvolger Wiebes de clown, vraag maar aan iedere Groninger!

 17.   

  Het is iets wat de Gele Hesjes al 12 weken lang, iedere Zaterdag met hun loopje duidelijk proberen te maken.
  Niet partij gebonden, maar als ontevreden NEDERLANDERS.
  In Maart: RUTTUP
  In Mei : NEXIT.

  RUTTUP en NEXIT.

 18.   

  Ik sprak vanmorgen de beheerder van het plaatselijke zwembad… ‘ik had hier van de week een installateur die op een nieuwbouwproject in Bodegraven zat. Alle warmtepompen gingen er weer uit! Eén doffe ellende die dingen blijkbaar, ze kregen de huizen niet warm, continu storingen. Snap jij dat nou, dat de regering die dingen wil gaan voorschrijven terwijl ze helemaal niet werken?’

  ‘Eh ja, ik snap dat wel, maar de ‘gewone’ burger heeft helemaal niet in de gaten hoe we voor de gek worden gehouden…’

  ‘Ja, en waar moet ik dan nog op stemmen, ze willen dat allemaal…’
  ‘Tja, zo veel keuze heb je niet meer…’

  1.   

   @RMPL jazeker u heeft een goede keuze uit de pvv en fvd, ik zelf ztem fvd.
   Het fvd is een mooie brede partij in opkomst met een goede partij structuur en kundige mensen op de juiste plek.
   Bovendien zien steeds meer mensen dat ook in gezien de stijging van het aantal leden bij zowel het fvd als de jfvd.

  2.   

   Snap jij dat nou dat mensen allerlei verhalen uit de duim zuigen over maatregelen die nog helemaal niet genomen zijn.
   Feit is dat Nederland op termijn van het gas gaat. En dat een warmtepomp alleen effectief is met andere maatregelen. Het simpelweg plaatsen van een warmtepomp ter vervanging van een CV ketel zal inderdaad in de meeste gevallen te kort schieten.

 19.   

  45% VVD kiezers vinden dat Rutte excuses moet aanbieden, 55% vindt: wegwezen!!!

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!