Forum voor Democratie gaat 'to the moon!', maar moet belofte nog wel waarmaken

Geen categoriefeb 12 2019, 21:00
Forum voor Democratie gaat 'to the moon!', terwijl de middenpartijen zoals CDA en D66 langzaam wegzakken. Afgelopen week bij WNL lichte Thierry Baudet al een tipje van de sluier op: 'Wij zijn een middenpartij, de rest is extreemlinks!' Daarmee laat hij eventuele ambities om te komen tot een brede middenpartij toch wel een beetje zien. Zou het? En dat hij minister-president wil worden weten we ook. Zou het?
Cijfers van het Groningse Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen suggereert dat Baudet in ieder geval een eerste stap heeft gemaakt! En een goed begin is het halve werk natuurlijk. De partij van Baudet is nu de vierde van het land qua ledenaantallen. En de groei was behoorlijk. Zo groeide het aantal leden het afgelopen jaar met een astronomisch getal van +34%! Dat noemen ze in Bitcoin-termen ook wel een 'moonshot'. En zo snel schiet de drietrapsraket van Forum voor Democratie nu ook omhoog als het gaat om het aantal leden van de vereniging.
Zie de cijfers hieronder:
[caption id="attachment_219912" align="aligncenter" width="585"]Gegevens over het aantal leden van Nederlandse politieke partijen. Bron: Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen Gegevens over het aantal leden van Nederlandse politieke partijen. Bron: Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen[/caption]
Als de partij aandelen uitgaf dan lijkt het een goede belegging te zijn. Verder doet de partij het ook prima in de peilingen. Ondanks dat afgelopen jaar een soort van 'rustpauze' is geweest natuurlijk. Maar dat doet weinig ter zake wanneer je meeweegt dat de kiezerscompositie van Forum voor Democratie is veranderd. Waar men eerst enkel zeteltjes pakte van Geert Wilders PVV, daar krijgt Forum nu ook steun van kiezers van andere partijen. De partij weet ook kiezers van de SP en 50Plus naar zich toe trekken. En dat is precies hoe ik het graag zie.
Maar er zit wellicht nog meer in het mandje voor FvD: de paaseieren van de klimaathaas! Want er zijn nog een groot aantal kiezers die 'niet weten' wat ze moeten stemmen. Afhankelijk van hoe Baudet het klimaatdebat afhandelt maakt hij dus kans om nog een aantal zetels weg te smokkelen van het paasmandje van Rob Jetten. Al maakt de gehele coalitie natuurlijk een kans nat te gaan in die periode vanwege het debat over klimaatbeleid.
Andere onderwerpen zijn ook relevant, maar het is de verwachting dat het debat over het klimaatbeleid een factor gaat worden komende verkiezingen. Op z'n minst voor de Provinciale Staten, voor de Europese natuurlijk niet. Kansen dus voor Forum voor Democratie. De partij van Baudet groeide in 2018 uit tot 30.674 leden. Enkel het CDA, SP en PvdA hebben momenteel nog meer leden, maar het CDA verloor dik 4.000 leden terwijl ze slechts ~1.000 nieuwe leden erbij kregen.
Toch is het maar zeer de vraag in hoeverre leden daadwerkelijk politiek betrokken kunnen zijn bij de partij, Zo is er geen transparantie over de totstandkoming van de visie en standpunten van de partij. En worden leden voor zover bekend niet betrokken bij de totstandkoming ervan. De vraag die criticasters van de partij zich dan ook altijd stellen is: Op welke wijze komt Forum voor Democratie tot de standpunten die zij heeft? De partij wilde iets doen met e-democracy, maar tot zover heeft dit initiatief nog weinig aandacht gekregen.
Over de hele linie verloren de middenpartijen dus steun van hun leden. Forum groeide sterk, maar was niet de enige. Absolute uitschieters op de politieke markt zijn de partijen zijn dan ook DENK en Partij voor de Dieren, die deden het op basis van de ledenaantallen dus ook goed! En in de peilingen evenzo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten