Frans boerkiniverbod delft het onderspit bij de rechter: "In strijd met fundamentele vrijheden"

Frans boerkiniverbod delft het onderspit bij de rechter: "In strijd met fundamentele vrijheden"

Tegenstanders van de boerkini komen van een koude kermis thuis nu de Franse Raad van State het gemeentelijke boerkiniverbod heeft afgeschoten.

Helaas pindakaas voor iedereen die boerkini's het liefste uit het straatbeeld zou verbannen: zo'n verbod mag niet langer bestaan. Dat heeft de belangrijkste rechter in Frankrijk, de Raad van State, vandaag besloten. Het verbieden van het dragen van zulke zwemkleding zou ingaan tegen de vrijheid van geloof en de individuele vrijheid.

In zekere zin is dat natuurlijk waar: uit principe moet je gewoon kunnen doen wat je wilt, tenzij dat zou betekenen dat je een wettelijk verbod overtreedt. De vrijheid om je te kleden zoals je dat zelf wilt, hoort daar natuurlijk bij. Vanzelfsprekend zitten hier grenzen aan, zoals ik eerder al heb betoogd. Ik ben de eerste die zich hard zou maken voor een verbod op gezichtbedekkende gedrochten als de niqab, maar bij hoofddoeken en boerkini's is daar simpelweg geen goede reden voor te verzinnen. In het eerste geval spelen er duidelijk twee problemen die we niet kunnen accepteren. Het is uit een veiligheidsoogpunt zeer onwenselijk als iemand haar gezicht bedekt, en het isoleert deze vrouwen sociaal helemaal. Zulke sluiers zorgen er simpelweg voor dat zij op geen enkele manier normaal kunnen meedraaien in de samenleving, en daar dienen we gewoon een streep te zetten.

Bij kleding die het gezicht wel gewoon zichtbaar laat, valt dat echter simpelweg niet te betogen. Een vrouw met een hoofddoek kan in vrijwel elk beroep of sociale situatie net zo goed meedraaien als elke andere vrouw. Natuurlijk zullen zij zich anders gedragen: alcohol wordt als het goed is niet genutigd en de omgang met mannen kan wat stroever verlopen. Dat is echter niet het gevolg van het dragen van een hoofddoek of boerkini. Integendeel: hun kledingkeuze is net zo goed een gevolg van hun opvattingen, net zoals de dingen die ik eerder noemde dat zijn.

Of ik dergelijke kledij mooi vind? Niet echt. Maar is dat een reden om het dan maar te verbieden? Het is logisch dat mensen zulke kleding steeds meer gaan associëren met fenomenen als terrorisme, maar is een associatie genoeg om een verbod te rechtvaardigen? Als dat waar was, dan hadden de tegenstanders van Zwarte Piet een uitstekend argument. Gelukkig is dat niet zo, en daarom roep ik mensen ook op om zich te richten op fratsen zoals de niqab, en niet een onschuldig iets als de boerkini. Dat beperkt vrouwen namelijk wél direct in hun leven.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties