FvD-kandidaat Henk Otten zichtbaar gespannen bij eerste debat Senaatsverkiezingen WNL

FvD-kandidaat Henk Otten zichtbaar gespannen bij eerste debat Senaatsverkiezingen WNL

Vandaag maakte Henk Otten, de lijsttrekker van Forum voor Democratie voor de Eerste Kamerverkiezingen zijn debuut in het publieke debat. Natuurlijk was hij altijd al wel zichtbaar, maar vandaag mocht hij bij WNL aanschuiven om in debat te gaan met andere lijsttrekkers. We zagen een zichtbaar gespannen Otten. Voorover gebogen op het puntje van zijn stoel, vaak niet in staat het woord tot zich te nemen en tot twee keer toe beginnend over immigratie terwijl de stelling daar geen directe aanleiding toe gaf.

Maar het was natuurlijk ook zijn eerste debat op televisie en het is niet meer dan logisch en menselijk als Otten zenuwen zou ervaren bij zijn eerste debat. Eigenlijk is het zelfs een goed teken! Het betekent dat hij zich bewust is van de grote verantwoordelijkheid die hij op zijn schouders draagt. De partij, die hij samen met Baudet en een aantal anderen van het FvD-clubje heeft opgebouwd, moet natuurlijk goed voor de dag komen.

Otten was niet vaak aan het woord en als hij het woord nam begon hij soms over onderwerpen die geen relevantie hadden met de stelling waarover werd gedebatteerd. Dat was wel een beetje matig. Toen de stelling 'Het geld dat bespaard wordt door het niet afschaffen van de dividendbelasting zou naar het onderwijs moeten' werd besproken bleek FvD ineens tegen. Terwijl in de Tweede Kamer de partij toch forse kritiek uitte op Mark Rutte's handelswijze.

Wel maakte Otten een aantal rake opmerkingen richting Annemarie Jorritsma (VVD), die als een kleuterjuffrouw Otten dacht te moeten uitleggen hoe de politiek werkt. Een zeer pedante ervaring moet dat zijn geweest. Jorritsma en Otten spraken op dat moment over het geweld tegen hulpverleners en volgens Otten 'heeft de VVD alle tijd gehad dit probleem op te lossen' en begon hij over de afkomst van de daders: 'wie zijn dan degenen die hulpverleners mishandelen?' Mensen met vuurwerk natuurlijk!

Met dat laatste hintte hij natuurlijk naar Nederlanders met een migratieafkomst. Die zouden vaker hulpverleners mishandelen dan anderen, zo leek hij te suggereren. Het gesprek tussen Otten en Mei Li Vos (PvdA) was overigens zeer interessant. Nadat Otten zijn zorgen had uitgesproken over de reële koopkracht van Nederlanders zei Li Vos 'Ik ben heel blij dat u naar het midden opschuift'. De hybride partijstructuur waarbij een middenpartij ontstaat door een combinatie van zowel linkse als rechtse standpunten lijkt steeds meer gemeengoed te worden in politiek.

Otten kwam dus niet vaak aan het woord. Begon een aantal keren over onderwerpen die wel enigszins, maar niet erg gerelateerd waren aan de stelling. Hij zat voorover gebogen, handen over elkaar en bestuurde de aanwezigen aandachtig. Het was geen magistraal optreden, maar het was ook zeker niet slecht. Voor een eerste tv-debat was het dan ook binnen de verwachtingen. Maar er moet nog wel wat veranderen. Zijn communicatiemethode mag wel wat scherper evenals feitenkennis over de begroting mag worden aangescherpt.

Wellicht is die kennis er wel, maar het kwam er tijdens het debat niet helemaal uit. In ieder geval was het eerste optreden voldoende en kan Otten nog doorgroeien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties