Peilingen! Coalitie verliest fors, moet mogelijk op zoek naar twee gedoogpartners!

Geen categoriefeb 17 2019, 11:00
Behalve onderzoek naar de koopkracht van Nederlanders kwam Maurice de Hond vandaag ook met de wekelijkse peilingen. En met nog enkele weken voor de boeg gaat het er nu écht om spannen. Het eerste grote debat tussen kandidaten voor de Eerste Kamer vond vanochtend plaats in de studio van WNL en zoals het er nu uitziet staan vijf partijen op winst terwijl coalitiepartijen CDA, D66 en VVD flink wat zetels moeten inleveren.
[caption id="attachment_220194" align="aligncenter" width="746"]De peilingen van Maurice de Hond met de grote trends van de afgelopen jaren. Bron: Maurice de Hond. De peilingen van Maurice de Hond met de grote trends van de afgelopen jaren. Bron: Maurice de Hond.[/caption]
Enige tijd geleden analyseerden we al de kansen van de coalitie om alsnog te komen tot meerderheden in de Eerste Kamer. Maar hoeveel zetels ze moeten opvullen blijft nog even onduidelijk. De kans lijkt nu groot dat de coalitie niet slechts één partij nodig heeft, maar zelfs nog een tweede! Lodewijk Asscher (PvdA) heeft al aangegeven onder voorwaarden het kabinet te willen steunen. En ook Forum voor Democratie overweegt het! Keuze genoeg voor Rutte dus. Ook voor de Nederlandse kiezer want er zijn meer dan 13 smaakjes te kiezen.
De 13 smaakjes worden traditioneel onderverdeeld tussen links, rechts en de middenpartijen. Maar als we naar een groot aantal nieuwkomers kijken dan is het vooralsnog lastig te zeggen waar ze binnen dat spectrum vallen. Zo is Forum voor Democratie een hybride-partij met verschillende rechtse maar ook meer linkse standpunten. Henk Otten (FvD) gaf het al een beetje prijs tijdens het Eerst Kamperverkiezingsdebat op WNL: 'Ik geloof niet in links en rechts dat is achterhaald'.
Die gedachte zien we dan ook terug in zijn partij en men trekt bij FvD ondertussen ook kiezers van 50Plus en SP naar zich toe.
Verder staat het GroenLinks van Jesse Klaver nog steeds flink op winst. En met elk jaar dat verstrijkt wordt een nieuwe lading jongeren 18 jaar oud. En dus krijgt hij meer kiezers. Dat onder meer vanwege de overduidelijke 'Groene programmering' van de jeugd via onderwijs en media. Maar het smaakje van de partij van Klaver wel écht links.
Een andere partij die lastig te plaatsen is op het spectrum is de Turkse partij DENK. De partij van Kuzu is een hybride, met soms redelijke standpunten, maar lijkt vooral te zijn opgezet om de stabiliteit van de Nederlandse democratie te ondermijnen. Tevens met een focus op identiteitspolitiek en slachtoffercultuur.
In de peilingen staat ook de PVV op verlies. Maar met de opkomst van Forum voor Democratie doet de partij van Wilders het eigenlijk heel erg goed. Waar FvD in het begin vooral stemmen weghaalde bij Wilders, daar nu niet meer. En de partij van Wilders is gestabiliseerd op zo'n 18 zetels in de peilingen. De partij is natuurlijk een vreemde eend in de bijt. Ooit begonnen als rechts- liberale tegenhanger van de VVD schoof de partij onder invloed van onder meer Fleur Agema steeds meer naar links op.
Eigenlijk is de partij van Wilders ondertussen een hybride geworden met zowel linkse als rechtse standpunten, afhankelijk van het domein waarover gesproken wordt. In ieder geval is er dus voldoende keuze voor de kiezers komende weken. Laten we hopen dat de coalitie inderdaad een tik op de neus krijgt. Zeker gezien het feit dat de ministers van kabinet Rutte III maar blijven volhouden dat 'het steeds beter gaat' terwijl Nederlanders het anders ervaren.
Wellicht dat de verkiezingsuitslag voor CDA, D66 en VVD een 'wake-up call' zal zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten