Pfff! Ondanks beloftes Ollongren geen koopkrachtstijging voor 73% van de Nederlanders!

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) heeft haar mond vol van koopkracht: ‘iedereen gaat erop vooruit’, zo stelde ze in een talkshow. En ook premier Rutte werkt mee aan dit verhaal. Maar is het wel zo? Nu schermen politici in de Tweede Kamer wel vaker met woorden en daarom laten we de bevolking eens aan het woord over de koopkracht. Maurice de Hond bevroeg zijn panel naar het onderwerp en wat bleek?

De opiniepeiling van de Hond suggereert dat de praatjes van Ollongren luchtfietserij zijn. Want ruim 73% van de ondervraagden van zijn peiling gaf aan geen koopkrachtstijging te zien in vergelijking met vorig jaar december! Of het nu kiezers van GroenLinks, SP of FvD zijn maakt helemaal niet zoveel uit. Ze zijn er niet op vooruitgegaan of rapporteren zelfs een lichte daling van de koopkracht. Tegelijkertijd houdt de regering van Mark Rutte stug vol dat het ‘economisch goed gaat’ en dat ‘Nederlanders moeten merken dat het beter gaat’.

Dat lukt dan niet zo goed. Blijkbaar merken de Nederlanders het niet en zien 3 op de 4 Nederlanders geen reële stijging van de koopkracht terug in de portemonnee. Dat is wat we noemen een divergentie! De realiteit van miljoenen Nederlanders wordt door het kabinet gewoon glashard ontkend. En in plaats van hun mening te herzien is het de verwachting dat Rutte en Ollongren gewoon doorgaan met het verspreiden van desinformatie: ‘u gaat erop vooruit!’

Ze zullen wel denken: ‘als we het vaak genoeg zeggen geloven ze ons wel’. Maar de cijfers liegen niet. Ze schetsen een onthutsend beeld. Behalve het uitblijven van een reële koopkrachtstijging maken Nederlanders zich ook nog eens zorgen over hun financiële toekomst. Logisch, daar zit natuurlijk een relatie tussen. De klimaatplannen van het kabinet zijn ongetwijfeld een aspect van die zorgen. Want miljarden euro’s moeten geïnvesteerd om tot CO2-reductie te komen. Geheel in lijn met de koopkrachtcijfers rapporteert 72% van de Nederlanders dat ze ‘zich zorgen maken om hun financiële toekomst’.

zorgen

Zo’n 72% van de Nederlanders maakt zich zorgen om de financiële toekomst. Bron: Maurice de Hond.

Hierboven zien we een onthutsend beeld dat het kabinet niet kan ontkennen. Zelfs CDA’ers maken zich een beetje zorgen. Maar het meest opvallend is wel dat er nauwelijks VVD’ers die zich zorgen maken om hun financiën. Wellicht dat ze net die dikke subsidie op elektrische auto’s hebben binnengesleept? Heel anders ziet het eruit voor mensen die SP of PVV stemmen. Logisch! Zij maken zich grote zorgen om hun financiële toekomst. En zij krijgen ook geen subsidie voor een tweedehands Opel Kadett. Wel betalen ze meer BTW-belasting op voedsel en de hoogste energiebelasting van Europa.

Het koopkrachtrapport van Nederlanders. Bron: Maurice de Hond.
Het koopkrachtrapport van Nederlanders. Bron: Maurice de Hond.

In de bovenstaande matrix zien we de cijfers. 73% van de Nederlanders gaat er dus niet in koopkracht op vooruit, maar blijft steken of verliest zelfs koopkracht! Uitzonderlijk is de stijging van koopkracht gerapporteerd door D66 kiezers. Maar behalve D66’ers en VVD’ers rapporteren maar weinig Nederlanders een stijging: slechts 16%! Het zet de woorden van het kabinet wel onder druk: ‘iedereen gaat erop vooruit’. Blijkbaar behoort 73% van de Nederlanders niet tot de groep ‘iedereen’. Hoort u wel bij de groep ‘iedereen’? We zijn benieuwd naar uw koopkrachtervaringen van 2019!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

85 reacties

 1. HendrikJan

  Nogmaals Rutte is gewoon met iets anders bezig, dan met het fatsoendelijk besturen van Nederland.
  Hij verkoopt zoveel onzin (leugens) dat het zelfs de Hond opvalt.

  En deze Zweedse Ollongren, is de Princes van de Bilderbergclub.
  Let op haar, als D’66 verdwijnt zit zij zo bij de VVD.

  Stop deze chaos, RUTTUP en NEXIT.

  1. marco1

   @Hendrik-Jan:waar denk jij dat Rutte dan mee bezig is?

   1. HendrikJan

    Met de EU, dus het vervolg van zijn eigen loopbaan.

    Hij heeft na 15 Maart 2017, ca 1,4 Miljoen kiezers bij het grof vuil gezet.
    En daarna, heeft hij het niet zo nauw genomen met de waarheid.
    Rutte 1 , 2 en nu 3 zijn het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

    1. Spaanse kok

     Hij heeft na 15 Maart 2017, ca 1,4 Miljoen kiezers bij het grof vuil gezet.
     .
     HendrikJan doet een Rutte.

    2. Dik

     @HJ: Juist! +1

    3. Siemien

     @HJ
     +++++++++++

     Heerlijk in zo’n kort mogelijke bewoording de volledige waarheid

   2. Spaanse kok

    HendrikJan is met de gele hesjes aan het overleggen welk antwoord hij moet geven.
    Helaas hebben ze nu weekend.
    Misschien krijgt u volgende week antwoord.

    1. Rien Noppen

     Ik zag dat de Gele Hesjes in Hilversum boos waren over het feit dat de NOS weinig aandacht besteedt aan de levensgevaarlijke chemtrails.

     🙂

     1. Julian

      Je wil niet zeggen dat er nog iemand in dat fabeltje geloofd. Zit Hendrikje nog de hele dag met een vergiet op zijn hoofd? Levend in de wanen van een Bilderberg complot… My god wat een naar leven heeft Hendrikje Jan…

  2. Dik

   @HJ: +1

 2. Spaanse kok

  Rechts maakt zich de minste financiële zorgen, links het meest.
  Rechts zegt niet het gevoel te hebben achteruitgegaan te zijn, links heel erg.
  Weten we gelijk waar we de hier aanwezige klagers moeten plaatsen.

  1. Gekko

   Flikker toch een end op naar de golfbaan, kok. Met je links-rechts obsessies. Of mensen links of rechts zijn, maakt mij helemaal geen zak uit. Als ze maar eerlijk zijn. Kan ik van jou niet zeggen met je eindeloze gezuig, gedram en getrol.

   De mensen, links en rechts, zijn bedonderd door dit kabinet. Rutte, Buma, Ollongren, Segers allemaal hebben ze de kluit lopen te belazeren. Met die enge Asscher en Klaver erbij, is dit een heel vals clubje politici. Dus: stem nooit VVV, CDA, D’66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Nooit!

   1. Spaanse kok

    Gekko is weer eens op zijn linkse teentjes getrapt.
    Geeft niets.
    Als je eerlijk bent zal je eens toegeven dat je gewoon knetter links bent.
    Wel bedankt voor het stemadvies, ik zal het zeker niet opvolgen.

    1. Vliegenvanger

     Stem jij maar lekker D66, dan zijn we gelukkig van je af als je 70 bent. Als je dat al haalt, denk dat je hart t al eerder begeeft.

   2. Dik

    “Flikker toch een end op naar de golfbaan, kok.”

    Dat doet hij niet want jij houdt hem in leven door je reacties. Als je dat soort negeert houdt het vanzelf op, dan reageren ze alleen nog op elkaar.

    1. Spaanse kok

     Allemaal luisteren naar Lugar.
     Anders kom je in zijn script.
     Maakt ook weer niets uit, Lugar reageert toch wel terug.
     Niemand mag reageren, alleen Lugar mag dat.

     1. sjun

      Lugar verheldert ondertussen uitstekend op welke wijze sommigen zich uit hun tent laten lokken en waarom dit daarna maar blijft doorgaan. Uiteraard staat het mensen vrij zich dit te laten gebeuren, zoals het anderen weer vrij staat er zo nu en dan een verduidelijkende opmerking over te maken in de blijde verwachting dat gedeelde kennis vermeerdert.

    2. Spaanse kok

     Quote: “Flikker toch een end op naar de golfbaan, kok.”
     .
     Goed plan.
     Eerst wat eten bij de Thai Maritaos Kitchen, dan een balletje slaan.
     Veel plezier vanmiddag.

     1. cmsuijkerbuijk

      M.a.w.: Eerst langs het Leger des Heils voor een gratis maaltijd en dan achter het hek naar een of andere wedstrijd kijken!

 3. biggeorge

  De overheid , regering ,politici en ook de lokale gemeenten zijn op uw geld uit . Denk niet dat je er ooit nog op vooruit gaat. Via alle mogelijke manieren kloppen ze het geld uit je zakken. Eerst op je salaris dan volgen alle secundaire belastingen van parkeergeld tot BTW , belasting op energie enz enz. Het is moderne slavernij wat hier in NL gebeurd!

  1. Top

   “Als je te horen krijgt dat er een gezin van zes personen uit Syrië naast je komt te wonen, is dat toch even schrikken. Wat staat je te wachten? Wat voor mensen zijn het?

   Je krijgt verder ook geen enkele info van de woonstichting, gemeente of vluchtelingenwerk.

   Je gaat er vanuit dat het mensen zijn die gevlucht zijn voor de oorlog in Syrië, en gunt ze natuurlijk een menswaardig leven. Dus we vinden het prima dat deze mensen worden opgevangen in ons land, totdat ze weer terug kunnen keren naar Syrië als het daar weer veilig is.

   Omdat je verder van geen enkele instantie info krijgt, ga je zelf info verzamelen. Uiteindelijk kom je erachter dat dit gezin reeds al was opgevangen in Jordanië. Maar dit gezin van zes personen, werd direct uit Jordanië overgevlogen naar Nederland. En werd per luxe touringcar direct naar de eengezinswoning naast ons gebracht.

   (Per jaar worden er 750 vluchtelingen tijdens ‘selectiemissies’, direct overgevlogen en geplaatst in woningen in Nederland.)

   Van vrijwilligers, die het huis aan het inrichten waren vóór de komst van de ‘statushouders’, krijg je dan te horen, dat deze woning eigenlijk te duur was, maar dat andere woningen niet netjes genoeg waren voor deze ‘statushouders’.

   Je houdt er rekening mee dat deze mensen natuurlijk een tijdje nodig hebben om te acclimatiseren en zich aan te passen aan onze Nederlandse cultuur.

   Goed, de mensen zitten in de woning naast ons. Ze spreken geen woord Nederlands of Engels, dus communiceren is in het geheel niet mogelijk.

   Het is al heel snel duidelijk dat deze mensen een compleet andere levensstijl hebben. Ze liggen overdag gedeeltelijk op bed, en leven ’s nachts door tot ongeveer 04:00 uur. Ze houden ons ’s nachts wakker met het slaan met deuren, schreeuwen, tv die hard aanstaat etc. Na een waarschuwing gaat het een paar dagen goed, maar dan is er uiteindelijk toch weer een hoop kabaal midden in de nacht. Ook nemen ze het niet zo serieus met hygiëne en netheid rondom het huis.

   Ze zijn bezig met schilderen, maar hebben het voor elkaar gekregen dat er witte verf door onze schutting heen komt en op onze nieuwe terrastegels terecht komt waardoor we voor 700 euro schade hebben opgelopen. Is dom, maar kan gebeuren, ze doen het niet expres. Wij gaan er van uit dat ze daarvoor verzekerd zijn. Maar vluchtelingenwerk geeft aan dat ze nog niet verzekerd zijn omdat ze nog maar net in Nederland zijn. Bij Vluchtelingenwerk weten ze ook niet wat ze er nu mee aan moeten en de vrijwillige begeleider van geeft nu aan dat de statushouders dat dan maar van hun eigen leefgeld moeten betalen.

   Omdat de vader van het gezin aangaf dat hij het geld er niet voor had en omdat we het ook wel een beetje zielig vonden hebben we het voorval bij de rechtsbijstand van onze verzekering neergelegd. Ook omdat we geen enkele medewerking kregen van de gemeente, woonstichting, vluchtelingenwerk en COA, hebben we de rechtsbijstand ingeschakeld.

   Onze rechtsbijstand gaf aan dat wij absoluut een procedure zouden winnen, maar dat het een langdurig traject tegen COA zou worden. Onze verzekering bood ons een afkoopregeling aan voor de helft van het schadebedrag. Dit aanbod hebben we uiteindelijk maar aangenomen. Maar eigenlijk is dit geld gewoon afkomstig van de premie die wij al jaren betalen.

   Maar wat schetst onze verbazing: direct de week erna komen er diverse aanhangers met meubels bij hun aan. Er gaat een televisie naar binnen, die drie keer het formaat van onze televisie heeft. Boodschappen worden met een bestelbus aan huis gebracht.

   Ze zijn nu ruim vier maanden in Nederland, en hebben nu al een auto aangeschaft. Een luxe Peugeot stationwagen.

   Dat zet toch zeker kwaad bloed bij ons. Ze hebben het nu al beter voor elkaar dan menig Nederlander. Het is geen wonder dat mensen (Nederlanders) hierdoor compleet anders gaan denken over vluchtelingen. Wíj moeten er voor werken, en zíj hebben deze luxe zónder er voor te hoeven werken. Ze liggen overdag op bed, leven ’s nachts en zorgen voor geluidsoverlast ’s nachts. Ze houden ons ’s nachts wakker, terwijl wij er weer vroeg uit moeten om te werken. Ze passen zich nog steeds niet aan onze Nederlandse leefgewoonten aan ondanks alle waarschuwingen die ze intussen gekregen hebben van de woonstichting en vluchtelingenwerk. Peuken en afval wordt uit het raam gegooid, en ga zo maar door.

   Wij hebben deze ‘statushouders’ absoluut de kans gegeven om geaccepteerd te worden. Maar door hun arrogante houding en het niet willen aanpassen aan onze Nederlandse leefgewoonten zijn wij helemaal klaar met dit Syrische gezin.

   Tot op heden hebben we nog geen enkele medewerking gekregen van de gemeente, vluchtelingenwerk of woonstichting, dat resultaat heeft opgeleverd.

   Is zelf verhuizen de laatste optie? Wat nu?”

   Een bezorgde Nederlander.

   1. Spaanse kok

    Top, die liever in het buitenland woont/verblijft, ondertekend met: Een bezorgde Nederlander.
    Zo bont maakt zelfs Rutte het niet.

    1. sonar

     Een rare reactie van de Spaanse salmonella bacterie.

     1. Dik

      @Sonar: Geen enkele reactie op schandalige inhoud. Waarom zou jij je druk maken over die zuigtrol? Negeren!

     2. Dik

      Beloftes van D’66? Belofte van anti-democraat Ollongren? Nee hoor, die zijn helemaal niets waard! We zouden erop vooruit gaan, ja ja…

      #stemzeweg

     3. Top

      Ik zie net dat het onderste stukje er niet bij staat namelijk de bronvermelding. Dit is een ingezonden brief. Ik heb dit toegestuurd gekregen van mijn zoon, die nog steeds in NL woont. Maar niet lang meer! Ik woon in Ierland, dus, de Trollen zijn hier echt en je mag ze afschieten als ze op je terrein komen. 😉

     4. Dik

      @Top: 😉

    2. Top

     Ach ja, Jabbaatje. Ik leef in luxe in een ander land. En jij mag van ongezien de ? Krijgen.

     1. Dik

      @Top: +1

   2. Joshie

    Vreselijk en door wie worden ze vertroeteld, ja door de instanties die geld hebben gekregen van de regering, omdat ze geld hebben moet de pot goed leeg gemaakt worden anders wordt de pot niet automatisch gevuld, veel mensen leven hiervan niet alleen de vluchtelingen maar ook de helpers zelf , zonder dit vluchtelingenhulp zijn ze ook brodeloos ….. en wij kunnen in dit land als een slaafje werken, hard werken en net genoeg om ervan te eten en te leven en maar ieder jaar horen dat het beter wordt… ammehoela

    1. Dik

     @Joshie: Inderdaad, jij mag belasting betalen en Yasser haalt de nieuwe ‘Nederlanders’ binnen die vervolgens de rest van hun leven gratis geld krijgen via jouw en mijn belastinggeld.

     #stemzeweg

     1. Joshie

      Dik, het is niet alleen Yasser, maar ook de Janwillems, de pietjes (naam Piet hoor je de laatste tijd ook steeds minder) en de Richardtjes, wat te denken aan de linkse rakkers, deze mensen zijn net als de Merkeltjes die grote beslissingen doen uit humane overwegingen maar niet zijzelf hebben er last van maar de burgers…. kijk nu in Ned zoveel vraag naar huizen, wel goed voor de werkgelegenheid maar we hebben een extra probleem met de extra CO2 uitstoot die de gewone burger weer op zijn conto krijgt, waarom plotseling zoveel huizen erbij. Ned is al jaren bezig met geboortebeperking maar tock….. rara, weet het antwoord wel maar zeg het niet, zo gaat onze regering ook te werk,

   3. Satty

    Ik geloof geen drol van je verhaal, er staat gewoon op de website van de overheid waar vluchtelingen recht op hebben en dat is geen auto of grote televisie. Dat is een kleine bijdrage in levenskosten en kringloop meubels.

    Beetje sneu dit. Dat de droeftoeters hier erin trappen zegt genoeg.

    1. Top

     Hoofddoekje weer te strak? Ga je haar wassen viespeuk.

    2. cmsuijkerbuijk

     Bewijs het tegendeel dan! (En dat is in ieder geval niét jouw MENING!)

    3. Siemien

     “Ik geloof geen drol van je verhaal”

     Klopt, want jij hebt immers ook totaal geen idee waar je het over hebt, de rest overigens wel..

 4. PMG

  Inderdaad, het zo vaak bunkerhard voorliegen dat je het zelf gaat geloven!

 5. TD

  Het is gewoon beledigend voor het Nederlandse volk,Kasja Ollongren denkt blijkbaar dat 90% van de bevolking analfabeet en stupide is om dus zomaar allerlei onzin te spuien!
  Wat een groteske bewering alweer,iedereen in Den Haag heeft last van creutzfeldt jacob
  volgens mij.(uitgezonderd PVV en FvD uiteraard)
  Het jaarinkomen van politiek Den Haag gaat erop vooruit,ongetwijfeld!

 6. PMG

  Duidelijk dat VVD en D666 kiezers hun partijleiders napraten!

  Het is toch 100% duidelijk hoe iedereen er voor staat? Dat heeft deze regering toch doorgerekend voor iedere mogelijke situatie? Dat zou de Hond dus helemaal niet hoeven vragen want het zou al zo klaar als een klont moeten zijn!

  Weg met deze bedriegers!

  FVD en NEXIT!!!

  1. Dik

   @PMG: +1

 7. Heras

  Ze hebben dat toch maar goed geregeld VOOR ZICHZELF. De mensen met de hoogste inkomens gaan er het hardst op vooruit. En het klootjesvolk moet niet zo zeuren. Maar, o wacht, van het klootjesvolk moet je het juist hebben. Weet je wat, wij zeggen gewoon:na het zuur komt het zoet…

  1. edoc431

   Ik ben gestopt met werken bevalt prima zou iedereen in Nederland moeten doen ,vertoef nu heerlijk in Portugal .Echt jong werken is voor de dommen.

  2. Dik

   @Heras: Weet dus wat je stemt op woensdag 20 maart 2019.

   #stemzeweg

 8. Stanly2000

  Deze regering is de grootste verspreider van Nepnieuws en het ergste is dat zij denken dat de mensen zo dom zijn en hen geloven.

 9. Rien Noppen

  De peiling geeft niet aan of mensen feitelijk wel op geen koopkrachttoename genieten maar of ze dit zo ervaren. Een financiële gevoelstemperatuur dus.

  Aangezien in de mond van ons mopperende volk de klacht dat ‘alles duurder wordt’ in de mond ligt bestorven neem ik deze enquête dus met een flinke korrel zout.

 10. Heras

  Het verhaal van Top is zo herkenbaar. En ik denk dat verhuizen de enige optie is. Veranderen doet de situatie niet , het is buigen of barsten. Ook wij zijn verhuisd vanwege de herrie want uiteindelijk houdt niemand dit vol. Niet tot rust komen heeft een grote psychische impact dat stress veroorzaakt.

  1. Spaanse kok

   Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe
   Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waar naar toe
   Hoe ver moet je gaan
   De verre landen zijn oorlogslanden
   Veiligheidsraadvergaderingslanden, ontbladeringslanden, toeristenstranden
   Hoe ver moet je gaan
   Vluchten kan niet meer

  2. Dik

   @Heras: Het draagvlak zal dan ook stelselmatig afnemen. Sinds Rutte I (2010) zijn er meer dan 400.000 asielzoekers bijgekomen en die hebben allemaal een woning nodig. Dat gaat altijd ten koste van de autochtone Nederlander. Deze nieuwkomers hebben nog meer gratis dingen nodig zoals; eten, gezondheidszorg en juridische bijstand. Dit wordt allemaal betaald doordat de totale lasten, de afgelopen 8 jaar, met minimaal 5% zijn gestegen.

   Nu al betalen wij met z’n allen 40% aan totale lasten en dat loopt snel op nu is ontdekt dat je het klimaat als verdienmodel kunt lanceren. Zo betaal ik sinds 2017 maandelijks meer dan 45 euro per maand extra aan klimaat- en milieuheffingen, bovendien bestaat de energieprijs al voor 47% uit belastingen.

   Het einde is, ook mede dankzij D’66, nog lang niet in zicht! Weet dus wat je stemt op woensdag 20 maart 2019.

   #stemzeweg

 11. Vanduinen

  Je zou het niet zeggen wanneer je ziet wat er bij de Media Markt de deur uitgaat. In Rotterdam als in Amsterdam. TV schermen, klein bioscoopformaat e.d. Volle terrassen met dit mooie weer!

  1. Tante Sidonia

   Vanduinen

   En wat er NIET binnenkomt!

  2. Spaanse kok

   Welnee, dat zie je verkeerd.
   Bij mediamarkt zijn het alleen maar lege dozen die de deur uitgaan.
   Op de terrasjes zitten ze allemaal op water en brood.
   Nederland staat aan de rand van de afgrond.
   Wie kan Nederland nog redden?

   1. Rien Noppen

    🙂

  3. edoc431

   Je zin is nog niet af hoofdzakelijk buitenlanders die naar buiten lopen daar he .het lijkt zeeman wel .

 12. Tante Sidonia

  Jonkvrouw Ollengren denkt nog steeds dat anderen geen verstand hebben.
  In de loop van honderden jaren heeft dit idee genesteld in haar genen,
  Eeuwenlange onderdrukking van Finse en Russiche slaven ( Links opletten: BLANKE!) hebben sporen bij haar nagelaten!
  Heb een foto van haar laten zien in Canada.; ze waren geschokt; wat moet ik met foto van een kamp-bewaarster was de vraag.

  1. marco1

   “Jonkvrouw Ollengren denkt nog steeds dat anderen geen verstand hebben”,soms heb ik die gedachtes ook.

   1. Dik

    Jonkvrouw Ollengren is deel van de aristocratie, die kijken sowieso op het plebs neer. Bovendien is zij een anti-democraat en dat is exact de reden waarom zij z.s.m. uit de Tweede Kamer moet verdwijnen!

 13. Pescador

  Inderdaad alleen de rijken gaan erop vooruit en dat is presies wat rutte wil het klootjes volkm hoeft niet zo veel te verdienen maar de rijken moeten elkaar helpen dit is nog iets wat rutte geleerd heeft uit zijn geschiedenislessen wat hij nu uitvoerd, waneer wordt nederland eens wakker .

  1. marco1

   Voortaan geen pindakaas van Calve en jam van Hero maar het huismerk.

   1. Dik

    @Marco: Ik ken mensen die zichzelf ook geen huismerk kunnen veroorloven. Armoede heeft meestal geen stem, armoede hoor je meestal niet.

    1. marco1

     @Dik:voor die mensen zou er geld moeten zijn om ze te helpen. Iedereen heeft recht op een goede maaltijd ook zonder de voedselbank. En ik bedo el dan de mensen die niet door eigen toedoen in de armoede zitten.

    2. Vanduinen

     Het huismerk rookworst van Lidl is uitstekend ! Hoef er geen merknaam bij te kopen…

 14. Satty

  Uit een peiling van Maurice zulke conclusies trekken is erg grappig.

  1. Siemien

   Ik denk ook dat Maurice er naast zit, sterker nog, voor 87% van de Nederlanders is er geen koopkrachtstijging, integendeel zelfs..

  2. wheelboy

   Satty
   Het is heel makkelijk te berekenen . Kijk wat je er op vooruit bent gegaan trek daar de verhogingen van af hou je nog geld over dan ben je er op vooruit gegaan en anders achteruit . Pak je verzekeringen ,OZB, Boodschappen (door btw en misbruik) , brandstoffen (gaan elke 1-1 met de inflatie omhoog ) , Je gas en electra, waterschap , .Dan omdat de belasting lager is geworden dus ook minder hypotheek aftrek , Ik kreeg hier nog voor einde jaar een mail van energie leverancier dat er 20 euro pm bij kwam ivm overheids maatregel , Dan ruim 6 euro pm meer aan ozb (steeg 9.6%) . Reken daar de btw verhoging voor maand booschappen bij en de rest dan zit je al snel dat je er meer als 70 euro pm bij hebt moeten krijgen wil je er op vooruit gaan . En dan kan het nog goed zijn dat ik eea vergeet .

 15. Piet51

  De schrijver van het artikel ziet blijkbaar heel duidelijk, dat 72% van de Nederlanders financiële zorgen verwacht. Ik probeer dat percentage uit de tabel af te leiden, maar kom steeds uit op 58% die financiële zorgen verwacht. Wat doe ik fout?

  1. marco1

   Idd 58% misschien gebruikt de schrijver de Klaver rekenmethode.

   1. Piet51

    @Marco1
    Maar dat briljante rekenwerk van Klaver was in het holst van de nacht en andere even briljante rekenwonders, zoals Baudet, hadden het ook niet meteen door. Maar het blijft wel hilarisch.

    Het sommetje hierboven is door een jongeman, student, gemaakt en door DDS prominent gepresenteerd. Dat is nepnieuws en misleiding.
    De schrijver heeft waarschijnlijk de percentages voor kleine en geen zorgen opgeteld tot precies 72%.

    1. Rien Noppen

     Een rectificatie van dit nepnieuws kun je helaas vergeten.

     Het punt is gemaakt en de meeste reaguurders op DDS horen deze leugens liever dan de feiten.

     1. marco1

      Ik had al niet verwacht dat 58% zich financieel zorgen zou maken.En waar bestaan die zorgen dan uit , is dat dan zorgen dat de nieuwste samsung niet meer gekocht kan worden of dat je van armoe de huur/hypotheek niet meer gaat op kunnen brengen.

 16. Pedrito

  Het onbetrouwbare Zweedse leugenmutsje Ollongren bevestigd het nog eens nadrukkelijk “De leugen regeert!”.

 17. Arie B

  Ze kunnen er niet mee wegkomen om het volk geen goed nieuws te beloven. Straks gaan we weer een dal in (die signalen lijken er duidelijk weer te zijn) en moet men weer jaren bezuinigen. Kortom, het moest en zou goed nieuws worden. Daarvoor moest men statistische bokkensprongen uithalen die de doorsnee Nederlander niet zal begrijpen. Een maakbare waarheid die eenvoudig onderuit getrokken wordt door feitelijke waarneming van de huishoudelijke portemonnees. Het is weer een nieuwe stap in het ondermijnen van vertrouwen van de kiezer.

 18. FJ

  Als je de laatste 10 jaar iets geleerd zou moeten hebben, is het wel het feit dat als politici iets onder de aandacht brengen het oppassen geblazen wordt.
  D66 = donorwetgeving
  GL = 70/+ zorg – euthanasie
  VVD = meer is altijd minder, behalve afbouw van ons te dure ambtenarenbestel.
  CDA = vlak voor de verkiezingen andere standpunten innemen.
  Ollongren = Republiek Amsterdam, die door de rest van Nederland betaald mag worden.
  Ollongren = Netto meer, alleen aan het eind van de rit veel minder.
  Rutte = Miljardenbijdrage voor EU baan van Rutte.

  Zo worden al jaren verneukt door de politiek en het wordt tijd dat zij nu aan de beurt zijn door ze de 1. kamer uit te stampen.

  STEM FVD / PVV, want daar kunnen we iets mee.

  1. Troelstra

   Ik denk eraan jouw (stem)advies te gaan volgen.

 19. wheelboy

  och hier 2x ruim modaal en beide als we alle verhogingen optellen er op achteruit gegaan . Maar dat had je kunnen weten want zolang Rutte en zn consorten aan de macht zijn wordt er goed rond gelogen . En dat terwijl een gemiddelde VMBO er al had kunnen uitrekenen dat de meerderheid er op achteruit ging . En nu maar hopen dat het niet al te hard nog gaat vriezen . Dan kan men nog met de cijfers goochelen en zeggen joh zie je toch geen achteruitgang voor vele . En ook hier vindt de media het niet echt belangrijk dit aan de burger te moeten melden . Wel toen 2 maanden geleden er gezegd werd 95% gaat er minstens 1,5% op vooruit .Toen kon je het overal lezen en op tv zien . En nu?

 20. Michael M

  We moeten maar net als Kuzu en Ollongren ook onze heil gaan zoeken in de politiek elders en dan in zowel turkije als zweden daar de politiek in om een democratische Nederlandse belangenpartij of zoiets op te zetten en het daar voor het zeggen hebben en voor de burgers een hoop gaan verpesten. Hoe zouden zij dat daar vinden? Referendum afpakken en culturen tegen elkaar opzetten Denk? D66?

 21. Michael M

  Met eindeloos schrijven hier zal er niets veranderen. Er zijn nog teveel jongeren onervaren in het leven staan en denken te begrijpen maar noem het stemkudde met name vanaf 18 jaar net uit het ei gekropen in de bloei van het leven niets van politiek snappen en dan mogen stemmen alsof ze naar de Voice of Holland kijken. Pappie en mammie betalen toch alles en ik woon nog thuis beleid. Daarom zou de Kiesdrempel omhoog moeten en alleen nog gelden vanaf 25 jaar en ouder. Daarvan wonen velen al op zichzelf en snappen pas ook de vicieuze cirkel van betalen en betalen. Dan weet je dat je echt op je portemonnee moet stemmen en niet op loze beloftes en dat politiek een spelletje is, nou ja dat is het eigenlijk ook wel een beetje.

 22. sjun

  Stem ze weg voordat u niet enkel wordt vervangen en uw normen en waarden met de voeten getreden maar uw portemonnee en spaartegoeden ook nog eens met de noorderzon zijn verdwenen.

 23. Toverkol

  Heerlijk toch… hebben we straks met elkaar niets meer te verliezen.
  Kunnen we de tweede fase in als maatschappij !
  Valt er niets meer te stelen van de bevolking, krijgt de roverheid steeds minder grip !
  Zal de autochtone bevolking emigreren naar andere landen…
  Blijven de sprinkhanen achter op hun leeg gevreten akkers…
  Wat een fantastiesch vooruitzicht !

  1. sjun

   In sommige stadswijken zien we een soortgelijke volksverhuizing vorm krijgen.

   1. Toverkol

    Kijk maar eens naar Malmö zweden…
    Aleen is ons landje te klein en zullen de meeste mensen het buiten de deur gaan zoeken….
    Nederlandse politici horen niet thuis in de tweede kamer maar in een cel !
    Wegens landverraad…

 24. Julian

  Koopkracht… Iedereen moet eens nalezen wat koopkracht betekent. Het betekent in elk geval niet het geld wat overblijft na aftrek van alle vaste lasten. Simpelweg is de koopkracht het geld wat je feitelijk krijgt op je bankrekening via je werkgever of uitkering of pensioen en dat vrij kan besteden. Hiernaar kijkend liegt het kabinet niet. Je hebt meer geld om boodschappen te doen, energie in de kopen etc…Dat het kabinet belastingen op energie en brandstof verhoogd is het meerdere geld via de achterdeur weer terug halen.

  1. Original NL

   Het klimaat wordt misbruikt als alibi om geld binnen te harken om de omvolking te bekostigen….!

 25. Michael M

  Had ook niets anders verwacht van mevrouw Ollongeren iemand die het referendum wegjat voor de neus van 17 miljoen inwoners.

 26. F. Domela Nienhuis

  Compensatie van energienota kan wel

  Door Annemarie van Gaal op maandag 8 april 2019

  Vorig jaar hebben we met zijn allen meer gekocht, meer verkocht en dus ook meer belasting betaald. De grootste profiteur van deze opleving is onze eigen overheid die de belasting erover incasseerde. Zij kreeg meer binnen dan ze hoefde uit te geven en dat resulteerde in een meevallertje van ruim 11 miljard euro: het grootste meevallertje sinds twintig jaar voor de schatkist.

  Wopke Hoekstra, onze minister van Financiën, was zichtbaar trots toen hij dit heuglijke nieuws meldde en stond erbij alsof hij er persoonlijk voor verantwoordelijk was. Dat is natuurlijk niet zo, maar afgaande op zijn tevreden lachje, zou je het zomaar kunnen denken. Maar nu de grote vraag: wat gaan we met de 11 miljard euro doen? Een van de meest gehoorde suggesties was om een deel ervan te gebruiken om een compensatie te geven aan huishoudens voor de hogere energierekening. Dat zou een sympathiek gebaar zijn van onze overheid, na alle verwarring die ze eerder gezaaid heeft.

  Per slot van rekening was het zijn CDA-collega Mona Keijzer die eerder beloofde dat íedereen er dit jaar op vooruit zou gaan. Zij gaf iedereen valse hoop en voor de vele gezinnen die nauwelijks uitkomen met hun geld, was dit een bericht waar ze al jaren naar snakten.

  Ik had het deze gezinnen zo gegund, maar toen de eerste energierekeningen op de deurmat vielen, beseften zij dat ieder meevallertje op zou gaan aan de hogere energiekosten en dat de belofte van het kabinet dus niets waard was geweest.

  Hoekstra hoefde niet lang na te denken over de bestemming van de meevaller: dit geld zou niet gebruikt worden om de energierekening te verlagen, maar zou rechtstreeks naar de schatkist gaan om daarmee de staatsschuld te verlagen.

  Over de reden waarom hij de meevaller niet ging gebruiken om huishoudens een financieel meevallertje te geven, was hij ook duidelijk. Hij zou wel willen, maar het gaat simpelweg niet omdat „de Belastingdienst het niet aankan”. Laat dit even doordringen: Nederlandse huishoudens zijn nu dus de dupe omdat de Belastingdienst het niet aankan om een belastingregel aan te passen. Ik kan me geen slapper excuus voorstellen.

  Ten eerste is het de schuld van zijn eigen ministerie dat de Belastingdienst het niet aankan. Door een té ruimhartige ontslagvergoeding voor haar ambtenaren, zijn er honderden miljoenen euro’s over de balk gegooid en zijn te veel goede mensen vertrokken.

  Ten tweede is het volstrekt ongeloofwaardig dat juist dit gebaar naar Nederlandse huishoudens ’praktisch gezien’ niet uitvoerbaar zou zijn.

  Ik wil hier wel iets over zeggen. Ten eerste moet u weten dat bijna de helft van onze energierekening bestaat uit belastingen die door de overheid via de energiemaatschappijen worden geïncasseerd. Een vraagje: hoeveel energiemaatschappijen zijn er nu helemaal in Nederland? Ik schat niet meer dan een stuk of dertig of veertig. Dus hoe moeilijk is het om de energiebelasting die deze energiemaatschappijen betalen, te verlagen en te eisen dat zij de verlaging doorberekenen aan de consument. Het enige wat de Belastingdienst moet doen is een lager percentage op haar aanslagen naar 30 of 40 energiemaatschappijen zetten. Niet zo moeilijk toch?

  Maar nog even iets: Vorig jaar was de Belastingdienst in dezelfde staat en toen is het ook geen probleem geweest om de dividendbelasting af te schaffen. En ook de hele ingewikkelde afbouw van het belastingvoordeel van de wet-Hillen werd zonder veel discussie eerder besloten en ingevoerd.

  Deze belastingaanpassingen kon de Belastingdienst kennelijk wél aan, maar een verlaging van de energiebelasting aan een paar energiemaatschappijen, die gezinnen erbovenop helpt én waarmee je bovendien je eerder gedane belofte waarmaakt, lukt níet? Voor het één kan de Belastingdienst kennelijk wél aan het werk gezet worden, en voor het andere niet.

  Rekensommetje

  Waar een wil is, is een weg. Kennelijk was de wil om de overbelaste Belastingdienst op te zadelen met een aanpassing om een paar multinationals te pleasen, er vorig jaar wel. Het kan dus niet zo zijn dat de overbelasting van de Belastingdienst een paar maanden later, gebruikt wordt als excuus om Nederlandse gezinnen geen extra financiële armslag te geven.

  Om de beslissing voor minister Hoekstra wat gemakkelijker te maken, maak ik nog even een rekensommetje:

  Minister Hoekstra wil met de ruim 11 miljard euro onze staatsschuld omlaag brengen. Volgens hem is de staatsschuld nu 400 miljard euro en zijn de rentelasten 6 miljard euro. Met de storting van 11 miljard euro, verlaag je de rentelasten met 165 miljoen euro per jaar. Best veel geld, maar vergelijk het even met de volgende berekening:

  Een gemiddeld huishouden betaalt volgens het CBS dit jaar ongeveer 2073 euro aan energiekosten en dat is 334 euro meer dan vorig jaar. Stel dat de overheid alle Nederlandse huishoudens via een lagere energiebelasting compenseert voor de verhoging, dan kost het ons 2,6 miljard euro.

  Dat is veel geld, maar als we de staatsschuld ermee zouden aflossen, zou het slechts 39 miljoen euro per jaar schelen aan rentelasten. Bovendien is het maar een deel van de meevaller en houdt minister Hoekstra nog altijd bijna 8,7 miljard euro over om daarmee de staatsschuld verder omlaag te brengen. De verlichting die het de Nederlandse gezinnen zal geven, zal het dubbel en dwars waard zijn.

 27. F. Domela Nienhuis

  Doorwaaiwoning

  Door Martin Visser op zaterdag 6 april 2019

  Daar zit je dan in je doorwaaiwoning. Je hebt alleen AOW. Meer dan een eenvoudige huurwoning kun je je niet permitteren. Erg goed geïsoleerd is het niet. En op je oude dag heb je het al zo gemakkelijk koud. Wat doe je dan? Je zet de thermostaat nog maar eens een graadje hoger. Wat kun je anders? Je hoeft op je oude dag toch niet in de kou te zitten?

  Maar dan meldt de energieleverancier zich. De energierekening gaat dit jaar met honderden euro’s omhoog. Hoe je dat moet betalen, weet je niet. Want met alleen AOW is het al passen en meten. En dan vertelt premier Mark Rutte dat bijna iedereen erop vooruit gaat in Nederland. Want het gaat economisch zo goed in ons land.

  Dit verhaal bleef me het meeste bij van de Koopkrachtdag die De Telegraaf en budgetinstituut Nibud samen organiseerden. Zowel wij als het Nibud zijn de laatste weken bestookt door bezorgde mensen die met cijfers onderbouwd lieten zien dat ze er niet op vooruit gaan. Reden voor ons om op de Koopkrachtdag échte huishoudboekjes te laten doorrekenen.

  Leo Kerkhof vertelde bovenstaand verhaal. Als vrijwilliger voor sociale raadslieden in Purmerend staat hij talloze ouderen bij. Hij ziet met eigen ogen hoe mensen met louter AOW worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit verhaal laat zien waar het misgaat met die beruchte koopkrachtplaatjes. Die suggereren precisie. Maar dat is schijn. Toch claimt zowel het Centraal Planbureau als het Nibud dat 96% van de Nederlanders erop vooruit gaat. Maar die bewering is met zoveel mitsen en maren omkleed, dat ze die eigenlijk niet waar kunnen maken.

  Hoe dat werkt? Rekenaars aan koopkrachtplaatjes weten alles van inkomen en belastingen. Ze verdelen Nederlanders in groepen: werkenden, uitkeringsgerechtigden, gepensioneerden. In hoge inkomens, middeninkomens, lage inkomens. Alleenstaanden, gehuwden, gezinnen met kinderen. Van die categorieën kun je precies berekenen hoe de belastingmaatregelen van het kabinet uitpakken.

  Maar dan zijn er nog de lonen en de prijzen. Daar gaat het mis. In de koopkrachtplaatjes wordt met gemiddelden gewerkt. Iedereen krijgt er een gemiddeld loon bij en iedereen heeft een gemiddelde prijsstijging. Dat in de ene cao de lonen niet stijgen en in de andere met meer dan drie procent doet in deze schijnwereld niet ter zake. Dat AOW’ers in een doorwaaiwoning aanzienlijk meer stoken telt ook niet.

  Dit is niet zomaar een misser. De grote gevolgen zitten dit jaar nu júist in de loonverschillen, in de impact van de btw-verhoging en in de energienota. Als die gevolgen worden weggestopt in gemiddelden, dan vertekent dat het beeld van individuele huishoudens enorm. Nogal logisch dat mensen boos worden als continue wordt beweerd dat bijna iedereen erop vooruit gaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.