FVD stelt Kamervragen over nepnieuwsverspreider Halbe Zijlstra

Geen categoriefeb 12 2018, 12:04
"Hoe kunnen we verifiëren dat Poetin zijn uitspraken over een Groot-Rusland, zoals de Minister in zijn ‘geleende’ verhaal uiteenzette, daadwerkelijk heeft gedaan?"
Zo! Forum voor Democratie is goed bezig met Halbe Zijlstra. Thierry Baudet en Theo Hiddema hebben geschokt gereageerd op het nieuws dat de minister van Buitenlandse Zaken meer dan tien jaar lang gelogen heeft over een ontmoeting met Vladimir Poetin, en hebben de minister nu officieel Kamervragen gesteld. De heren willen dat hij die voor morgenmiddag 12:00 uur beantwoordt.
Het belangrijkste is dat FVD niet alleen duidelijk maakt dat het onacceptabel is dat een minister van Buitenlandse Zaken liegt over dit zaken, maar dat het internationaal mogelijk echt voor grote problemen zorgt. Hij wil persoonlijk de VN Veiligheidsraad voorzitten. Dat kan hij nu natuurlijk helemaal niet meer op geloofwaardige wijze doen. Rusland zal hem meteen afserveren -- en dat is nog terecht ook.
Ook mogen Zijlstra én minister-president Mark Rutte tekst en uitleg geven over wanneer Zijlstra de premier op de hoogte stelde van zijn leugen, en waarom Rutte daar vervolgens helemaal niets mee deed. Je zou denken dat hij dit nogal belangrijk zou vinden, maar blijkbaar probeerde hij het met de mantel der liefde te bedekken. We moeten nu van Zijlstra horen wanneer hij Rutte hiervan op de hoogte stelde, en daarna mag Rutte zelf uitleggen waarom hij daar niets mee deed.
Tenslotte vragen Baudet en Hiddema de minister ook of hij even kan uitleggen wie er wel bij waren en hoe we kunnen verifiëren dat Poetin de gewraakte uitspraken gedaan heeft (hint: de kans dat hij die gedaan heeft is bijzonder klein). Als Zijlstra niet meewerkt aan die waarheidsvinding zegt dat alles over hem en de inhoud van zijn verhaal -- en niets goeds.
De vragen:
Vraag 1:
Wanneer was de Minister bewust van het feit dat zijn verhaal over zijn ontmoeting met de Russische President, Vladimir Poetin, een leugen was?
Vraag 2:
Wanneer heeft de Volkskrant de Minister benaderd met het verhaal over zijn gefabriceerde ontmoeting met Poetin?
Vraag 3:
Wanneer heeft de Minister de Minister-President op de hoogte gesteld van zijn gefabriceerde verhaal?
Vraag 4:
Wanneer vond de bijeenkomst in het buitenhuis van de Russische President plaats?
Vraag 5:
Wie waren er wél aanwezig bij de bijeenkomst?
Vraag 6:
De Minister geeft aan het verhaal te hebben ‘geleend’ van een daadwerkelijke aanwezige. Van wie heeft de Minister zijn verhaal ‘geleend’?
Vraag 7:
Indien de Minister niet kan aangeven van wie hij het verhaal heeft ‘geleend’, hoe kunnen wij zijn verhaal van een fabricatie onderscheiden? Hoe is het verhaal van de Minister te verifiëren?
Vraag 8:
Hoe kunnen we verifiëren dat Poetin zijn uitspraken over een Groot-Rusland, zoals de Minister in zijn ‘geleende’ verhaal uiteenzette, daadwerkelijk heeft gedaan?
Vraag 9:
Hoeveel andere verhalen heeft de Minister ‘geleend’ en van wie? Graag toelichten met voorbeelden.
Vraag 10:
In hoeverre is het buitenlands beleid van de Minister gebaseerd op ‘geleende’ verhalen?
Vraag 11:
Gezien de ambities van de Minister om voorzitter te worden van de VN Veiligheidsraad, hoe denkt de Minister dit nog geloofwaardig te kunnen doen?
Vraag 12:
Gezien de gespannen diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Rusland, in hoeverre denkt de Minister deze verhoudingen te verbeteren met het fabriceren van verhalen over een ontmoeting met de Russische President?
Vraag 13:
Hoe denkt de Minister in het algemeen nu nog op een geloofwaardige wijze Nederland te kunnen vertegenwoordigen in het buitenland en ten opzichte van internationale organisaties?
Vraag 14:
Kan de Minister deze vragen voor morgen 12:00 uur beantwoorden?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten