Gebrek aan schoon drinkwater zorgt voor problemen in door oorlog geteisterd Jemen

Geen categoriemei 26 2015, 12:00
Twee derde van de inwoners van het land zitten zonder schoon drinkwater.
Er is een groeiend probleem in het door oorlog geteisterde Jemen, aldus Oxfam: twee derde van de bevolking - wat inhoudt: miljoenen mensen - zijn niet in staat om schoon drinkwater te gebruiker om hun dorst te lessen en hun voedsel te koken.
Door het gebrek aan schoon drinkwater, wat het gevolg is van de oorlog tussen het nieuwe sjiitische regime en het oude soennitische regime gesteund door Saoedi-Arabië, is de kans groot dat er binnenkort allerlei serieuze ziektes uitbreken.
De afgelopen zeven weken heeft de voortdurende strijd ervoor gezorgd dat veel drinkwatersystemen buiten werking zijn gesteld. Hierdoor hebben naar schatting nog eens ongeveer drie miljoen mensen in Jemen geen schoon drinkwater. Ook in ziekenhuizen is een gebrek aan hygiëne.
De huidige situatie wordt verergerd doordat dertien miljoen anderen al voor de oorlog begon geen schoon drinkwater hadden. In totaal gaat het nu dus om zestien miljoen mensen die gebruik maken van vies en potentieel gevaarlijk water om te drinken, zich te wassen, en eten mee te bereiden.
De oorlog in Jemen duurt al enige tijd. Sjiitische stammen verklaarden hun soennitische overheid de oorlog. Zij werden gesteund door de sjiieten van Iran. Nadat de president werd verjaagd besloten Saoedi-Arabië en andere soennitische Arabische landen om in te grijpen. Dit in een poging om de groeiende macht van Iran in te perken. Hoewel er humanitaire bestanden zijn geweest verslechteren de levensomstandigheden van de lokale bevolking snel.
Het is nu eerst en vooral de vraag of Saoedi-Arabië en Iran een soort van bestand met elkaar kunnen sluiten. Zo niet, dan gaat het geweld vrijwel zeker nog lange tijd door, wat volgens Oxfam weleens in een humanitaire ramp kan resulteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten