Emmen stort miljoenen in zwart gat Wildlands, geen geld voor verhuizing bibliotheek!

Geen categoriemrt 13 2019, 21:00
In Emmen zit een gemeentebestuur op het pluche dat merkwaardige besluiten neemt. De gemeente gaat namelijk miljoenen euro's ophoesten om het verlieslijdende dierenpark Wildlands te redden waardoor de verhuizing van de bibliotheek niet kan worden gefinancierd! Ook onderhoud aan sportparken is op de lange baan geschoven.
Wanneer je moet besparen op onderhoud (!) om een concept als Wildlands overeind te houden dan mag je dat best 'falen' noemen. De rekening voor de belastingbetalers in Emmen gaat verder oplopen waardoor zelfs de renovatie van sportparken en de verhuizing van de gemeentelijke bibliotheek niet kan plaatsvinden! Want Wildlands moet worden gered, zo lezen we op de website Looprings.
Het gemeentebestuur van het grensstadje leende Wildlands eerder al miljoenen euro's en ook komende jaren wordt de kas van het dierenpark flink gespekt. Dat geld komt natuurlijk nooit meer terug. Wildlands is vooralsnog 'het Griekenland van Drenthe'. In het openingsjaar trok het attractiepark nog zo'n 70.000 abonnees en nu is het aantal abonnees meer dan gehalveerd.
Voor de gemeentelijke begroting van 2019 tot 2023 wordt nog eens ~10 miljoen euro in het zwarte gat gepompt om te voorkomen dat het failliet gaat. Dat burgers zich afvragen, waarom in godsnaam, is geheel terecht. Zelfs het onderhoud van primaire voorzieningen als sportparken en de verhuizing van de bibliotheek laat nu op zich wachten.
En dat is onacceptabel! Wat is er nu meer van belang voor de inwoners van de gemeente? Een verlieslijdend dierenpark, die de meeste inwoners links laten liggen, of de basisvoorzieningen zoals sportparken en een nieuwe bibliotheek? Vragen die alleen de inwoners zelf kunnen beantwoorden natuurlijk.
De casus Wildlands toont in ieder geval een aantal zaken aan. Allereerst een tekort aan strategisch denken vanuit het bestuur, maar ook zwakte en een gebrek aan creativiteit om de huidige situatie te verbeteren. Dat terwijl er ideeën zijn om aan geld te komen.
Voortdurend geld pompen in Wildlands is ook onverstandig. Het gemeentebestuur lijk zich niet bewust van de 'sunk cost fallacy'. Immers zijn de uitgaven van de gemeente aan Wildlands niets meer dan een poging om te 'dweilen met de kraan open'. Het concept Wildlands is nog steeds Wildlands en dat concept loopt niet lekker.
Meer doen dan het rondpompen van geld en bezuinigen is blijkbaar niet mogelijk. De gemeente kreeg onlangs nog de prijs 'minst aantrekkelijke gemeente'!
Goh, hoe dan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten