Gerechtshof besluit binnen 2 maanden over rechtszaak tabaksindustrie

Geen categoriesep 26 2018, 21:00
Advocate Bénédicte Ficq, voor sommigen een ware powervrouw, laat weten dat het gerechtshof in Den Haag binnen twee maanden een besluit zal maken over het wel of niet strafrechtelijk vervolgen van de tabaksindustrie. Dat meldt de Telegraaf.
Ficq melde dit vandaag na afloop van een zitting waar zij, het OM en de tabaksindustrie hun standpunten konden toelichten. Het betrof een besloten zitting dus Ficq mag geen inhoudelijke mededelingen doen.
Ze schetst het beeld van de verschillende partijen die ieder hun betoog mochten doen en zo nu en dan werden onderbroken door een van de drie raadsheren vanwege vragen die zij hadden.
Het OM gaf eerder al aan geen mogelijkheden te zien voor 'een kansrijke vervolging' van tabaksproducenten, maar Ficq dacht daar heel anders over en startte een zogeheten 'artikel 12-procedure'. De hoofdargumenten van Ficq zijn dat verslaving geen keuze veronderstelt én dat de sigaretten niet correct zijn getest. Door de gaatjes aan de buitenkant zouden de sigaretten de meetinstrumenten voor de gek houden. Wanneer men rookt knijpt men deze gaatjes namelijk dicht, waardoor er meer rook binnenkomt dan bij zo'n test met een apparaat.
Eerder deze week werd al een raadsheer vervangen nadat Ficq hoorde dat hij zou hebben gezegd dat 'roken ieders eigen verantwoordelijkheid' is, wat Ficq uitlegde als vooringenomenheid. Dit werd dus vrij snel opgelost met een nieuwe raadsheer, zodat ieder partij zijn betoog kon houden voor een neutraal publiek. Nog eventjes geduld dus, over twee maanden weten we meer!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten